Maajoukkueet

Iida Mettälä tietää roolinsa huippukentällisessä: ”Jätetään se noille vähän paremmille”

16.10.
2021
Maajoukkueet

Iida Mettälä kokee kehittyneensä alkukaudella Ruotsin liigassa. Kuva: Juhani Järvenpää

Kun uransa kolmannen maaottelun ensimmäisessä erässä on kentällä kaikkien oman joukkueen neljän maalin aikana ja poistuu koppiin tehotilastomerkinnän +4 kanssa, on tehnyt asioita oikein.

Iida Mettälä sai Lempäälän EFT-turnauksen perjantaina avanneessa naisten Tshekki-ottelussa paikan My Kippilän pakkiparina kentällisessä, jossa hyökkäsivät Veera Kauppi, Sara Piispa ja Oona Kauppi.

Vaikka päätöserässä tullut yksi takaiskumaali pienensi lopulta 19-vuotiaan puolustajan plus/miinus-tilastoa yhdellä +3:een, hän täytti erinomaisesti paikkansa Suomen tähtikentällisen toisena pakkina.

– Ihan mahtava paikkahan tuo on. Tuossa (kentällisessä) on maailman parhaita pelaajia, niin siinä on kiva olla mukana.

– Oma roolini tuossa on enemmän puolustava, varmistavampi. Antaa noiden Kauppien hoitaa tuo maalinteko, Mettälä naurahti ottelun jälkeen.

Tuloksentekovastuuta ei ole siis langetettu hartioille?

– Ei ole. Jätetään se noille vähän paremmille.

Sanat voinee pistää vaatimattomuuden piikkiin. Mettälä antoi vahvoja näyttöjä Uppsalan MM-kisojakin ajatellen, vaikka pelasi tosiaan vasta naisten maaotteluaan numero 3.

”Paljon helpompi tulla tänne”

FBC Loiston kasvatilla on takana kaksi kautta Suomen liigassa, ensin NLB:ssa ja sitten NLA:ssa, kunnes täksi kaudeksi hän pakkasi kassinsa ja suuntasi Ruotsiin Malmö FBC:n riveihin.

Mettälä kokee hypyn länsinaapurin sarjaan olleen tervetullut.

– Tempoa ja kovuutta on Ruotsissa paljon enemmän. Se on ollut haastavaa ja kehittävää, hän kertoo.

– Olen kehittynyt jo nyt fyysisesti ja pelillisesti. Pääsen siellä koko ajan paremmin peliin mukaan.

Ruotsin liigan tahkoaminen antaa Mettälän mukaan hyvin eväitä myös kansainvälisiin koitoksiin maajoukkuepaidassa.

– Sieltä on paljon helpompi tulla tänne.

Mettälä täyttää marraskuussa vasta 20 vuotta, mutta on kotiutunut uuteen ympäristöön hyvin. Hän asuu kimppakämpässä kahden tanskalaisen ja yhden sveitsiläisen joukkuekaverinsa kanssa. Ympäristö on kansainvälinen, ja ruotsin kielikin kuulemma taittuu hyvin.

Välillä pukukopissa saa puhua suomeakin, kun Malmössä pelaavat myös niin ikään Lempäälän maajoukkueturnauksessakin mukana olevat maalivahti Tiltu Siltanen ja puolustaja Silja Eskelinen.

Viikonlopun Lempäälän EFT-turnaus on kenraaliharjoitus ajatellen MM-kisoja, jonka ratkaisupelit ovat edessä joulukuun alussa Ruotsissa. Tshekki kaatui avausottelussa, mutta vastus kovenee, kun Suomi kohtaa lauantaina Sveitsin ja kirsikkana kakun päällä sunnuntaina Ruotsin.

Mitä noihin otteluihin täytyy parantaa?

– Tshekkiä vastaan tuli välillä vähän kiire, oli vähän sellaista havaijisählyä. Vähän passivoiduttiin liikaa. Täytyy saada enemmän aktiivisuutta, Mettälä arvioi.

Entä puolustajan oma pelaaminen: missä on petrattavaa tulevissa otteluissa?

– Täytyisi saada vielä lisää pallollista rauhallisuutta ja sitä, että uskaltaa pelata rohkeasti kovien pelaajien kanssa.

Iiro-Pekka Airola
Toimittaja

Twitter: @ipairola