Liigat

Maalivahti unohti seurauskollisuuden pakon edessä ja tarttui itse puhelimeen – nyt Tuononen torjuu F-liigan tilastokärjessä

23.10.
2021
Liigat

Roni Tuononen on onnistunut OLS:n maalin suulla. Häneen ovat törmänneet Oulussa jo muun muassa TPS ja SPV. Kuva: Ari Arola

Viime keväänä Roni Tuonosella ei ollut vaihtoehtoja. Kuopion Welhot putosi miesten F-liigasta, mutta sarjassa jo tasonsa osoittanut maalivahti halusi jatkaa.

Tuononen soitti OLS:n lajivastaavalle Jani Lipsaselle, joka oli tuttu jo vuosien takaa Welhoista. Lipsanen oli houkutellut Tuonosta Ouluun jo keväällä 2020, mutta silloin Tuononen oli halunnut jatkaa vielä kasvattajaseurassaan F-liigassa.

Itse asiassa Tuononen rustasi tuolloin Welhojen kanssa kolmevuotisen sopimuksen, mutta siinä oli pykälä, että paperi raukeaa, jos joukkue putoaa liigasta.

– Ajattelin vuosia sitten, että haluan olla seurauskollinen ja pelata Welhoissa koko urani. Mutta sanotaan, että oli ihan hyvä ratkaisu lähteä.

Ratkaisun hyvyydestä lienee samaa mieltä myös OLS, jonka maalilla 27-vuotias Tuononen on ollut alkukaudella erinomainen. OLS:n toistaiseksi pelaamista kuudesta ottelusta Tuononen on torjunut viisi, jotka kaikki ovat päättyneet oululaisten voittoon.

Hän johtaa tällä hetkellä F-liigan maalivahtitilastoa torjuntaprosentin ollessa yli 84.

Voittamaan tottumaton

Tuononen myöntää, että odotukset ovat ylittyneet.

– Olen kerennyt jo vähän miettimään, miten tähän voittamiseen pitäisi suhtautua, kun ei ole tottunut, että nitä tulee niin paljon. Nyt on jo viisi voittoa itsellä ja joukkueella, ja se on enemmän kuin tuli koko viime kaudella.

Niin. Karu fakta on, että neljällä liigakaudella Welhoissa Tuononen tottui lähinnä häviämään. Kuopiolaisten liigataival oli kilpajuoksua putoamispeikkoa vastaan: kolmena keväänä Welhot pääsi hienosti pakoon, mutta neljäntenä vuonna loppui happi.

Tuononen oli monella kaudella Welhojen avainpelaajia. Soiko siis puhelin Kallaveden rannoilla jo ennen Welhojen putoamista?

– Yllättävän vähän. Ei ihan hirveästi ole ollut maalivahdeille tarvetta muissa joukkueissa, niin ei ole tullut paljon puheluita.

”Pitkään olen haaveillut”

Pelaamisen lisäksi Tuononen painaa Oulussa varastohommia elektroniikkafirmassa. Hän kokee, että kotikonnuilta lähteminen on ollut hyvä piristysruiske.

OLS on ollut edellisen kerran miesten liigan pudotuspeleissä keväällä 2016. Vahvan alkukauden perusteella pohjoisen pudotuspelijuna puksuttaa tukevasti raiteillaan.

– Jo kesän aikana puhuttiin, että pyritään tekemään hommia sillä lailla, että päästään sinne playoffeihin, Tuononen kertoo.

– Pitkään olen pleijareista haaveillut, jo Kuopiossakin, vaikka siellä niistä haaveilu ei ollut hirveän realistista.

OLS vahvistui kesällä. Joni-Arttu Sieppi oli kesän puhutuin oululaissiirto, ja Tuononen nostaa erityisesti esille myös TPS:sta tulleen Olli Kinnusen.

– Olli on tuonut paljon koppipuolelle. Mies on koko ajan äänessä ja kaikilla on mukavaa silloin kopissa.

Tuononen kehuu OLS:n tämän kauden joukkueesta löytyvää leveyttä.

– Treeneissä on tasaiset neljä ketjua. Siinä on hyvä kilpailu.

Myös maalivahtiosastolla on kilpailutilanne, kun OLS:ssa on kaksi viime kauden liigajoukkueidensa ykköstorjujaa: Tuononen ja Vinski Kivilompolo.

– Minulle ei ollut varmaa pelipaikkaa, joten alkukaudella haluan näyttää, että olen ykkösveskari joukkueessa.

Tuononen teki kesällä OLS:n kanssa 1+1-vuotisen sopimuksen. Jatko F-liigassa kiinnostaa, mutta onko paidan väri jatkossakin keltasininen?

– Riippuu tuleeko kyselyitä, Tuononen naurahtaa.

– Nyt kun kerran on muutettu sieltä synnyinpaikasta pois, niin voisi käydä kokeilemassa jonkin muunkin kaupungin kuin Oulun.

Iiro-Pekka Airola
Toimittaja

Twitter: @ipairola