Maajoukkueet

Näkökulma: Suomi ei ole yleensä ollut loka-marraskuun joukkue, mutta joulukuussa vire on löytynyt

19.10.
2021
Maajoukkueet

Suomen edellisestä naisten MM-kullasta on 20 vuotta, mutta kisoissa on nähty hyviä suomalaisesityksiä ihan viime vuosinakin. Kuva: Juhani Järvenpää

Elämme koronan vuoksi mielenkiintoista aikaa, sillä koskaan aiemmin salibandyssa ei ole pelattu miesten ja naisten MM-kisoja samana vuonna.

Lähdetään ensi alkuun siitä, että molemmat maajoukkueet pelasivat heikosti viikonlopun MM-kisoihin valmistavassa EFT-turnauksessaan, jossa neljä maailman parasta salibandymaata Suomi, Ruotsi, Tshekki ja Sveitsi ottavat mittaa toisistaan. Miehet voittivat Tshekissä vain Sveitsin ja naiset vain Tshekin Lempäälässä. Saldona oli siis molemmilla voitto ja kaksi tappiota.

Onko tällä sitten merkitystä? Vaikea sanoa. Jos katsotaan tilastohistoriaa siitä vuodesta lähtien (2008) kun MM-kisoja on pelattu joulukuussa, ei Suomi ole koskaan ollut erityisen hyvä kisoihin valmistavassa turnauksessa. Ainoastaan ennen vuoden 2010 kotikisoja Suomi ei kärsinyt yhtäkään tappiota kisoja edeltävässä EFT:ssä ja tämä tosiaan pätee niin miehiin kuin naisiinkin.

Tämä tekee tulosten merkityksen arvioinnista vaikeaa. Oliko 2012 finaalin romahdus ennakoitavissa kenraalista, jossa Suomi ei voittanut ketään? Entä 2010 ylivoima siitä, että se oli ainoa kerta kun Suomi voitti Ruotsin kisoja edeltävässä pelissä? Entä 2018 MM-kisat sitten? Kisoja edeltävien tulosten perusteella Suomen ei olisi pitänyt olla niin ylivoimainen kuin oli.

Edeltävässä EFT:ssä Suomi on selkeästi jättänyt paljon parannettavaa ja siitä todistavat miesten neljän mestaruuden lisäksi naisten huimat tasonnostot kisapeleissä ja finaaleissa. Mutta. Menneisyys ei vielä sinällään todista mitään. Sen sijaan se voi luoda harhaisenkin kuvitelman siitä, että asiat lutviutuvat, koska niin on tapahtunut aiemminkin.

Kisoihin mentäessä vaikuttaa lopulta tosi moni asia. Esimerkiksi Suomen kohdalla jo muutamat loukkaantumiset voivat viedä ison osan terästä. Toisaalta Suomen miesten pelissä ei ole näkynyt syksyn maaotteluissa tippaakaan sitä hienoa virettä, millä maajoukkue on parhammillaan nähty pelaavan ja hyvin vähän muuttuneen maajoukkueen edellisistä kisoista tulee kolme vuotta. Muilla mailla on ollut enemmän syitä muuttaa asioita.

Suomi on kuitenkin todennäköisesti kivenkova niin miehissä kuin naisissakin siitä hetkestä lähtien, kun turnauksessa on mukana vain neljä joukkuetta, ja loka-marraskuun jälkeinen aika ennen kisoja on osattu aiemmin käyttää suomalaisen valmennuksen osalta erinomaisesti.

On myös ilmeisesti kansanluonteellemme sopivampaa lähteä vähän ylimääräisten laiskanläksyjen ja normaalia heikomman vireen myötä kisoihin kuin vaikkapa ennakkosuosikkina. Näin on tainnut käydä molempien MM-historiassa lopulta absoluuttisen varmasti vain kerran – 2010.

Tämä sanottuna, vuodet eivät ole veljiä keskenään ja ottaen huomioon kuinka isossa erityisroolissa maajoukkueet edelleen ovat suomalaisessa salibandykaanonissa – tulostakin pitäisi jälleen tulla.

Suomalaisittain se tarkoittaisi classicmaista suorittamista, jossa vedetään alkusarjassa vasurilla heikohkoja vastuksia vastaan kelpoja tuloksia, puolivälieriin osuu turnauksen heikoin suoritus, mutta rima pysyy paikoillaan, välieriin joukkue antaa myrskyvaroituksen ja finaaliin osuu niin sanottu ”total domination” -moodi päälle, ainakin Nykyn joukkueen osalta.

Joulukuussa tiedämme kuinka tässä lopulta kävi, mutta ennakkoon kisamenestyksen arviointi on haastavaa, sillä esimerkiksi finaaliin pääsy on salibandyssa suhteellisen helppoa verrattuna isompiin urheilulajeihin.

MM-kisoja edeltävät EFT-turnaukset vuosina 2008-2019:

Miesten kisat 2008
Sveitsi ja Tshekki kaatuivat, Ruotsi kaatoi Suomen.

Suomelle MM-kultaa.

Naisten kisat 2009
Vain Tshekki kaatui ennen kisoja.

Suomelle MM-pronssia.

Miesten kisat 2010
Ruotsi ja Sveitsi kaatuivat, Tshekin kanssa tasapeli.

Suomelle MM-kultaa.

Naisten kisat 2011
Vain Tshekki kaatui ennen kisoja

Suomelle MM-hopeaa.

Miesten kisat 2012
Suomi ei voittanut ketään. Tasuri Tshekin ja Sveitsin kanssa.

Suomelle MM-hopeaa.

Naisten kisat 2013
Vain Sveitsi kaatui rankkareissa.

Suomelle MM-hopeaa.

Miesten kisat 2014
Sveitsi ja Tshekki kaatuivat, Ruotsi kaatoi Suomen.

Suomelle MM-hopeaa.

Naisten kisat 2015
Sveitsi ja Tshekki kaatuivat, Ruotsi kaatoi Suomen.

Suomelle MM-hopeaa.

Miesten kisat 2016
Tshekki ja Sveitsi kaatuivat, Ruotsi kaatoi Suomen.

Suomelle MM-kultaa.

Naisten kisat 2017
Sveitsi ja Tshekki kaatuivat, Ruotsi kaatoi Suomen.

Suomelle MM-hopeaa.

Miesten kisat 2018
Sveitsi ja Tshekki kaatuivat, Ruotsi kaatoi Suomen.

Suomelle MM-kultaa

Naisten kisat 2019
Sveitsi ja Tshekki kaatuivat, Ruotsi kaatoi Suomen.

Suomelle MM-pronssia.

Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen