Pääkalloparlamentti

Pääkalloparlamentti: Syyshuumaa parhaimmillaan – ”Pisteiden kaipuun kaljakori kilisee sitten saunaillassa”

14.10.
2021
Pääkalloparlamentti

Santeri Lindfors nousi alkukauden kiinnostavien pelaajien listaukselle. Kuva: Juha Käenmäki

Pääkalloparlamentti summaa miesten F-liigan tapahtumia kauden aloituksesta maajoukkuetaukoon asti.

Raadissa ovat mukana tuttuun tapaan Iiro-Pekka Airola, Jaakko Tiira, Toni ”Ylijohtava” Lötjönen ja Tuomo ”Miha” Reponen.

Päivää, ja iltaa ja mitä näitä on. F-ligue on pyörähdellyt ihan mukavasti tässä jo kuukauden päivät. Mitkä ovat olleet mieleenpainuvia asioita alkukauden liigassa, jos ei puhuta pelaajista ja joukkueista?

I-P: Betoniarkkitehtuuri, valitettavasti.

Jaakko: Liigan ja liiton yhteistyökumppani Bläk Boks tietenkin. Eikös se ole lajihistorian mittavin olosuhdeloikka?

Ylijohtava: Studiot ja Lötjösen kauluspaidan ylin nappi.

Joel: Haukkamies vain ja ainoastaan.

Miha: OLS-fanien herääminen ja kumulatiivisen potentiaalin maksimointi.

Mikä joukkue veti ohi syyskuun, mikä vetää läpi repaleisen lokakuun ja minkä joukkueen torin laidalla kasvaa marraskuussa mandoliinipuu?

I-P: Yleisökeskiarvojen perusteella vähän kaikki vetivät syyskuun ohi. Lokakuu on ollut repaleista Nurmon suunnalla, kun Jymyn puolustusta on revitty. Tällä OLS:n menolla Toripolliisi saa mandoliinipuista marrasseuraa. Mutta sitten joulukuussa tulee miljoonasade (MM-kisat).

Jaakko: Turussa ilmeisesti luultiin, että F-liigakausi alkaa lokakuussa. Syyskuun kolme peliä tuottivat pyöreät nolla pistettä maalierolla 10-24. Nurmolaisten junttihurmos on ollut kateissa omassa päässä. Lokakuun huipentaa vierailu Hirviteatteriin, jossa oma reppu kolisi viime kaudella 21 kertaa. Mandoliinipuuta on istutettu Lempäälän torille.

Ylijohtava: Siinähän pojat rustailivat ihan totuuksia. Repalaista on ollut myös Lahden mäkimontun kupeessa. Sympaattinen kyläseura LASB taisi Karhut-tappion myötä kaataa omat mandoliinipuut ja playoff-haaveet. Itse asiassa koko vuosi ollut aika synkkää. 16 runkosarjaottelusta vain kolme voittoa.

Joel: Tuottaja Tiiaisen “Tsemppiä Lahteen” -toivotukset eivät tavoittaneet radiomastoja, joten otetaan siihen syyskuun joukkue. KrP:lla on ok pistesaaliista huolimatta ollut repaleista, mutta se päättyy lokakuun jälkeen. Espoon keskustorille kasvaa marraskuussa mandoliinipuu ja siellä roikkuu menestyksen aurinkolasit, joten tietäjät tietää kumpi siellä määrää.

Miha: Ei lisättävää. Pisteiden kaipuun kaljakori kilisee sitten saunaillassa, ja sieltä se suunta on ennenkin käännetty, jos syyskuu on mennyt ohi ja lokakuu ollut repaleinen. Eli olikin lisättävää.

Nosta yksi pelaaja esiin perusteluiden kera? Syy voi olla mikä vain.

I-P: Jesse Kanerva, Nokian KrP. ”Ylijohtava” Lötjösen viimekeväisen Twitter-analyysin mukaan kakkosmaalivahti Kanervan tuulettelut Sami Johanssonin suuntaan kesken välieräsarjan saivat Johanssonin lopullisesti liekkeihin. Nyt Kanerva on joutunut runkosarjan alussa tositoimiin KrP:n luukulle kaikissa peleissä, kun Miro Tuomala on uupunut kokoonpanosta. Nyt miestä mitataan.

Jaakko: Juuso Alin. Turkulaispakki nostettiin kauden alla pohjakenttien sankarit -listaukseen. Kuuden ensimmäisen pelin pakkaslukema on melko hyisevä, -16. TPS:n kolmosvitjasta lähti viime kauden jälkeen kokeneita raastajia ja uuden kolmosen alku on ollut sievästi sanoen haastava.

Ylijohtava: Sami Koski. Syy on koko ura. Tekisi mieli lätkiä tähän mittaamaton määrä tilastoa miehestä. 400 runkosarjaottelua täyteen. Noussee tällä kaudella yhdeksänneksi eniten otteluita pelanneeksi sählyliigajantteriksi. Runkosarjassa ja pleijareissa pinnoja kasassa 983, joten tonni paukkunee myös tällä kaudella. Ja kun miehen pelityyliä katsoo niin voi pelata vielä monta vuotta.

Joel: Kait se pitää IPA:n KrP-linjauksella jatkaa sen verran, että Miska Mäkinen dominoi tällä haavaa miten lystää about koko kentän mitalla.

Miha: Santeri Lindfors. Hämmentäjien primus-luokkaan kuuluva iki-Oilers on naputellut alkukauden kahden pisteen ottelukeskiarvolla. Tahti tuskin jatkuu runkosarjan loppuun saakka, mutta omat ennätykset varmaan paukkuvat. Arvokas pelaaja joukkueelleen noin muutenkin.

Viikonloppuna pelataan EFT. Minkälaisia odotuksia pelejä, joukkueita ja pelaajia kohtaan?

I-P: Ainutlaatuinen viikonloppu, kun kyseessä on nyt kenraaliharjoitus sekä miesten että naisten MM-kisoihin, jotka molemmat lähestyvät lähes tasatahtiin. Kiinnostavaa on nähdä, mikä on Suomen taso muihin top4-maihin verrattuna tässä vaiheessa. Varsinkin koti-EFT-turnausta pelaaville naisille onnistumiset tulisivat nyt itseluottamuksen kannalta hyvään saumaan.

Jaakko: Kaikkien aikojen EFT-turnaus. Kansainvälisten pelien jäätyä pelaamatta näytönpaikat ovat jääneet leirien liivipeleihin. Huomio kiinnittyy juuri uransa ensimmäisistä kisalipuista taistelevien nuorempien pelaajien suuntaan. Tuloksilla ei ole merkitystä. Kolme vuotta sitten Uppsalassa Nykyn Suomi piti kortit visusti piilossa.

Ylijohtava: On todella kiinnostava EFT tulossa. Paljon on maaotteluita, mutta kyllä oma fokus on lähes 100-prossasesti miesten turnauksessa. Kyllä siellä pitkälti MM-kisaryhmillä mennään ja pellilliset asiat ovat jo vahvasti suurennuslasin alla. Tässä on kotiläksyjä tehtävänä niin joukkueilla kuin meillä lajifriikeilläkin MM-kisoja odotellessa.

Joel: Pelit kiinnostaa. Lempäälän pelit kiinnostasi entistä enemmän jos kuvakulma ei olisi hämähäkkiperspektiivistä. Miesten peleissä on aika vähän pelipaikkoja auki, mutta kiintoisaa nähdä Tshekkiä ja Sveitsiä vuosien tauon jälkeen.

Miha: Sama aika moneen nostettuun pointtiin. Enkä keksinyt mitään mullistavaa kulmaa lisäksi, joten mielen köyhyyden vuoksi tyydyn etenemään nyt vain peesaamalla ja nyökyttelemällä.

Onko salibandysyksy ollut jotenkin erityisen hiljainen, ja jos, niin miksi näin on?

I-P: Johtuisiko siitä, että giffeissä ei ole ääniä?

Jaakko: On. Tulospalvelu on toiminut.

Ylijohtava: Ei todellakaan. Paitsi katsomoissa.

Joel: YJ on toki nostellut samaa asiaa Twitterissä, mutta sehän on pieni otanta. Ehkä kotikisoista löytyy vähän lisähöyryä apatiaan, mutta tällä haavaa tilanne ei ole liian hyvä esimerkiksi liigan kiinnostavuuden osalta.

Miha: Siellä täällä kuulen haukan kiljahtelevan, mutta jos hiljaisuudella viitataan somepöhinään, niin sitä on ehkä ollut vähemmän. Bläk Boksissa oli kyllä meteliä kauden avausmatsissa.

Mihin aiot käyttää ne ylimääräiset 15 minuuttia, mitkä IFF aikoo säästää salibandyn seuraajien elämästä?

I-P: Pistän alulle jonkun entisen TPS-valmentajan Kari ”Kape” Aihisen pastaresepteistä, jotka poimin Kaappaus keittiöstä -sivustolta. Ne on tarkoitettu tällaisille uusavuttomille.

Jaakko: Itseasiassa 25 minuuttia, kun erätauotkin ovat lyhyemmät. Siinä ajassa ehtii kirjoittaa kolumnin, jossa voi kehua IFF:ää tasoerojen kaventamisesta.

Ylijohtava: Eikös se Petteri Nykyn haastattelu kestä juuri sen vartin?

Joel: Ei me taukoja lasketa, koska niissähän on nykyisinkin vaihtelua eri tapahtumissa ja sarjoissa, mutta peliajasta lähtevän vartin käytän päiväuniin tai tällaisen typerän kyselyn täyttämiseen.

Miha: Taputan rytmikkäästi käsiäni yhteen ikkunasta kiitoksena IFF:lle.

Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen