Viime viikon kyselyn tulos: Salibandy ei ole liian vaarallista nykyäänkään

Salibandy ei ole liian vaarallista kyselyn perusteella. Kuvituskuva: Anssi Koskinen

Salibandy ei ole liian vaarallista kyselyn perusteella. Kuvituskuva: Anssi Koskinen

Viime viikolla foorumilla kysyttiin, että ”Onko salibandy liian vaarallista nykyään?”.

Ei syytä huoleen, sillä vastausten perusteella se ei sitä ole. Kaikkiaan 66,7 % oli sitä mieltä, että laji ei ole liian vaarallinen tälläkään hetkellä. 33,3 % oli toista mieltä.

Keskustelussa toki korostui se, että turvallisuusasiat ovat olleet juuri nyt esillä siitä johtuen, että Classicin Krister Savonen löi päänsä betoniseinään Tapiolassa ja ErVin Nemo Sipilä loukkaantui liigan avauskierroksella päävamman vuoksi. Sinänsä tapauksilla ei ollut kovinkaan paljoa yhteisiä nimittäjiä.

Nimimerkki JoQ vaan korosti tapaturmaisuutta Savosen tilanteessa.

Ikäviä tapahtuja sattuu. Mutta on esim. Espoossa on ollut jo aikaa tiedossa että on vaarallinen. Nyt vaan osui. Vaparin arvoinen. Pelitilanne. Jos nyt ei sinne pehmusteita laiteta niin siirretään vaan seuraavaa osumaa.

Pekka nosti esiin alasarjojen vaihtelevat olosuhteet.

Varsinkin alasarjoja pelataan aivan liian ahtaissa saleissa. On puolapuuta, pilaria, patteria ja jos jonkin näköistä koroketta tai kaappia siellä sun täällä. Laidat ovat kiinni seinissä tai korkeintaan puoli metriä irti seinästä. Mitään ei ole mitenkään suojattu. Pelaajien taitotaso ja fysiikka ovat mitä ovat. Ihme ettei vakavia onnettomuuksia satu enemmän.
Toisaalta jos näissä saleissa ei pelattaisi niin aika monta turnausta jäisi pelaamatta.

2 korin äijä piti kommentissaan lajia turvallisena.

Salibandy on turvallista siinä missä muutkin joukkuepelit. Monessa mielessä turvallisempaa kuin kuningaspeli jalkapallokin. Se että nyt on muutamia vahinkoja sattunut ei kuitenkaan kerro isoa kuvaa lajin turvallisuudesta. Optimitilanteessa tietysti olosuhteiden puolesta ei saisi tapahtua yhtäkään loukkaantumista, mutta resurssejakaan ei aina ole.

Salibandyssä on vuosikaudet sattunut paljon isoja polviloukkaantumisia mutta tästä aiheesta en ole kuullut juuri puhuttavan huolestuneesti. Kaikkia riskitekijöitä kun ei voida minimoida varsinkin kun vauhti kasvaa. Vauhdin kasvaessa myös fyysinen peli on murroksessa ja siihenkin löytynee oikea linja. Mielestäni kaikkea kontaktipelaamista ei ole kuitenkaan syytä rajoittaa kevein perustein.

Free Agent ei ollut myöskään liian vaarallisen lajin kannalla.

En koe että peli olisi liian vaarallista. Olosuhteissa on parantamista turva-alueiden suhteen ja tuomaritoiminnassa voisi kiinnittää enemmän huomiota puuntakaa taklauksiin kuten myös käsi vastustajan selässä pelaamiseen.

Nostaisin esille myös pelaajan vastuuta. Kannattaako mennä tökkimään, jos vaarana on sysätä vastustaja puolapuihin, katsomokorokkeeseen tai betoniseinään. Tai pelin kannalta merkityksettömässä tilanteessa haetaan pallon riistoa mahtitaklauksella. Savosen kohdalla kyse ei ollut törkeästä tapauksesta, mutta mitä selkään työntämisellä oikein haluttiin saavuttaa? Markkola olisi voinut käyttää parempaa harkintaa, Savonen ei olisi päässyt pelaamaan ylöspäin mutta toisaalta pallon riistäminenkin oli käytännössä mahdotonta. Minusta on ihme ettei Tapiolan Urheiluhallin betonirännissä ole sattunut enempää loukkaantumisia. Niin kauan kuin meillä ei ole joustobetonia käytettävissä, pitäisi muistaa ajatella myös pelikaverin turvallisuutta.

Tuhtitiuperi pohti asiaa sääntöjen kannalta.

Sanoisin ehkä niin että säännöt tai tuomareiden linjaukset niistä eivät ole pysyneet huipputason salibandyn perässä. Perus sarjapeleissä usein peli on ihan nättiä mutta kun isketään vaikka liigan kärkipeli tai playoff vääntö, tuntuu että säännöt häviävät kokonaan ja peli rupeaa näyttämään enemmän jääkiekolta.

Johtuen varmaan siitä että kärkiyksilöt ovat fysiikassa valovuoden isoa massaa edellä ja kun on panosta pöydässä, heiltä häviää kaikki rajat miten kovaa kulmiin ja laitoihin mennään ja jos tuomarilinja on liian salliva, aiheutuu ongelmia.

On sekin harmittavaa miten paljon huippupeleissä hyödynnetään sitä ettei kaksi tuomaria näe kaikkea. Tilanteiden ulkopuolella rottaillaan todella paljon.

Ja lisäsi vielä:
Mutta tosiaan ei tästä vakavia vammoja ole vielä sattunut mutta jos suunta jatkuu näin niin niitä varmasti joskus nähdään betoniseinien lähellä. Eli sanoisin myös että olosuhteet eivät joka paikassa ole huippupelien vaatimalla tasolla joissa laidoissa ja kulmissa väännetään kovaa.

Keskustelun voi lukea kokonaisuudessaan tämän linkin takaa