Analyysi: Ei helsinkiläisjoukkueiden edustusta – Pirkanmaa on suomalaisen salibandyn ylivoimainen keskipiste

Petteri Nykyn kotikisaryhmässä ei ollut yhtään helsinkiläisjoukkueen pelaajaa. Kuva: salibandy.fi

Petteri Nykyn kotikisaryhmässä ei ollut yhtään helsinkiläisjoukkueen pelaajaa. Kuva: salibandy.fi

Kun Petteri Nykky julkisti tiistaina 2.11. MM-joukkueensa Helsingin kotikisoihin niin samalla nähtiin historiallinen hetki.

Yksikään helsinkiläistä joukkuetta edustava pelaaja ei mahtunut mukaan, ja kyseessä oli ensimmäinen kerta kuin näin kävi miesten MM-kisoissa. Tamperelaisjoukkue Classicista mukana oli yhteensä 11 pelaaja, kun kaikkiaan pelaajia valittiin 20 kisoihin.

Helsinkiläissyntyisiä pelaajiakaan ei varsinaisesti ole. Pääkaupunkiseudulta lähtöisiä pelaajia on mukana vain Classicin Juha Kivilehto (Vantaa) ja Oilersin Joonas Kaltiainen (Espoo). Päijät-Hämeestä ensi kertaa mukana ovat Justus ja Rasmus Kainulainen (Oilers), jotka ovat Hollolasta kotoisin. Ville Lastikka (Classic) on Lopelta, pienestä kantahämäläisestä kunnasta Riihimäen kupeesta.

Mikko Hautaniemi (TPS) on Turusta, ja Lauri Stenforsin (TPS) voi laskea samaan laariin, vaikkakin on oikeasti Huittisista kotoisin. TPS-ura alkoi kuitenkin jo ennen aikuisikää. Eemeli Salin (Classic) on myös lähtöisin Länsi-Suomesta, tarkemmin sanoen Uudestakaupungista.

Keskisuomalaista osaamista edustavat Jonne Junkkarinen (Vaajakoski, joka kuulunut vuodesta 2009 Jyväskylään), Joonas Pylsy (Vaajakoski) ja Peter Kotilainen (Jyväskylä). Tatu Väänänen on nykyisin harvinainen Itä-Suomen edustaja ja tulee Uimaharjusta. Väänänen ja Pylsy pelaavat Sveitsin liigan Wiler-Ersigenissä, Kotilainen sekä Junkkarinen Happeessa.

Tamperelaisia tai sen kehyskuntia lähtöpaikkansa ja nykyisen olinpaikkansa puolesta edustavat Lassi Toriseva, Krister Savonen, Janne Lamminen, Mikko Leikkanen, Sami Johansson, Nico Salo, Eetu Sikkinen ja Oskari Heikkilä. Kaikki pelaajat edustavat Classicia.

Classic on ollut dominoiva joukkue liigassa, mutta mihin tahansa palloilulajiin verran erikoispiirteenä voi pitää sitä, että sen pelaajat ovat erittäin paikallisia, eikä sitä voi oikein pitää sinällään minään ostojoukkueena. Se on Tampereen ja sen lähikuntien kokoiselta alueelta kova suoritus jos vertaa pääkaupunkiseutua. Jos miettii salibandyn historiaa niin varsinkin Helsingin romahdus tuntuu jatkuvan kaikilla sektoreilla.

Tätä voi siinäkin mielessä pitää erikoisena, että kun maajoukkuetta katsoo niin ei se myöskään ulotu pelaajistoltaan kovin pohjoiseen, eikä ole koskaan niin tehnyt. Itäinen ulottuvuus on vähentynyt merkitykseltään koko ajan, mutta ihan koko pääkaupunkiseudunkin panos näyttää jo varsin vaatimattomalta. Pirkanmaa jyrää aivan kirjainmellisesti.

Ei tietenkään voi unohtaa sitä, että Classicia vuodet 2015-2018 luotsannut Nykky tuntee pelaajat hyvin ja se varmasti painaa vaa’alla. Tuskin sitäkään voi vähätellä, että Samu Kuitunen, Jussi Jäntti ja Henri Toivoniemi ovat osa Classicin sekä maajoukkueen valmennusta. Totuuden nimissä pelaajat ovat kuitenkin sen verran kovia, että täysin ulkopuolisenkin on pakko perustella erittäin hyvin ollakseen eri mieltä Nykyn valintojen kanssa.

Ei ole kyse siitä, että kisoissa olisi väkisin oltava pelaajia tietyiltä alueilta tai kaupungeista. Jos kuitenkin miettii varsinkin pääkaupunkiseudun kokoa Suomen väkilukuun nähden niin pk-seudun pelaajien vähyys on silmiinpistävää. Esimerkiksi Vaajakoskelta (3500 asukasta) ja Hollolasta (23 150 asukasta) on kaksi pelaajaa molemmista. Huittinen, Loppi ja Uimaharju eivät ole mitään ihan maailmanluokan metropoleja nekään.

Muita knoppeja kokoonpanosta

Suomi voitti U19-ikäluokan ensimmäisen MM-kullan 2003 ja nyt on ensimmäinen kerta sitten vuoden 2004 MM-kisojen, kun Suomen joukkueessa ei ole yhtäkään pelaajaa tuosta historiallisesta nuorten MM-kultajoukkueesta

Vuoden 2015 ja 2017 nuorten maailmanmestareiden breikkausta kisoihin on odoteltu. Prahassa 2018 mukana oli vain Ville Lastikka (2015), mutta nyt mukana ovat myös Oskari Heikkilä (2015), Rasmus Kainulainen (2015) ja Justus Kainulainen (2017). Justus Kainulainen (s.1999) on Suomen miesten maajoukkueen historian ensimmäinen pelaaja, jonka pitää Suomen sääntöjen mukaan pelata aina suojalaseilla. Mitää varsinaista nuorennusleikkausta ei ole tapahtunut, sillä joukkueen keski-ikä on 29,2 vuotta.

Suomen joukkueessa on vain kaksi pelaajaa ennestään, jolla ei ole U19-ikäluokan tai aikuisten MM-kultaa ja ne ovat Joonas Kaltiainen ja Eetu Sikkinen. Kaltiaisella ei ole uraltaan myöskään ainakaan vielä Suomen mestaruutta, mutta Sikkisellä niitä löytyy peräti viisi kappaletta.

Juha Kivilehto on joukkueen nestori ja täyttää 40 kisojen jälkeen, mutta Tatu Väänänen, 38, pelasi ensimmäisenä MM-kisoissa. Tämä tapahtui vuonna 2004, joten Väänänen on myös Suomen nykyjoukkueen ainoa, jolla on aikuisten MM-kisojen pronssimitali hallussaan.

Miksi missäkin menee hyvin tai huonosti Suomen salibandykartalla? Salibandyn maantiedettä ja demografiaa tullaan käsittelemään MM-kisajoukkueiden kautta laajemmin Pääkallo-Extrassa tässä kuussa.