Maajoukkueet

IFF laajentaa maajoukkueiden edustusoikeutta – ”Tuovat lajin samalle viivalle muiden merkittävien urheilulajien kanssa”

27.11.
2021
Maajoukkueet

Kuvituskuva: Ville Vuorinen

Kansainvälinen salibandyliitto tiedotti tällä viikolla laajentavansa maajoukkueiden edustusoikeuksia. Jatkossa kansalaisuus ei ole ainoa edustusoikeutta määrittävä tekijä.

Aiemmin maajoukkueen edustusoikeuden on saanut vain jos on kyseisen maan kansalainen. Jatkossa edustusoikeus laajenee niin, että pelaaja, joka ei ole pelannut maaotteluita voi edustaa maajoukkuetta myös ilman kansalaisuutta, mikäli täyttää jonkun seuraavista kriteereistä:

– Syntynyt maassa
– Biologinen äiti tai isä on syntynyt maassa
– Isoisä tai isoäiti on syntynyt maassa
– On asunut maassa vähintään viisi vuotta

Pelaajat voivat nykysääntöjen mukaan vaihtaa maajoukkuetta aikuisten tasolla, vaikka olisivat edustaneet toista maata alle 19-vuotiaissa. Aikuisten maaottelun pelattuaan pelaaja ei kuitenkaan voi enää vaihtaa maajoukkuetta. IFF kuitenkin muokkasi sääntöjään niin, että pelaaja voi pelatunkin maaottelun jälkeen vaihtaa edustusoikeutta, mikäli mikäli maajoukkue, johon pelaaja on vaihtamassa, on liittynyt IFF:n jäseneksi pelaajan toisessa maajoukkueessa tekemän debyytin jälkeen.

IFF sallii jatkossa myös edustus-oikeuden muuttamisen maissa, joissa on jaettu kansalaisuus. Tämä koskee esimerkiksi skotlantilaisia pelaajia. Skotlantiin perustettiin oma salibandyliitto, joten aiemmin Isoa-Britanniaa maajoukkuetasolla edustaneet skotit voivat jatkossa edustaa Skotlannin maajoukkuetta.

Uusissa säännöissä tehdään poikkeus aiempaan ”ei kansalaisuutta, ei edustusoikeutta”-käytäntöön. Jatkossa pelaaja, jota ei tunnusteta minkään maan kansalaiseksi, voi edustaa maajoukkuetta, mikäli täyttää jonkun edellä mainituista kriteereistä.

– Nämä muutokset ovat salibandyn edustussäännöille iso askel eteenpäin ja tuovat lajin samalle viivalle muiden merkittävien urheilulajien kanssa. Uudet säännöt mahdollistavat huomattavasti aiempaa laajemman mahdollisuuden osallistua kansainvälisiin peleihin, etenkin uudemmille jäsenmaillemme, joita on muun muassa Afrikassa, IFF:n kilpailupäällikkö Stefan Krantz kommentoi tiedotteessa.

IFF:n hallituksen hyväksymät sääntömuutokset astuvat voimaan vuoden 2022 alusta.

Lähde: IFF:n tiedote

Jaakko Tiira
Pääkallo.fin toimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @jaakkotiira