Maajoukkueet

Tuleva MM-debytantti Rasmus Kainulainen nauttii kasvisruoasta ja pelaamisesta nykyisessä kentällisessä: ”’Hauta’ sopii siihen kuin nenä päähän”

02.11.
2021
Maajoukkueet

Rasmus Kainulainen on veljensä Justuksen tavoin MM-debytantti. Kuva: Mika Hilska

Suomen miesten salibandymaajoukkue tuleviin kotikisoihin julkaistiin tiistaina Helsingissä. Ryhmässä on viisi ensikertalaista. Yksi heistä on Oilersia edustava Rasmus Kainulainen.

24-vuotias hollolainen oli odotettu kisavalinta päävalmentaja Petteri Nykyltä. Kainulainen vakuutti syksyn maaotteluissa. Kisajoukkueen julkistamistilaisuudessa Pääkalloon haastatteluun tarttunut hyökkääjä sanoi jännittäneensä valintaa loppuun asti.

– Eilen vasta alkoi tuntumaan, että olen mukana, kun Nykky soitti. Silloin se periaatteessa paljastui, eikä mikään ollut valmiiksi kirjoitettu, Kainulainen valotti.

Kainulainen, siinä missä muutkin nuoremmat pelaajat olivat hankalassa raossa koronapandemian putsattua kansainväliset pelit pois kalenterista. Täsmällisemmin ilmaistuna näytönpaikat olivat kortilla. Syksyn maaotteluissa laituri pääsi näyttämään ja vakuutti.

Hän sanoo itsekin, että syksyn otteet nostivat uskoa omiin mahdollisuuksiin. Heittämällä, Kainulainen muotoilee.

– Onnistumiset auttoivat paljon. Kentällisen kanssa pelattiin tosi hyvin. Se on edesauttanut asiaa, että on saatu hyvä ketju alle ja päästy vääntämään samalla koko syksy.

Kentällisessä, johon Kainulainen viittaa, hän on hyökännyt vasemmalla. Keskellä operoi pikkuveli Justus ja oikealla TPS-hyökkääjä Mikko Hautaniemi. Kainulaiset hyökkäävät samassa ketjussa myös Oilersissa. Espoolaisten ykkösessä oikeassa laidassa on Markus Markkola, joka on pienikokoisena taiturina profiililtaan huomattavan erilainen kuin liki parimetrinen ja pelityyliltään suoraviivainen Hautaniemi.

– ”Hauta” sopii siihen kuin nenä päähän. Hänen kanssa on tosi hauska pelata. Rymistellään kulmissa, eikä menetetä palloa kirveelläkään. Sitä kautta ollaan saatu tehtyä maaleja ja puolustuskin on toiminut hyvin. Hirveästi ei olla omiin otettu. ”Haudalla” ei ole ehkä jalkaa niin paljon kuin Markkolalla, mutta kyllä se siinä hyvin menee.

LASBissa liigauransa aloittanut ja kolmatta kauttaan Oilersissa pelaava hyökkääjä on kasvanut viime vuosina urheilijana. Sen huomaa jo ryhdikkäästä olemuksesta. Kansainvälisen pelin suhteen kysymysmerkki on kuitenkin ollut pelityyli. Huipputaitavan hyökkääjän vahvuus on oivaltavat ja yllätykselliset ratkaisut, mutta kääntöpuolella on pelitilannevalintojen ajoittainen riskialttius.

Kansainvälisellä huipulla pallovastuun merkitys korostuu, sillä pallo on liigapelejä korostetummin vallan väline ja virhemarginaalit ovat pienempiä. Tämä ei tietenkään tarkoita, että Kainulaisen pitäisi luopua hänet huippupelaajaksi nostaneesta ratkaisuvalikoimasta, mutta oikeanlaisen tasapainon löytäminen on liigapelejä kriittisempää.

– Joskus on tultu sanomaan, että lopeta nyt nuo kikkailut, ei niistä ole hyötyä. Jo ihan nuoresta pojasta asti on sanottu, että voit jättää ne kolmannet puikot pois, hyökkääjä taustoittaa ja jatkaa.

– Kun pitää palloa omilla, niin hyviä asioita alkaa tapahtumaan. Olen oppinut pelaamaan joukkueelle vähän enemmän. Aina ei tarvi heittää lättyä takiksille, vaan välillä voi pelata omille ja vaihtaa pallolla.

– Enkä ole enää miettinyt pisteitäkään niin isossa roolissa kuin vielä pari vuotta sitten. Tärkeämpi rooli on se, että pitää pallon omilla ja vallan välineen hallussa.

Arkikasvissyöjä

Kentän ulkopuolella Kainulainen tunnetaan innokkaana ruoanlaittajana. Hän on myös kertonut syövänsä kasvispainotteisesti.

– Olen arkikasvissyöjä, Kainulainen vahvistaa.

Hän kuitenkin lisää, että saattaa tilata lihaa ravintoloissa.

Kimmoke kasvispainotteiseen ruokavalioon on tullut tyttöystävän kautta.

– Hän mietiskelee paljon ympäristöpolitiikkaa ja se liittyy myös ruokaan. Olen alkanut itsekin seurailemaan ruokapakettien tuoteselosteita. Ne (kasvisvalmisteet) ovat huomattavasti (lihaa) terveellisempiä: enemmän proteiinia ja vähemmän rasvaa. Kyllähän se kuulostaa hyvältä urheilijan korvaan.

Kasvisruokavalio on noussut muutenkin laajasti tapetille urheilupiireissä. Esimerkiksi F1-kuski Lewis Hamilton, tennishuippu Venus Williams ja NBA-tähti Kyrie Irving ovat vegaaneja. Jalkapallosuuruus Lionel Messi on kertonut välttävänsä lihaa pelikauden aikana. Tutkimustiedon mukaan kasvisruoka madaltaa tulehdusarvoja, eli nopeuttaa palautumista ja pienentää lihasvammojen riskejä.

Kainulainen kertoo, että olo on virkeämpi ja kevyempi.

– Vaikka painoa on tullut lisää parin vuoden aikana, rasvaa on samalla lähtenyt ja lihasta on tullut tilalle. Kropassa on hyvä fiilis.

Ensimmäinen lämpöleiri

Ennen joulukuun MM-kisoja Kainulaisen ohjelmassa on kolme Oilersin F-liigaottelua ja jo käsitteeksi muodostunut kisajoukkueen lämpöleiri. Sieltä hän lupaa tarjoilla ”pikkuhassuttelua” sosiaalisen median puolelle.

– Tosi kovat on odotukset. En ole tuommoisellakaan leirillä ennen ollut ja olen kuullut pelkkää hyvää, joten eiköhän siitä nautita ihan täysin rinnoin.

Jaakko Tiira
Pääkallo.fin toimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @jaakkotiira