VG: Norjan salibandymaajoukkueessa kuohuu – supertähti pudotettiin ryhmästä, seurauksena täydellinen sekamelska

Ketil Kronberg on sekä Dalenin että Norjan maajoukkueen legenda. Arkistokuva: perwiklund.se

Norjan miesten salibandymaajoukkueen ympärillä on kuohunut tällä viikolla poikkeuksellisen paljon.

Kaikki lähti siitä, kun tähtihyökkääjä Ketil Kronbergin kerrottiin jäävän MM-joukkueen ulkopuolelle. Kronberg, 41, oli jo ilmoittanut lopettaneensa maajoukkueuransa vuotta aiemmin, mutta sittemmin perunut päätöksensä.

Norjan liitto oli kuitenkin päättänyt, että Kronberg, Marius Pedersen ja Tobias Hjort eivät pääse mukaan MM-joukkueeseen, sillä kolmikko ei ollut suorittanut kauden alla maajoukkuepaikkaan edellyttävää ”Viikingit”-testiä, joka pitää sisällään liudan erilaisia fyysisiä koetuksia.

Päävalmentaja Johnny Petersen suivaantui päätöksestä ja ilmoitti perjantaina norjalaisen VG-lehden artikkelin mukaan eroavansa tehtävästään maajoukkuevalmentajana ja samassa rytäkässä lähti muukin valmennusryhmä. Päätöstä on seurannut se, että Norjalla ei ole enää joukkueellista pelaajia eikä valmennusta. MM-joukkue piti julkaista perjantaina.

– Voin vahvistaa sen, että olen eronnut tehtävästäni. Haluan ensinnäkin sanoa, että kun liitto valitsee minut maajoukkueen päävalmentajaksi niin haluan itse valita joukkueeni pelaajat, jotka pelaavat MM-kisoissa, Petersen sanoi VG:lle.

Norja joutuu keksimään itselleen uuden päävalmentajan ja uuden pelaajiston, jos se meinaa osallistua Helsingin MM-kisoihin 3.11.-12. Jos se taas ei pysty osallistumaan MM-kisoihin ja niin se suljetaan ulos myös seuraavista vuoden 2022 Sveitsin MM-kisoista.

Norja on MM-tasolla ollut top 8-maa ja sijoittunut pääsääntöisesti sijoille 5-7, paitsi vuonna 1996, jolloin se ylsi pronssille. Se ei siis ole pienimmästä päästä salibandymaita. Tulevissa kisoissa sen alkulohkossa ovat Sveitsi, Tshekki ja Saksa, ja se pelaa niin kutsutuissa paremmissa tasolohkoissa.

Kronberg on yksi salibandyhistorian kokeneimmista pelaajista. Tulevat MM-kisat olisivat hänelle uran 11. sillä MM-taival alkoi jo vuonna 2000. Pedersen on taasen yksi lupaavista norjalaispelaajista.

Kronberg on pelannut putkeen jo kaudesta 2006-07 Ruotsin Superliigassa edustaen Dalenia, jonka kiistaton tähti konkari on edelleen. Tälläkin kaudella sentteri on operoinut vielä hyvällä tasolla kovatasoisessa liigassa. Kronberg on siis asunut pitkään Ruotsissa, joten testien missaaminen korona-aikana on melko kova syy laittaa joukkueen ikoni hyllylle.

VG kysyi Kronbergilta mitä mieltä hän on pelaajiston ja valmennuksen kieltäytymisistä?

– Näen että tämä on musta päivä norjalaiselle salibandylle. Olen ollut mukana MM-kisoissa vuodesta 2000. Syy miksi en ole ollut kahteen viime vuoteen juuri mukana, liittyy perhe-elämään ja siihen, että asun Ruotsissa, Kronberg kommentoi.