Ajassa 59.11 osunut Sami Johansson nousi Suomen sankariksi: ”Lähti ihan hyvä veto”

Sami Johansson räjäytti yli kymmenentuhatpäisen kotiyleisön viimeisellä minuutilla. Kuva: Juha Leskinen

Sami Johansson räjäytti yli kymmenentuhatpäisen kotiyleisön viimeisellä minuutilla. Kuva: Juha Leskinen

Tšekki laittoi tiukasti kampoihin, mutta Suomi nousi päätösminuutilla voittoon. Sankariksi nousi Sami Johansson.

– Saatiin hyvä pyöritys hyökkäyspään ja Tatu laittoi hyvän syötön. Katsoin, että pakki meni peitolle, luuli että vedän suoraan. Pääsin vastaliikkeellä ohi ja lähti ihan hyvä veto, ajassa 59.11 Hartwall Areenan räjäyttänyt Johansson kuvaili voittomaaliaan.

Suomen kovin maalitykki on tottunut lapioimaan palloa maaliin. Tuuletukset ovat kuitenkin poikkeuksetta maltillisia. MM-välierän voittomaali viimeisellä minuutilla, yli 10 000 katsojan edessä osui niin makeaan paikkaan, että jopa rauhallinen snaipperi intoutui juhlimaan.

– Näin, että pallo meni maaliin, niin tunteet nousi pintaan. Normaalisti ei tule reaktionomaisesti tuuleteltua maaleja, mutta siinä tuli ihan kunnon tuuletus.

Käännekohta

Tiivistunnelmainen perjantai-ilta päättyi Suomen juhliin, mutta itse ottelu ei ollut isännille helppo. Tiiviisti puolustaneen Tšekin ottelusuunnitelma toimi tunnustelevasti aloittanutta Suomea vastaan. Ensimmäiselle erätauolla siirryttiin altavastaajan 2–0-johdossa.

– Ei siellä ihmeellisempiä, Johansson vastasi kysyttäessä, mitä ensimmäisellä erätauolla puhuttiin.

– Juteltiin, että voitaisiin lopettaa varovainen pelaaminen ja jännittäminen, ja oikeasti nauttia kotiyleisöstä ja hetkestä. Kauhean montaa kertaa näitä tilaisuuksia ei tule.

Ottelun käännekohtana erottui toisen erän puoliväli. Suomi sekoitteli kenttiä ja nosti selvästi prässitasoaan. Sen jälkeen Tšekillä oli vaikeuksia päästä prässin alta pallon kanssa ulos. Tempon nostaminen näytti vapauttavan päätään Tšekin kurinalaiseen puolustusmuotoon hakanneen Suomen.

– Itse tykkään, kun pelissä tapahtuu ja saa karvata. Sitä kautta saa tilanteita tai ainakin vauhtia peliin. Tsekki koitti viedä tempon alas, ainakin alussa. Jollakin lailla se varmaan vapautti.

Lepsu linja ei hetkauttanut

Ottelun tuomarilinja puhutti. Ruotsalaispari vihelsi harvakseltaan, mikä avasi tilaa repimiselle ja roikkumiselle.

– Tuomarit viheltää, miten parhaaksi näkee. Ei ole mun asia sitä kommentoida, Johansson tuumasi lakonisesti.

Linja on klassisesti sama molemmille. Välierän linja kuitenkin palveli vähemmän pallossa ollutta Tšekkiä. Peli meni välillä pystypainiksi. Suomella oli vaikeuksia päästä pallon kanssa ulos kulmista.

– Ehkä se joissain tilanteissa vaikeutti. Ei me siihen keskitytty. Pelissä oli paljon muutakin, mikä vaati petraamista. En sanoisi, että tuomarilinja oli mitenkään kauhean huono. Toki sai ottaa kovaa.

Lempivastustaja

Kliseen mukaan vaikeuksia pitää kohdata jossain vaiheessa turnausta. Välieriin Suomi pääsi ilman haasteita. Välieriin osui – jos ei ohipeli – niin ainakin heikompi esitys.

– Ei ollut meidän parasta peliä. Huomenna pitää olla paljon parempi alku. Ei ole tollaista alkua varaa ottaa.

Ruotsin alku oli itseasiassa huomattavasti huonompi. Sveitsi hukkasi neljä huipputonttia ensimmäisen viiden minuutin aikana.

– Aijaa. Mitäs se päättyi?

Ruotsi voitti 6–1 ja pelaa huomenna Suomea vastaan finaalissa.

– Ruotsi on ihan ylivoimaisesti oma lempivastustajani kaikista maajoukkeita. Heitä vastaan on vauhdikkaita ja kuumia pelejä.

Alkutahdit otettiin jo alkusarjassa, kun Suomi voitti tasaisen kamppailun 7–3. Johansson niittasi 3–2-johtomaalin toisessa erässä. Lauantain finaalissa vastaan asettuva Ruotsi on kuitenkin hieman erilainen kuin aiempien kisojen keltasiniset tähtisikermät. Nyky-Ruotsi vetäytyy aiempaa enemmän ja kyttää vastaiskuja. Perjantain aiemmassa välierässä Sveitsi oli selvästi enemmän pallossa.

– Pitää olla hereillä vastahyökkäysten kanssa ja pitää tasapaino koko ajan hyökätessä. Se on erilaista entiseen verrattuna.

– En kuitenkaan ole mikään maailman vahvin analysoija mitä tulee pelityyleihin. En tykkää hirveästi analysoida näitä pelejä, vaan enemmänkin elää sen mukana mitä kentällä tapahtuu, Suomen sankari päätti.