Analyysi: Tshekki piti Suomen maalihanat kiinni yli puolet pelistä – kokoonpanomuutokset herättivät Suomen

Petteri Nykyn johtama valmennus teki oikeanlaisia vaihdoksia Tshekki-pelin puolivälissä. Kuva: Esa Jokinen

Petteri Nykyn johtama Suomen valmennus teki oikeanlaisia vaihdoksia Tshekki-pelin puolivälissä. Kuva: Esa Jokinen

Suomi voitti Tshekin MM-välierässä toisen kerran viimeisen viiden vuoden aikana viimeisen minuutin maalilla. Riiassa vuonna 2016 Eemeli Salin laukoi voittomaalin viimeisen kymmenen sekunnin aikana.

Tällä kertaa asialla oli Sami Johansson ajassa 59.11. Suomi eteni finaaliin lukemin 3-2. Vastaan asettuu vanha tuttu Ruotsi. Riiassa Suomi kaatoi Ruotsin rangaistuslaukauskisassa.

Tällä kertaa ottelun ratkaisu oli yksinkertainen: Suomi ei päästänyt maaliakaan viimeisen reilun 44 minuutin aikana. Ajassa 15.32 Tshekki siirtyi johtoon 2-0. Sen jälkeen Suomi löi luukut kiinni maalivahti Joonas Kaltiaisen johdolla. Suomi on sen verran kova joukkue, että vähintään kolme maalia ottelussa se tekee ennemmin tai myöhemmin. Näin varsinkin kun Suomi voitti toimittaja Jaakko Tiiran tilastoinnin mukaan huippupaikat viimeisessä erässä 6-0.

Välierässä nähtiin kenties suhteellisesti kautta aikojen paras Tshekki miehissä. Päävalmentaja Petri Kettusen valmennustiimi oli tehnyt nuorennetun joukkueen peräsimessä erinomaista työtä. Tsekki pelasi kuin Kettusen Suomi vuoden 2016 MM-kisoissa, jotka päättyivät sinivalkoisiin juhliin. Se ei antanut Suomelle kuin neljä ylivoimaista nopeaa hyökkäystä koko pelissä. Niistä Suomi ei tehnyt maaliakaan.

Tshekki otti myös vain yhden jäähyn, tosin ruotsalaistuomareiden avustuksella. Ainoasta ylivoimastaan Suomi ei tehnyt maalia toisin kuin Tshekki. Suomen ykköskentän alivoima suorastaan jäätyi pieneen muodostelmaan, minkä vuoksi Tsekki pääsi käyttämään poikittaissyöttöä takatolpalle.

Ennen kaikkea Tshekki puolusti omaa aluettaan hyvin aggressiivisella alueellisella miesvartioinnilla Suomen tapaan. Nuorilla atleettisilla pelaajilla tämä onnistui sallivalla tuomarilinjalla erinomaisesti. On perin juurin harvinaista, että ottelun puolessa välissä Suomi on vielä nollilla arvo-ottelussa.

Sanalla sanoen Tshekki onnistui riisumaan Suomen aseista. 30 minuutin kohdalla näytti, että Suomella oli sormi suussa Tshekin kanssa. Suomi ei oikein päässyt murtautumaan Tshekin puolustuksen läpi pallon kanssa. Siksi myös prässikarvaus hyökkäysten jälkeen eli tilanneprässi oli vaikeaa. Näytti siltä, että Petteri Nykyn valmennustiimi kaipasi hyökkäyspeliosaamista, joka vaikuttaa myös tilanneprässin toteuttamiseen.

Toisen erän loppupuoliskolle Nykyn tiimi teki kuitenkin kaksi ratkaisevaa siirtoa. Toista ja kolmatta kentällistä muutettiin onnistuneella tavalla. Eetu Sikkinen toi toiseen viisikkoon tasapainon ja Joonas Pylsy sekä Oskari Heikkilä pistivät kolmosessa uuden vaihteen silmään. Samalla Suomi aktivoi karvaustaan. Se alkoi karvaamaan enemmän koko kentän miesvartioinnilla. Seurauksena olivat Justus Kainulaisen 1-2-maali (uusi kolmonen) ja Peter Kotilaisen tasoitus Ville Lastikan prässiriistosta (uusittu kakkonen). Näin Suomi nousi tasoihin.

Tsekki myös alkoi menettelemään palloa enemmän keskialueella. Suomi pääsi kääntämään niistä peliä. Ylivoimaisiin nopeisiin hyökkäyksiin Suomi ei päässyt. Paine siirtyi kuitenkin Tshekin puolustusalueelle ja viimeisen erän laatupaikat kääntyivät Suomelle.

Lopussa nähtiin myös ratkaiseva peluutusmuutos. Suomi alkoi peluuttamaan kahta kenttää ja siirsi Tatu Väänäsen Jonne Junkkarisen tilalle ykkösen. Tshekki rynkytti edelleen tasaisesti kolmella viisikolla. Siten viimeisen minuutin alkaessa kentällä olivat Suomen muokattu ykkönen vastaan Tshekin kolmonen. Seurauksena Sami Johansson vei Suomen finaaliin Ruotsia vastaan.