Maajoukkueet

Hopeaa: sitkeä Suomi roikkui mukana, mutta Ruotsi punnersi mestariksi jatkoaikamaalilla

05.12.
2021
Maajoukkueet

Suomi laittoi lujasti kampoihin finaalissa, mutta taipui lopulta jatkoajalla. Kuva: Per Wiklund

Ruotsi juhlii naisten MM-kultaa. Sinnikäs Suomi onnistui ottelusuunnitelmassaan ja ahdisti ennakkosuosikin aina jatkoajalle asti. Kultaisen maalin sivalsi Emelie Wibron ajassa 62.35.

Finaalin taktinen juoni oli pitkälti samanlainen kuin alkusarjan kohtaamisessa. Ruotsi vyörytti. Tummansinisissä paidoissa pelannut emäntäjoukkue piti palloa ja prässäsi aktiivisesti. Suomi oli selvästi alakynnessä, mutta maanantain selkäsaunaa paremmin valmistautunut.

Kentällisten tasolla Suomen roolitus onnistui. Veera Kaupin ykköskentällinen pelasi paljon ja loi paikkoja. Kaksi muuta kentällistä keskittyivät puolustamaan ja välttivät riskejä pallolla.

Selkeänä altavastaajana otteluun lähtenyt Suomi sai karmean alun. Ruotsi pelasi tehokkaalla kuviolla Ellen Backstedtin vapaaksi keskelle, jolla oli helppo työ siirtää Ruotsi johtoon jo ajassa 1.26.

Suomi onnistui kuitenkin kuittamaan reilua kahta minuuttia myöhemmin. Valkopaitojen paikat pitkälti luonut Veera Kaupin ykköskentällinen liikutti palloa hyvällä rytmillä ja sai pelattua Daniela Westerlundin laukaisupaikkaan keskustaan. Puolustajan yritys ei mennyt, mutta Veera Kauppi oli terävimpänä irtopallossa.

Erän edetessä Ruotsi otti peliä vahvemmin hallintaan. Se paineli uudestaan johtoon avauserän puolivälissä. Silja Eskelinen hukkasi pallon turhan helposti omassa kulmassa, jonka seurauksena ruotsalaiset saivat hieman onnekkaastikin pallon huippusektoriin Wilma Johanssonille. Ruotsin kolmannen iski Ellen Rasmussen ajassa 15.20. Pienestä kulmasta lähtenyt kanttilaukaus yllätti muuten mainion ottelun pelanneen Krista Niemisen.

Toisessa erässä Ruotsi lisäsi kaasua. Suomi oli ajoittain pahassa mankelissa, mutta onnistui Niemisen torjuntojen ja ruotsalaisten heikon viimeistelyn turvin pitämään maalinsa puhtaana.

Erän ainokaisesta vastasi lopulta Veera Kauppi taidokkaalla viimeistelyllä. Maalin edessä irtopallosta ohi sutinut kippari sai pelivälineen matkaan, otti sen kontrolliin ja sivalsi tarkalla kääntörannarilla taka-alakulmaan. 2–3-kavennusmaalin jälkeen Suomi pääsi paremmin peliin mukaan ja loi muutaman laatutontin, mutta ei onnistunut tasoittamaan.

Kolmannessa erässä pelin kuva pysyi samanlaisena, samoin ruotsalaisten heikko viimeistelytehokkuus.

Hieman ennen erän puoltaväliä Ruotsin Klara Molin sai finaalin ensimmäisen jäähyn, tuomarilinjaan nähden varsin heppoisin perustein. Suomi pyöritti lähes täydet kaksi minuuttia, mutta onnistui lopulta. Varsin verkkaisen pallonliikuttelun jälkeen Jenna Saario heitti maalintakaa täsmällisen lätyn ruotsalaisneliön keskellä päivystäneelle Sara Piispalle, joka ohjasi kuulan hallitusti maaliin ja Suomen tasoihin.

Finaalin loppuun saatiin draamaa, kun ottelun tuominneet tshekkituomarit antoivat Suomen Hanna Niemelälle kauniisti sanottuna heppoisen estämisjäähyn. Niemelä kyllä rikkoi tilanteessa, mutta pelitilanteeseen nähden jäähy oli kevyt. Parivaljakko kuitenkin paikkasi erheensä antamalla Ruotsin Wilma Johanssonille yhtä erikoisen rangaistuksen 46 sekuntia myöhemmin.

Neljällä neljää vastaan maaleja ei nähty, joten ratkaisua haettiin jatkoajalta. Varsinaisen peliajan torjunnat kirjattiin 16–12 Suomen Krista Niemisen hyväksi.

Suomi haki voittomaalia lyhyellä ylivoimalla ja kävi lähelläkin, mutta ei onnistunut. MM-turnauksen sinetöi lopulta Ruotsin ykköstähtiin kuuluva Emelie Wibron. Maja Viströmin tarkka syöttö viivasta tavoitti maalin kulmalle hiipineen Wibronin. Kellot pysähtyivät aikaan 62.35 raamikkaan hyökkääjän ohitettua Niemisen hallitusti etukulmasta.

Ottelun tehokkaimpana erottui kahdesti osunut Veera Kauppi (2+0). Turnauksen pistepörssin tehoin 15+5=20 nimiinsä vienyt Kauppi pokkasi koko turnauksen arvokkaimman pelaajan palkinnon ja valittiin ainoana suomalaisena tähdistökentälliseen.

Ottelun tilastot

Jaakko Tiira
Pääkallo.fin toimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @jaakkotiira