Maajoukkueet

Juha Kivilehto on huippuvireessä 39-vuotiaana: ”Ei kait tässä muu auta kuin lähteä taas Nykyn kanssa saunomaan”

08.12.
2021
Maajoukkueet

Juha Kivilehto on vääntänyt vahvasti puolustuspäässä ja onnistunut myös hyökkäyspelissä Helsingin MM-kisoissa. Kuva: Esa Jokinen

Suomen salibandymaajoukkue kaatoi Slovakian keskiviikon puolivälieräpelissä Helsingin Jäähallissa maalein 5-1. Puolustaja Juha Kivilehto, 39, pelasi jälleen huippupelin kakkosviisikon takalinjoilla.

Slovakia on perinteisen top4-nelikon takana kärkkyvä salibandymaa, mutta ei kuitenkaan vielä lähelläkään esimerkiksi Suomen tasoa. Kisoihin se lähti alemmista tasolohkoista, joista se eteni neljännesvälierien kautta kahdeksan sakkiin. Pelissä oli enemmänkin tasoeroa kuin neljä maalia, mutta Slovakia puolusti ihan kiitettävän tiiviisti materiaalisesti ylivoimasta vastustajaa vastaan.

Kivilehto ei pitänyt Slovakiaa mitenkään vaikeana vastustajana.

– No joo, kaikki on suhteellista. Saatiin se mitä haluttiin, eli välieräpaikka, puolustaja linjasi pelin jälkeen.

Suomi sai puolivälieräpelistä juuri ne kaksi seikkaa mitä halusi: välieräpaikan ja ottelun vähäisellä fyysisellä kuormituksella.

– Paljon oltiin pallossa niin kyllä se kuormitusta helpottaa aika paljon. Ei tarvitse puolustaa niin paljon.

Suomen kakkosketju, jossa ovat Kivilehdon lisäksi pääosin pelanneet puolustaja Mikko Leikkanen, sekä hyökkääjät Peter Kotilainen, Eetu Sikkinen ja Ville Lastikka, oli jälleen Suomen parasta antia ottelussa. Kentällinen on onnistunut viisikkona kaikkinensa hyvin turnauksessa, ja samalla se on tehnyt paikoin näyttäviä maaleja komeilla syöttöketjuilla.

– Ihan tasapainoista suorittamista on ollut. Puolustetaan hyvin niin kyllä noilla kavereilla tulee paikkoja ylöspäinkin.

Kokenut Kivilehto pelaa jo kahdeksansissa MM-kisoissaan. Classic-pelaaja on äitynyt kovaan pistetahtiin ja saldolla 2+2 hän on saavuttanut viime kisojen pistesaldonsa. Koska pelejä on jäljellä vielä kaksi niin vuoden 2010 MM-kisojen (2+3) ja 2012 MM-kisojen (3+2) henkilökohtaiset MM-piste-ennätykset ovat vaarassa, vaikka pistenikkarointi ei ole Kivilehdon päätehtävä.

Tässä vaiheessa voi myös väittää, että konkari on ollut Suomen paras puolustaja turnauksessa.

– Puolustaa hyvin ja saa noiden kavereiden kanssa pelata, niin kyllä siinä paikkojakin tulee. Jos heille pystyy hyviä paikkoja antamaan, niin kyllä he aika usein niistä maalin tekee. Kun saa hyvien äijien kanssa pelata niin kyllä se helpottaa myös sitä pisteiden tekemistä, vaikkei se minun tehtävä tuossa kentässä oikein olekaan, Kivilehto pohti.

Ei enää liian vanha?

Kivilehdon paikkaa maajoukkueessa on kyseenalaistettu vuosien aikana aika paljonkin. Nykyisin valmennukseen kuuluvan Mika Kohosen ja Kivilehdon MM-paikkoja on kritisoitu viimeisen kymmenen vuoden aikana muun muassa sillä perusteella, että kaksikko on liian vanha ja hidas koviin peleihin. Kaksikkoa on kuvailtu muun muassa ”Nykyn saunakavereiksi”.

Kivilehdon kohdalla toki niputus on siinä mielessä epäreilu, että hän on yli neljä vuotta nuorempi kuin Kohonen. Melko iso osa kommentoinnista menee verkkokommentoijien piikkiin, mutta mitä mies on itse mieltä näistä heitoista?

– En ole ihan hirveästi päätäni vaivannut asialla. Ei kait tässä muu auta kuin lähteä taas Nykyn kanssa saunomaan, Kivilehto vastaa huumorintajuisesti.

Erikoinen osa keskustelua on ollut kuitenkin se, että iän myötä kritiikki on oikeastaan vähentynyt ja nykyiseen kisajoukkueeseen liittyen Kivilehdon valintaa kritisoitiin vähemmän kuin 2016 ja 2018.

Oletko huomannut, että kritiikki on jopa vähentynyt iän myötä?

– En ole huomannut, koska en seuraa sitä keskustelua. Hyvä näin, sillä sitten on ehkä tehnyt joitain asioita oikein, jos huutelu on vähentynyt.

Suomen turnaus jatkuu perjantaina Hartwall Arenalla klo 18.30 välierien merkeissä. Silloin vastaan tulee Petri Kettusen luotsaama Tshekki, joka on toisaalta Suomelle hyvin tuttu vastus, mutta toisaalta taas ei ole. Joukkue on nuorentunut ja mukaan on otettu 2019 ja 2021 nuorten MM-kultaa voittaneita lahjakkuuksia.

Lokakuun EFT-turnauksessa peli päättyi tasan, mutta Tshekki voitti rankkarikisassa.

– On se tuttu joukkue, mutta heilläkin on vähän ryhmä vaihtunut nuorennusleikkauksen myötä. Ei ole oikeastaan pelattu kuin vasta yksi peli tätä uutta Tshekkiä vastaan. Se on erilainen Tshekki kuin ennen. Tosi taitavia nuoria jätkiä heillä ja pelaavat tosi ennakkoluulottomasti. Peli on kuitenkin kypsää siihen pelaajiston ikään nähden.

– Huomaa, että ovat pärjänneet U19-ikäluokassa ja tottuneet voittamaan, joten tietävät mitä se vaatii. Kettunen on tehnyt hyvää työtä siellä, mikä nähtiin jo Tshekin EFT:ssä ennen kisoja. Tiukka peli on tulossa eli kyllä meidän täytyy taas parasta laittaa pöytään jos se peli halutaan voittaa, Kivilehto linjasi.

Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen