Maajoukkueet

Krista Nieminen voitokkaan puolivälieräottelun jälkeen – ”Puola tiedettiin hyväksi vastaiskujoukkueeksi”

02.12.
2021
Maajoukkueet

Krista Niemiselle riitti nollapeliin 13 torjuntaa. Kuva: IFF

Suomi kohtasi puolivälieräottelussa alkusarjassa pirteitä otteita esittäneen Puolan. Torjuntavuorossa Suomen tolppien välissä ollut Krista Nieminen purki joukkueen 14-0-voittoon päättyneen ensimmäisen painepelin annin.

Alkusarjan päättäneen Ruotsi-ottelun jälkeen Suomen joukkue valmistautui torstaina pelattuun puolivälieräotteluun, jossa vastaan asettui A-lohkossa Sveitsiä ja Tshekkiä kiusannut Puola. Lasse Kurronen valmennustiimeineen oli muuttanut ketjuja Ruotsi-otteluun verrattuna ja tällä kertaa torjuntavastuun sai alkusarjan Slovakia-ottelun pelannut Krista Nieminen.

Tiistain ottelu tarjosi Kurrosen joukkueelle kaikkea muuta kuin onnistuneen alun, joten IFU Areenan pääkentälle osattiin odottaa sisuuntunut Suomi. Pelin alku tarjosi shokkihoitoa puolalaisille, kun Suomi löi taululle ensimmäiseen neljään minuuttiin viisi maalia ja siirtyi ensimmäiselle erätauolle 8-0-johtoasemassa. Saiko Suomi otteluun kaipaamansa alun?

-Joo saatiin. Tänään päätettiin kopissa ja valmennukseltakin tuli ohjetta, että lähdetään iskemään siihen ensimmäiseen erään sellainen Suomi, jollainen halutaan näyttää tässä turnauksessa jatkossakin. Saatiin tosi hyvä alku, kun taisi tulla kolmeen ensimmäiseen vaihtoon kolme maalia, ja joka kentällinen onnistui maalinteosta.

Otteluun selkeänä ennakkosuosikkina lähtenyt Suomi oli lukenut huolellisesti kotiläksynsä otteluun valmistautuessaan. Mitkä olivat ne pelilliset asiat, mihin joukkue keskittyi ennen ottelua?

– Tiedettiin, että tullaan varmasti taas pitämään aika paljon palloa, joten toki pallollista pelaamista painotettiin. Haluttiin pelata myös nousujohteisesti ja panostaa laadukkaisiin syöttöihin ja vetoihin. Puola tiedettiin hyväksi vastaiskujoukkueeksi, joten korostettiin takakarvausten tärkeyttä ja molempiin suuntiin työn tekemistä. Haluttiin pelata fiksusti pallolla, Nieminen paalutti.

Niemiselle riitti nollapeliin 13 torjuntaa. Suomi pelasi pitkiä palloralleja ja vyörytti pidempiä hyökkäyksiä Puolan päähän, jonka myötä Sveitsin liigassa torjuvalle veräjänvartija joutui pitkiä aikoja työttömänä. Ei välttämättä otollisin tilanne maalivahdille, mutta Niemisellä on omat keinot pysyä skarppina ottelun aikana:

– Pitää pystyä seuraamaan palloa ja pitämään pään tyhjänä. Ajatukset eivät saa lähteä harhailemaan ja puhunkin paljon ottelun aikana paljon pelaajille kentällä, joten se auttaa mua pysymään pelissä mukana.

Suomen otteet alkusarjassa jättivät paljon parantamisen varaa, vaikka ensimmäinen välietappi eli paikka puolivälieriin tuli tulosten valossa selkeästi. Torstain ottelu oli ensimmäinen painepeli, jonka Suomen oli selvitettävä mitalipeleihin päästääkseen. Lopulta näytöstyyliin tullut voitto piti sisällään paljon hyvää, mutta mitä ottelusta jäi ristikon takaa ottelun aitiopaikalta todistaneen Niemisen mielestä käteen?

– Hyvä startti otteluun. Meidän täytyy saada joka otteluun samanlainen aloitus ja sitä pitäisi pystyä jatkamaan täydet 60 minuuttia. Ehkä vähän tempo katosi toisessa erässä. Toisella erätauolla painotettiin, että kolmanteen erään pitäisi saada tempo takaisin otteluun. Lauantaina pitää pystyä saamaan ehjä 60 minuuttinen ja samanlainen aloitus otteluun kuin tänään, Nieminen summasi ottelun annin.

Joukkueella on edessään lauantaina välieräottelu. Turnauksen neljässä pelatussa ottelussa joukkue on saanut kaivattuja onnistumisia hyökkäyspäässä, mutta tiistaina pelattu Ruotsi-ottelu jätti kysymysmerkkejä joukkueen puolustuspelistä. Mitä joukkueen pitää parantaa lauantain välierää varten?

– Puolustuksen kovuutta, joka jäi Ruotsi-ottelusta uupumaan. Ainoastaan siinä ottelussa meidän puolustusta on testattu kunnolla turnauksen aikana. Koko viisikon täytyy olla tiivis ja tarpeeksi kova. Tämän ottelun tapaan meidän täytyy omista paikoista sitten laittaa pallo sisään toisessa päässä kenttää.

Suomi saa vastaansa lauantaina pelattavassa välierässä Tshekin ja Tanskan välisen puolivälieräottelun voittajan. Ottelu pelataan perjantaina 3.12 klo 17.00. Suomi pelaa välieränsä lauantai-illalla 4.12 klo 20.55.

Julius Mella
1/2 @LoistoCast -podcastista

Asemapaikka: Turku

Twitter: @juliusmella