Maajoukkueet

Miksi pallo ei näy salibandylähetyksissä ja kuva on oudon vihertävä? ”Hallin valaistuksessa on keltavihreä sävy”

05.12.
2021
Maajoukkueet

Lähetyksen ja todellisuuden välinen kontrasti näkyy erinomaisesti tässä kuvassa. Kuva: Ilari Isotalo

Salibandyn miesten MM-kisat käynnistyivät perjantaina Helsingissä. Yksi sosiaalisen median keskusteluja hallinnut aihe on ollut Ylen tv-lähetysten kuvanlaatu.

Kuva on ollut erikoisen ”vihreä” lähetyksissä ja on tullut paljon palautetta, että palloa on vaikea nähdä kuvasta. Virallisesti matto on enemmänkin turkoosi kuin vihreä, joten jotain vikaa lähetyksissä on.

Palautetta on lähtenyt eritoten Ylen ja Salibandyliiton suuntaan, mutta kumpikaan taho ei ole voinut ottaa tapauksesta vastuuta. Eivätkä voikaan, sillä eri lähetysyhtiöille kuvan tarjoaa latvialainen tuotantoyhtiö Polar HD, joka on saanut tuotanto-oikeudet kansainväliseltä Salibandyliitolta IFF:ltä.

IFF:n suomalainen pääsihteeri John Liljelund kommentoi lähetysasiaa sunnuntaina Pääkallo.fi:lle.

– Se Nordiksen (Helsingin Jäähalli) matto ja valaistus ei toimi kuten Hakametsässä aikoinaan (viittaa vuoden 2015 MM-kisoihin). Sitä kyllä testattiin etukäteen Nordiksella, ja tuotantoyhtiö vakuutti, että kuva toimii, mutta ongelmia ei ilmeisesti havaittu silloin. Hallin valaistuksessa on keltavihreä sävy, mikä aiheuttaa ongelmia ja avauspäivänä rakeutta aiheutti hallissa ollut savu. Syynä on siis maton värin ja valotuksen yhteisvaikutus.

– Tätä on korjattu ja säädetty tuotantoyhtiön toimesta avauspäivän jälkeisinä päivinä, että se saataisiin tikkiin. Lauantaina kuva oli parempi. Kevyemmissä kameroissa on ollut sitä ongelmaa, että niissä ei ole niin paljon säätövaraa, Liljelund selventää.

Yhtenä vaihtoehtona on nähty pelialustan vaihtaminen eri väriseen.

– En kommentoi tätä asiaa nyt, mutta maanantai-illalla on todennäköisesti lisää kerrottavaa aiheesta.

Ovatko kuvan lähettäjät, esimerkiksi Yle, antaneet teille palautetta?

– On tullut kommenttia Yleltä ja SVT:ltä (Ruotsin yleisradioyhtiö) silloin avauspäivänä. Yleltä ei sittemmin mitään, mutta SVT kommentoi ainakin eilen minulle, että heillä tilanne on kunnossa.

– Ei tässä kuitenkaan etsitä syyllisiä, vaan haetaan ratkaisuja ongelmaan.

Osalle lähetykset ovat toimineet kutakuinkin normaalisti, mutta ainakin palautteiden perusteella monilla on ollut ongelmia. Tähän Liljelund ei osaa sanoa mitään selkeää syytä.

– Ihmisillä on varmasti erilaisia televisioasetuksia. Esimerkiksi väri- tai valoasetusten muuttaminen voi auttaa asiaa.

Pari vuotta sitten IFF ajoi MM-kisoihin uutta palloa, Hot Orangea. Silloin sitä perusteltiin sillä, että sen pitäisi näkyä hyvin lähetyksissä, mutta käytännön kokeiluissa selvisi, että pallo oli tv-kuvassa erittäin huono vaihtoehto.

Olisiko aikoinaan puhuttanut ”Hot Orange” nyt optimiratkaisu tähän tilanteeseen?

– Ei olisi, se olisi vielä huonompi vaihtoehto.

Huom. tekstiä korjattu. Aluksi tekstissä puhuttiin virheellisesti valotuksesta, vaikka kyse on valaistuksesta.
Päivitetty 5.12. 16.59.

Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen