Nykky finaalipettymyksen jälkeen: ”Kun viivan alle jää nolla, niin se on yhtä tyhjän kanssa”

Petteri Nykky oli erittäin pettynyt MM-finaalin jälkeen. Kuva: Juhani Järvenpää

Petteri Nykky oli erittäin pettynyt MM-finaalin jälkeen. Kuva: Juhani Järvenpää

Suomen taival kotikisoissa päättyi lopulta MM-hopeaan kahden kultamitalin jatkeeksi. Helsingin finaalissa Ruotsi oli lopulta etevämpi maalein 6-4.

Heikohko oli Suomen esitys myös perjantaina, kun Tshekki kaatui viimeisen minuutin voittomaalilla lukemin 3-2. Päävalmentaja Petteri Nykky asteli median eteen harvinaisen kireän oloisena.

Tässä oli kaksi vaisua peliä putkeen…

– Kolme.

No kolme sitten.

– Vaisua ja vaisua. Kyllä me hyvin tultiin tähän peliin ja oli maalin peli. Tiedä sitten vaikuttiko, että eilen alkoi peli 3,5 tuntia myöhemmin. Kyllä minä siitä jo eilen kritisoin, mutta ei mennä selitelemään. Kaveri oli parempi, Nykky jatkoi.

– Tämmöisessä maalin pelissä otettiin tokassa erässä vähän jalkaa pois kaasulta. En tiedä ruvettiinko säästelemään, mutta ei uskallettu pelata sillä tasolla, millä näitä pelejä pelataan. Kolmas erä oli hyvä, mutta ei saatu paikoista tehtyä maalia.

– Luotiin hyviä paikkoja mennä johtoon, mutta väsymyksen piikkiin menee. Siellä hävittiin 1 vs. 1 -tilanne, mistä tuli viides maali. Kaikki kunnia Ruotsille tästä.

Ruotsin voittomaali toiseksi viimeisillä minuuteilla tuli keskialueen pallonmenetyksestä. Se ei ollut ottelun ainoa ruotsalaismaalin johtanut keskialueen virhe.

Nykyn pelikirjassa juuri keskialueen pallonmenetyksiä eivät ole sallittuja.

– Ei ne ole, mutta minkäs teet. Väsynyt ukko tekee hölmöjä liikkeitä, niin sitten siinä käy niin. En usko, että kukaan tekee niitä tahallaan. Täytyy vain kunnioittaa sitä, että kaveri oli tuon verran parempi. Ei mahda mitään.

Suomen pelissä oli paikoin liiallista puskemista. Peli lähti pallomaltin osalta hyvin liikkeelle, mutta se ei pitänyt loppuun saakka.

Paikoin näytti siltä, että kentällä nähtiin yliyrittämistä.

– Ei, kyllä meillä oli hyvä yleisilme. Mieluummin oli aliyrittämistä siinä toisessa erässä. Saattoi siinä kolmannessa erässä olla sitäkin, että haluttiin hönkiä hirveästi, kun päästiin vielä tasoihin. Olisi pitänyt pallon kanssa uskaltaa pelata sillä tavoin, että se pysyy meillä. Varmoja syöttöjä omille, kierrätystä ja olisi pitänyt odottaa hyvää paikkaa.

– Täytyy katsoa ja analysoida jälkikäteen. Turha niitä on tässä vaiheessa ruveta huutelemaan, että mitä siellä pelissä oikeasti on käynyt.

Suomi ei saanut pelissä ylivoimaa, mutta lopussa se pelasi kuudella viittä vastaan. Ylivoimilla Suomi ei tehnyt turnauksessa yhtään maalia, eikä myöskään finaalissa 6vs5-pelissä. Erikoistilannepelaaminen siis sakkasi monilta osin.

Osa kritisoi sitä, että finaalissa kolmesti osunut Justus Kainulainen ei päässyt lopussa Suomen kuuden pelaajan kentälliseen.

– Katsottiin lukuja, että lämpösenä oli myös se toinen kenttä maalintekopaikkojen osalta. Jos lauotaan ohi niin sitten ei auta. Kyllä siellä kaikki edellytykset oli tehdä maali, Nykky kuittasi.

Suomi hävisi ottelun, mutta se oli kuitenkin siinä mielessä perinteinen Suomi-Ruotsi-finaali, että voiton olisi voinut ottaa kumpi vain. Suomi aloitti hyvin ja viritti hyvän kirinkin vielä viimeisellä kympillä.

Nykky ei kuitenkaan nähnyt Suomen pelissä mitään hyvää.

– Ei kait silloin ole mitään hyvää, jos tulee turpaan. Ylpeä olen jätkistä joka tapauksessa.

– Mutta silloin kun viivan alle jää nolla, niin se on yhtä tyhjän kanssa.

Jatkoa Nykky ei suostunut kommentoimaan, mutta sanoitti omalta osaltaan kolmen vuoden MM-projektin, johon osui vuoden 2020 alussa maailmaa ravisuttanut koronaviruspandemia.

Suomen kotikisat piti alunperin pelata joulukuussa 2020.

– Raskas pitkä prosessi. Kaksi kertaa latauduttiin kisoihin ja nyt sitten uudestaan. Paljon haasteita matkan varrella, mutta en minä niiden taakse mene. Kaikkemme tehtiin, mitä oli tehtävissä. Oliko ukot ihan siinä kunnossa mitä pitäisi olla, kun pitäisi kisoja ruveta pelaamaan. Mene ja tiedä.

– On ollut koronaa ja ties minkälaista loukkia. Pitkään odoteltiin yhtä äijää mukaan, mutta kyllä tässä kaikki eväät oli pärjätäkin.