Petri Kettunen viritti Tshekin huippusuoritukseen, mutta se ei riittänyt Suomen kaatoon: ”Harmittaa poikien puolesta”

Petri Kettusen Tshekki väänsi ansiokkaasti Suomea vastaan, mutta se ei riittänyt perjantain välierissä. Kuva: Esa Jokinen

Petri Kettusen Tshekki väänsi ansiokkaasti Suomea vastaan, mutta se ei riittänyt perjantain välierissä. Kuva: Esa Jokinen

Suomen ja Tshekin välinen miesten MM-kisojen välieräpeli oli todella tiukka kamppailu. Suomi voitti sen kuitenkin viime minuutin osumalla lukemin 3-2.

Tshekki sai hyvän alun peliin ja johti vielä puolivälissä 2-0. Suomen kokoonpanomuutokset toimivat ja viimeiseen erään mentiin lukemissa 2-2. Kolmas erä oli selkeimmin Suomen heiniä. Ajassa 59.11 Sami Johanssonin todella tarkka laukaus upposi yläkulmaan ja Suomi pääsi juhlimaan finaalipaikkaa kotiyleisön edessä.

Tshekin päävalmentaja Petri Kettunen oli virittänyt ryhmänsä huippuiskuun. Joukkue puolusti erittäin hyvin ja hyökkäsi ajoittain vaarallisesti. Pelikirjamaisesti voisi sanoa, että joukkueen esitys muistutti Suomen Riian 2016 MM-kultajoukkueen esityksiä. Peli oli loppuun asti niin sanotusti maalin peli.

Hartwall Arenan haastattelualueella Kettunen ehti tokaista toiselle toimittajalle syvimmät tuntonsa jo aika selväsanaisesti: ”V******a…”, oli ainakin viesti jota on vaikea väärinymmärtää.

Ja miksi ei ketuttaisi. Tshekki pelasi aivan erinomaisen ottelun, mutta sille jäi jälleen luu käteen tärkeässä paikassa.

– Meillä on sen tasoinen joukkue, että voidaan voittaa mikä tahansa joukkue maailmassa tällä hetkellä. Harmittaa poikien puolesta, että näin kävi lopussa, Kettunen manasi.

Kettunen piti ottelua tasaisena taistona.

– Se on ihan sama kun heität kruunaa ja klaavaa ja katsot kumpi on parempi. Molemmilla oli tänään paikat tehdä ja Suomi teki yhden enemmän. Toki heillä oli laatupaikkoja, mutta niin oli meilläkin. Ympäripyöreä peli. Hieno salibandyottelu.

Tshekillä ei ole ihan hirveän montaa MM-mitalia plakkarissaan. Maalla on MM-kisoista kaksi pronssia ja yksi hopea. Lauantaisessa Sveitsiä vastaan pelattavassa pronssipelissä olisi mahdollisuus napata neljäs mitali miesten kisoista.

– Aika tyhjä on pää tällä hetkellä, mutta katsellaan tässä keitä on pelillä. Katsotaan ketkä on kunnossa ja saadaan parsittua kentälle. Toivottavasti 15 jätkää löytyy, jotka ovat tikissä huomenna. En osaa vielä sanoa varmaksi mitä tapahtuu. Kyllä tuota joukkuetta kiinnostaa myös pronssimitalit ja siitä olen ihan varma.

– Jokainen laittaa varmasti itsensä likoon ja yritetään pelata hyvä ja tasapainoinen matsi niin kuin tänään ja toivotaan että se riittää.

Pääkallon asiantuntija Jani Hakkarainen arvioi, että välierissä nähtiin paras Tshekki mitä on nähty aina vuodesta 1994 jatkuneen seurannan aikana.

– Minun on sitä vaikea arvioida. Olen tehnyt näiden poikien kanssa sen reilut kaksi vuotta töitä. Tiedän mikä potentiaali noissa pelaajissa on ja tiedän miten me ollaan pelattu. Kaikki maaottelut mitä ollaan koronan jälkeen pelattu, ollaan pelattu aika hyvää salibandya. Siellä ei yhtään ohipeliä oikeastaan ollut. Sveitsi-otteluita on osunut pari heikompaakin.

– Niin kuin sanoin eilen jollekin medialle, että jos tämä joukkue pysyy kasassa ja kaikki menee hyvin niin tämä joukkue tulee voittamaan kymmenen vuoden sisällä maailmanmestaruuden, Kettunen linjasi.

Tähän projektiin on mahtunut myös ristiriitoja, jotka voivat olla Tshekille pitkällä aikavälillä hyödyksi. Osa Tshekin pelaajista kapinoi pari vuotta sitten ja jättäytyi pois maajoukkueesta. Se oli myös onni onnettomuudessa, sillä maajoukkueeseen on ajettu sisään uutta lahjakasta sukupolvea.

Tshekki on nuorten maailmanmestari vuosilta 2019 ja 2021.

– Riippumatta siitä onko meillä kieltäytyneitä tai ei-kieltäytyneitä, niin se sukupolvenvaihdos olisi tullut joka tapauksessa. Ei niillä ole mitään väliä.

– Harmittaa se, että tuolla on asiantuntijoita, jotka sanoo, että Patrik Doza on kieltäytynyt maajoukkueesta. Hän oli tämän joukkueen kapteeni ja on tärkeä osa tätä joukkuetta. Hän on valitettavasti loukkaantumisten takia vain varapelaajana listalla.

– Harmittaa, että hänestä on puhuttu väärää tietoa ihan tuolla valtakunnan kanavilla. Selkävaivojen vuoksi hän on ollut pitkään poissa, Kettunen kommentoi.

Yksi merkittävä poisjäänti oli maailman parhammistoon (top 10) monena vuonna kuulunut hyökkääjä Matej Jendrisak.

– Ei ole mitään kommentoitavaa siihen asiaan. Ei liity meidän joukkueeseen enää millään tavalla. Ei ole tämän joukkueen asia mitä Matej Jendrisak tekee. Hänellä on oma joukkueensa ja tämä on oma joukkueensa, Kettunen paalutti.