Maajoukkueet

Ruotsi oli ongelmissa, mutta sai homman hoidettua – Suomalaisia sukujuuria omaava Emil Johansson: ”Olemme aiempia vuosia monipuolisempi joukkue”

10.12.
2021
Maajoukkueet

Emil Johanssonin Ruotsi selvitti välieräpelinsä. Kuva: Juha Leskinen

Ruotsi eteni MM-finaaliin kaatamalla Sveitsin välierässä 6–1. Selkeistä loppunumeroista huolimatta ottelu oli tiukka, Ruotsin tähtipelaajiin lukeutuva huippupuolustaja Emil Johansson totesi Pääkallolle ottelun päätyttyä.

– Jonathan Edling (Ruotsin maalivahti) oli fantastinen, englanniksi haastattelukysymyksiin vastaillut Johansson aloitti yhteenvedon.

– Ensimmäisessä ja toisessa erässä meillä oli ongelmia, mutta johdimme silti 2–1. Siihen pitää olla tyytyväinen, sillä he loivat paikkoja ja hallitsivat peliä.

Ruotsin startti oli hämmentävän uninen. Sveitsiläiset ehtivät tuhria peräti neljä huippupaikkaa reilussa viidessä minuutissa. Johansson näki keltasinisten pelin menneen liikaa seisoskeluksi kahdessa ensimmäisessä erässä.

– He pelasivat organisoidusti, ikään kuin shakkia salibandykentällä. Kolmannessa erässä pääsimme irti ja saimme momentumin.

Huomionarvoista ottelussa oli etenkin se, että pallonhallinta oli vahvasti Sveitsillä. Ruotsi prässäsi maltillisesti. Johanssonin mukaan aloitteen luovuttaminen altavastaajalle oli suunniteltua.

– Tiedämme, että he haluavat pelata paljon alakerran kautta, pelaavat pakki-pakki-syöttöjä, yrittävät houkutella meitä nostamaan ja päästä sitä kautta hyökkäyksiin. Vetäydyimme ehkä liiankin alas ja annoimme momentumin heille. Homma tuli kuitenkin hoidettua.

Monipuolisempi Ruotsi

MM-areenoilla on totuttu näkemään pelejä hallitseva Ruotsi. Välierässä ja alkusarjan Suomi-ottelussa Ruotsi oli kuitenkin pitkiä aikoja ilman palloa ja kyttäsi vastaiskuja. Johanssonin mukaan Ruotsilla on nyt aiempia turnauksia enemmän aseita.

– Pystymme pelaamaan pallon kanssa ja hyökkäämään vastaan. Luotamme myös puolustuspeliin ja voimme antaa vastustajien pitää palloa. Olemme mielestämme aiempia vuosia monipuolisempi joukkue.

Monipuolisempaa sapluunaa tarvitaan, sillä Ruotsin hyökkäyspään tähdet ovat hyytyneet jo useammassa finaalissa Suomen miespuolustuksen vietyä tilan ja ajan pois. Esimerkiksi Kim Nilssonin kolmen edellisen finaalin tehopisteet ovat 1+1, Alexander Galante Carlströmillä 1+0.

Falunia seuratasolla edustava, sulavasti liikkuva huippupuolustaja kertoo, että uusia aseita ongelman korjaamiseksi on. Niitä hän ei luonnollisesti paljasta.

– Meillä on uusi valmennustiimi, jonka kanssa synkkaa todella hyvin. Olemme esittäneet hyviä otteita syksyn maaotteluissa Suomea vastaan. He kuitenkin tuntevat meidät ja me tunnemme heidät.

Terveiset Myrkkyyn

Ruotsin maajoukkue on viihtynyt Helsingissä reippaan viikon. Johansson kertoo, että valtaosa ajasta on taittunut hotellilla koronapandemiasta johtua. Aktiviteetteja on myös ollut.

– Kävimme Fazerilla, jossa meillä oli opastettu kierros. Keskustassa olemme käyneet poikien kanssa kahvilla, mutta suurimmaksi osaksi olemme olleet hotelilla.

Huippupuolustajan nimi, Emil Johansson on hyvin ruotsalainen. Hänellä on kuitenkin sukujuuria Suomessa. Ruotsin ykköskentässä puolustava Johansson paljastaa myös osaavansa hiukan Suomea. Sen verran, että saa lähetettyä terveiset suomeksi.

– Mummola on siellä Myrkky, se on lähellä Kristiinankaupunkia. Sanon terveisiä sinne mummolle, 29-vuotias puolustaja sanoi suomeksi ja hymyili perään.

Jaakko Tiira
Pääkallo.fin toimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @jaakkotiira