Suomelle riemukas voitto Ruotsista 7120 katsojan edessä – Ville Lastikka takoi hattutempun

Suomi juhli voittoa Ruotsia vastaan. Kuva: Juha Leskinen/IFF

Suomi juhli voittoa Ruotsia vastaan. Kuva: Juha Leskinen/IFF

Suomen ja Ruotsin miesten maajoukkueet kohtasivat lauantaina salibandyn miesten MM-kisojen alkusarjan ottelussa Helsingin Jäähallissa. Suomi kaatoi Ruotsin maalein 7-3 hurmioituneen kotiyleisön riemuksi.

Ottelu ei vanhennut kuin 1.36 kun Kim Nilsson pääsi yrittämään maalia rankkarista Lauri Stenforsin rikottua ruotsalaispelaajaa maalitilanteessa. Nilssonin yritys epäonnistui täysin huutomyrskyn keskellä. Pari minuuttia myöhemmin Ville Lastikka nousi vasenta laitaa ja laukoi maalia kohti. Ruotsin maalivahti Jon Hedlund haparoi helpohkon kudin omaan verkkoon ajassa 3.06.

Viisi minuuttia myöhemmin Ruotsi tasoitti Ludwig Perssonin kovalla viivakudilla. Peli ei kuitenkaan vanhentunut vielä kymmeneenkään minuuttiin, kun Peter Kotilaisen loistosyöttö kulmasta löysi Lastikan, jonka tarkka kuti vei Suomen takaisin johtoon.

Erän viimeiselle vitoselle Ruotsi sai erikoisen ylivoiman, kun Ruotsin hyökkääjä maalille ajo johti kärhämään, josta Suomelle tuomittiin kaksi jäähyä ja Ruotsille yksi. Varsinaisesta rikkeestä ei tullut jäähyä. Suomi kesti alivoiman ja erätauolle mentiin lukemissa 2-1.

Avauserä oli melko tasainen ja tarkka, vaikka Ruotsi oli hienokseltaan niskan päällä. Huippumaalipaikat menivät erässä 3-2 ruotsalaisten nimiin, mutta maalintekoyrityksiä ruotsalaisilla oli kaikkiaan selkeästi enemmän kuin suomalaisilla.

Toinen erä alkoi varovaisemmin kuin ensimmäinen ja molemmat joukkueet pelasivat melko tarkkaa peliä. Pelin puolivälin jälkeen Ruotsin kolmonen iski toistamiseen. Persson laukoi kaukaa ja Kevin Haglund iski paluupallon verkkoon. Suomi iski vielä erän loppuminuuteilla. Sami Johansson viimeisteli oman nousunsa päätteeksi Suomen 3-2-johtomaalin, jonka tahdissa mentiin toiselle erätauolle.

Toinen erä ei ollut ihan laadukkainta salibandya, mutta ei kumpikaan joukkue huonosti pelannut. Huippupaikat menivät Suomelle 3-2.

Kolmoserässä alkoi tapahtua. Suomen neljäs maali syntyi Lastikan vahvasta esityöstä. Laituri pelasi tyhjän maalin Mikko Leikkaselle, joka osui ajassa 44.02. Suomella oli enenevissä määrin paikkoja ja molemmat joukkueet pelasivat aktiivisempaa peliä. Varsinkin Ruotsin aktiivisuus avasi Suomelle vastaiskupaikkoja.

Ruotsi tuli maalin päähän viimeisellä kympillä, kun Tobias Gustafsson viimeisteli maalin lähettyviltä. Suomella ei ollut kuitenkaan suurempaa hätää. Kolmisen minuuttia ennen loppua Eemeli Salin menetti jo pallon Ruotsille, mutta nappasi sen takaisin ja maukas rystylämäri upposi Ruotsin maalin ylähyllylle. Lastikka ja Salin räjäyttivät kotiyleisön vielä huutoon iskemällä 6-3- ja 7-3-lukemat tyhjiin.

Suomi oli varsinkin kolmannessa erässä selkeästi Ruotsia parempi ja länsinaapuri näytti ratkaisuhetkillä melko ponnettomalta. Sinvalkoisten paras taso oli reippaasti ruotsalaisia edellä. Ottelun hahmoja olivat varsinkin Lastikka (3+1), Salin (2+0) ja hienosti torjunut Lassi Toriseva.

Ottelua seurasi paikan päällä 7120 katsojaa.