Maajoukkueet

Suomi voitti Puolan MM-puolivälierässä lukemin 14-0, mutta onko siinä mitään järkeä?

02.12.
2021
Maajoukkueet

Suomi juhli Puolan kustannuksella. Kuva: IFF

Suomi jatkaa salibandyn MM-kisojen välierissä kaadettuaan Puolan turnauksen puolivälierissä lukemin 14-0.

Suomi 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ja Puola 0. Siinä avauserän sävel. Tämä ja muut murskajaiset ovat ihan isoja lehtiä myöten herättäneet klassikkokysymyksen: Onko tässä mitään järkeä?

Se on hyvä kysymys. Onko urheilussa mitään järkeä? Onko siinä mitään järkeä, että salibandya pelataan muovimailalla, muovipallolla ja muovimatolla?

Onko mitään järkeä, että meillä on aikapäiviä sitten luotuja valtioiden rajoja, joiden sisäpuolelle tahtomattamme synnymme? Silloin olemme heitä ja edustamme meitä.

Onko siinä mitään järkeä, että Puolassa naiset menettivät aborttioikeutensa vuoden 2021 alussa? Saman maan pelaajat saavat sentään pelata vielä sählyä suomalaiskollegoitaan kohtaan, mutta se ei tietenkään urheilun yhteydessä nouse ykkösaiheeksi.

Koska koko artikkeli on whataboutismia niin laitetaan muutama ”onko tässä mitään järkeä” -kysymys vielä ilmoille, jotta saadaan lisää keskustelua siitä missä urheilussa on järkeä ja missä ei. Otamme monet asia järjellisempinä kuin ne ovatkaan.

Onko mitään järkeä, että urheilijoita kaappaavassa ja uiguureja keskitysleireille sulkevassa Kiinassa järjestetään pian talviolympialaiset?

Onko järkeä, että Qatarissa on kuollut tuhansia ihmisiä vain siksi, että siellä voidaan pelata jalkapallokisat olosuhteissa, jotka eivät ole jalkapalloon sopivat?

Onko siinä mitään järkeä, että samaan aikaan kun mietitään ilmastonmuutoksen aiheuttamia ongelmia, raijataan autoja ympäri maapalloa ajamaan kilpaa ja aiheuttamaan päälle lisäpäästöjä?

Onko siinä mitään järkeä, että Venäjällä järjestetään vaikka mitä urheilutapahtumia, vaikka valtion toiminta on roistomaista ja urheilujärjestelmäkin on jäänyt kiinni monista huijauksista?

Onko siinä mitään järkeä, että niin moni pyöräilijä on saavuttanut kunniansa huijaamalla, ja silti Tour de France on maailman suurimpia urheilutapahtumia?

Näiden osalta kuulee turhan harvoin kysyttävän, että ”onko tässä mitään järkeä?”, vaikka mielestäni pitäisi. Varsinkin isomman suomalaismedian joka enemmänkin promotoi näitä asioita, kun suhtautuisi niihin kriittisesti.

Onko siinä siis mitään järkeä, että Suomi voittaa Puolan 14-0? On siinä paljonkin järkeä, sillä kyseessä on näiden joukkueiden välinen tasoero. Puolassa on yhteensä 692 nais- tai tyttöpelaajaa. Suomessa lukemat ovat yhteensä lähempänä 10 000.

Puolassa salibandytoiminta on käynnistynyt vasta 1990-luvun lopussa, joten siinäkin ero on iso. Ero on iso myös siksi, että toiminta ei edelleenkään ole kovin vireää. Suomen ja Puolan välinen tasoero on siis hyvinkin looginen.

Se taas miksi nämä maat kohtaavat puolivälierissä kertoo yleisesti lajin heikosta kansainvälisestä tasosta. Heikompien ja haastajamaiden sulkeminen kisojen ulkopuolelle tuskin kaventaisi eroja kärjen sekä alemman tason joukkueiden välistä kuilua.

Onko salibandyn MM-kisojen murskajaisissa siis järkeä? On, ne perustuvat tasoeroihin, ja tulos mitataan täysin reilusti pelikentällä. Onko niitä kivaa katsoa ja ovatko murskapelit kiinnostavia seurata? Ei tietenkään.

Ottelun tehopelaajia olivat Suomelta Veera Kauppi (4+0), Elli Kylmäluoma (2+1) ja Oona Kauppi (1+3).

Suomen turnaus jatkuu lauantaina klo 20.55 alkavassa välieräpelissä. Yle TV 2 seuraa peliä klo 20.50 alkaen.

Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen