Trilleri kääntyi Suomen tappioksi – Ruotsi juhlii salibandyn MM-kultaa Helsingissä

Ruotsi juhlii MM-kultaa. Kuva: Anssi Koskinen

Ruotsi juhlii salibandyn MM-kultaa Helsingissä. Se kaatoi Suomen MM-finaalissa maalein 6-4.

Ruotsi aloitti ottelun prässäämällä verrattaen korkealta. Ehdittiin vasta kolmanteen vaihtoon, kun Lauri Stenfors levitti Justus Kainulaiselle, jonka tarkka kuti vei Suomen 1-0-johtoon ajssa 1.26.

Kolmen minuutin kohdalla Ruotsin Jesper Sankell ajeli törkeästi Joonas Pylsyn selkään. Tilanteesta ei tuomittu rangaistuksia, mutta jälkikahinasta Suomen Stenfors ja Kevin Haglund tuomittiin jäähylle.

Ruotsi sai paremman otteen pelistä jäähyn jälkeen, mutta huippupaikoille se ei päässyt. Erän puolivälissä Sami Johansson laukoi puolen kentän vapaalyönnistä. Jonathan Edling pudotti pallon ja Eemeli Salin iski paluupallon verkkoon. Ruotsi puolusti sekää vapaalyönnin että maalin edustan heikosti.

Suomi oli erässä selkeästi Ruotsia edellä ja loi enemmän huippupaikkoja (4-1). Ruotsin yritykset olivat pääosin pienen marginaalin kokeiluja. Ruotsilla oli jälleen vaikeuksia oman pään pelaamisessa ja puolustamisessa ylipäänsä. Prässipelissä se oli kuitenkin aiempaa aktiivisempi ja pystyi sillä sekoittamaan Suomen peliä.

Ruotsi oli toisessa erässä henkisesti Suomea päätä pidempi. Kuva: Anssi Koskinen

Salibandyn MM-finaali Suomi-Ruotsi jatkui toisessa erässä tilanteesta 2-0 sinivalkoisten hyväksi. Toisen erän Ruotsi voitti 3-0, joten Ruotsi johtaa peliä 3-2.

Toisen erän alussa Ruotsi sai painettua pelin Suomen päätyyn. Kolmen minuutin kohdalla Suomi sai vastaiskun ja huippupaikan, kun Nico Salo vapautti Tatu Väänäsen läpiajoon. Konkaripakin nosto ei kuitenkaan uponnut verkkoon.

Ruotsi sai kuparisensa rikki ajassa 24.59. Kentälle toiseen erään tullut Casper Backby antoi loistosyötön Rasmus Enströmille, jonka kuti livahti etukulmasta Suomen maaliin.

Pari minuuttia myöhemmin Suomen vapaalyöntikuvio epäonnistui hyökkäysalueella. Ruotsi käänsi nopeasti ja Kim Nilsson maalasi vastaiskusta Ruotsin tasoihin.

Ruotsin kolmas osuma syntyi ajassa 34.36. Nopea keskialueen kääntö päättyi siihen, että Linus Nordgren puttasi Ruotsin 3-2-johtoon tyhjään maaliin. Suomi ylipelasi tilanteen räikeästi keskialueella.

Toisessa erässä Ruotsi pelasi fiksua pallollista peliä ja piti Suomen poissa pallosta. Suomi teki pahoja puolustusvirheitä ja viisikkotasapaino rakoili. Ruotsi käytti tämän erinomaisesti hyväkseen. Erän huipputontit olivat tasan 3-3.

Kolmannen erän avauskympillä Ruotsi hallitsi pallon kanssa paikoin, sillä sillä ei ollut kiirettä. Suomella oli maalipaikkoja, mutta tolppaa lähemmäksi se ei päässyt. Ruotsin vaaralliset tilanteet tulivat vastaiskuista, ja niitä oli useampi.

Ajassa 50.12 Ruotsin kakkonen iski. Albin Sjögren pelasi pitkän kierron ja suomalaispelaajat katsoivat vierestä. Tilanne oli siis 4-2 Ruotsille.

Suomi siirtyi pelaamaan kahdella kentällisellä. Se tuotti kavennuksen nopeasti, kun Justus Kainulainen ohjasi ottelun toisen maalinsa Juha Kivilehdon hyvästä esityöstä. Eikä kauaakaan kulunut, kun sama mies räpsäytti huippukudilla riman kautta Suomen tasoihin. Ajassa 52.26 peli oli 4-4 ja Kainulainen oli iskenyt hattutempun MM-finaalissa.

Ottelu jatkui tasaisissa merkeissä. Tyhmänrohkea haasto kuitenkin kostautui pari minuuttia ennen loppua. Ruotsi pääsi iskemään vastaan nopeasti ja Tobias Gustafsson sivalsi pallon etukulmasta Suomen verkkoon. Ruotsi johti peliä 5-4 kun pelikello näytti 58.23.

Suomi haki tasoitusta vielä ilman maalivahtia, mutta ei onnistunut. Hampus Ahren laittoi Suomen toiveet lakoon vielä iskemällä tyhjään maaliin.

Suomen pelikuri oli lopulta heikko ja joukkue menetti liikaa palloja keskialueella.