Varamies Kailiala hyppäsi suoraan MM-kisojen pudotuspelivauhtiin: ”Eilen tulin paikan päälle”

Miko Kailiala (oik.) pääsi keskiviikkona mukaan MM-vauhtiin ja pelasi muun muassa Eemeli Salinin (vas.) ja Sami Johanssonin kanssa. Kuva: Esa Jokinen

Miko Kailiala (oik.) pääsi keskiviikkona mukaan MM-vauhtiin ja pelasi muun muassa Eemeli Salinin (vas.) ja Sami Johanssonin kanssa. Kuva: Esa Jokinen

Suomi kaatoi keskiviikon MM-puolivälierässä Slovakian maalein 5-1. Sinivalkoisten riveissä pelasi TPS-hyökkääjä Miko Kailiala, jolle ottelu oli turnauksen ensimmäinen.

Kailiala kutsuttiin kisoihin, sillä puolustaja Tatu Väänäsen kerrottiin käyneen koronatestissä, eikä pelaaja siksi voinut pelata Slovakiaa vastaan. Toistaiseksi Kailialan pesti turnauksessa on määräaikainen. Ottelusta puuttui myös Joonas Pylsy, jonka kerrottiin säästelevän itseään viikonlopun välieriin ja mitalipeleihin.

Suomen viimeinen alkusarjan peli oli sunnuntaina ja Kailialaa yritettiin tavoitella jo samana päivänä.

– Nyt on keskiviikko niin sunnuntai-iltana Nykky oli soittanut, mutta olin silloin jo nukkumassa. Seuraavana aamuna eli maanantaina soitin takaisin.

– Käytiin asiaa läpi ja Nykky kertoi, että asiat pitäisi saada siihen malliin, että pääsisi liittymään joukkueeseen. Tässä sitä nyt ollaan. Eilen tulin paikan päälle, Kailiala kertoi Slovakia-pelin jälkeen.

Slovakia oli siinä mielessä haastava vastus, että se puolusti hyvin 60 minuuttia ja piti lukemat kohtuullisina.

– Mielestäni ihan hyvä joukkue. Aika kurinalaisesti puolustivat ja pallollakin pystyivät pelaamaan. Mikä oma kokemus on aikaisemmista kisoista näistä vähän vähemmän kyvykkäistä maista, niin he olivat kyvykkäin vastus. Oikea joukkue meni kuitenkin jatkoon, kuten odottaa saattoikin.

Kailiala pääsi kentälle noin ottelun puolivälissä ja laituri pelasi ykkösviisikossa. Kentälliset elivät hiukan ottelun aikana, mutta näissä kisoissa ensi kosketuksensa kentälle saanut Kailiala onnistui kohtuuullisen hyvin roolissaan.

MM-kisoissa kaksinkertainen maailmanmestari ei ole toki ensikertalainen, vaan pelaa jo uransa neljänsissä aikuisten MM-kisoissa.

– Ihan mukiinmenevä suoritus. Kyllä tuosta huomasi, että tässä on nyt kolme viikkoa menty enemmän tai vähemmän fysiikka edellä. Viime viikolla oli pari lajitreeniä. Ehkä se hiukan siellä näkyy, mutta ihan hyvä fiilis jäi ainakin itselleni.

TPS ja Kailiala hyvässä vireessä

Varapelaajan paikka kertoo siitä, että Kailiala oli lähellä varsinaista MM-kisapaikkaa. Kutsu ei kuitenkaan käynyt vielä marraskuun alussa.

Tämän jälkeisissä neljässä liigapelissä turkulainen latoi tehopisteet 8+3 ja saavutti teholukeman +11. Oliko siinä vähän näyttämisen haluakin takana?

– Varmaan se oli vähän sitäkin, mutta enemmän oli kyse siitä, että palaset loksahti kohdilleen. Ei ne kisavalinnat olleet alkukaudesta niin paljon mielessä, että se olisi ainoa tekosyy sille, että pelasi vähän huonosti. Välillä asiat vain menee siten, että jossain kohtaa palaset loksahtaa kohdalleen.

– Nyt voin itsekin myöntää, että olen pelannut hyvin, ja on tuntunut hyvältä pelata hyvällä tasolla pitkän tauon jälkeen. Viime kauden pudotuspeleistä saakka jatkui alavire ja nyt on vihdoin taas päässyt sille tasolle minne itse haluaa.

TPS aloitti kauden kehnosti syksyllä, mutta on sittemmin äitynyt vakuuttavaan voittoputkeen. F-liigan jäädessä tauolle joukkue oli sarjataulukon kolmantena.

– Alku oli tosiaan hankala, mutta sen jälkeen on mennyt ihan kivasti. Kymmenen voittoa taitaa olla liigassa peräkkäin ja pari cupissa siihen päälle vielä. Hyvä pössis ja on löydetty ihan toimivia juttuja. Jotkut viisikot toimii ihan hyvin ja meillä on hyvä veskari maalissa, niin kyllä niitä voittojakin sieltä irtoaa, Kailiala avasi.

Nuorekas Tshekki

Kailialan kannalta MM-reissun ikävä piirre on se, että hän ei voi olla täysin pelaako hän enää peliäkään. Väänästä ei ole ainakaan toistaiseksi liputettu ulos turnauksesta. Toisaalta Pylsyn tilanteesta ei ole varmuutta tällä hetkellä.

Harmittaako jos turnaus jää vain yhden pelin mittaiseksi?

– Totta kai se nyt harmittaa, kun tänne on kerran päässyt. Olen valmistautunut tähän kuitenkin siten miten luvattiin, että turnaus voi olla nolla peliä, yksi peli tai kolme jäljellä olevaa peliä. Olen lupautunut siihen, ja varamiehen tehtävään kuuluu valmius tulla auttamaan. Nyt mennään tilanteen mukaan ja katsotaan päivä kerrallaan.

Tshekki on joukkueena Suomelle tuttu monista EFT-turnauksista ja tietysti myös MM-turnauksista. Se on ollut Suomen välierävastus kolmissa edellisissäkin MM-kisoissa.

Joukkue on toisaalta tuttu, mutta toisaalta maassa on jouduttu tekemään kohtuullisen radikaali sukupolvenvaihdos kisaperiodilla. Se ei ole tietenkään maan kannalta pelkästään negatiivinen asia, sillä maa juhli U19-ikäluokan MM-kultaa 2019 ja 2021.

– Joukkue on muuttunut aika paljon parin vuoden takaisesta. Jos miettii sitä, että sieltä on vähän vanhempia ukkoja lähtenyt, ja nuoria juniorikisoissa menestyneitä pelaajia on ajettu sisään. He ovat heidän kultaista sukupolveaan.

– Viime EFT:n perusteella he pelaavat hyvin ja heillä on hyviä pelaajia tuloillaan jo nyt. Katsotaan perjantaina ison hallin isossa pelissä miltä se näyttää. Kyllä me ainakin ollaan valmiita, Kailiala vakuutti.