Maajoukkueet

Veera Kauppi päättäväisenä MM-finaaliin Ruotsia vastaan – ”Se kumpi pysyy pidempään hereillä 60 minuutin aikana, voittaa”

05.12.
2021
Maajoukkueet

Veera Kauppi johdatti Suomen MM-finaaliin Ruotsia vastaan. Kuva: Peter Bohlin / IFF

Suomi kaatoi odotetun tiukassa välieräkamppailussa Tshekin 5-4-lukemin. Suomen joukkueen kapteeni Veera Kauppi johti joukkojaan kentällä loistavilla otteilla.

Verkkaiseen tahtiin aikataulutettu lauantaipäivä tarjosi iltapelissä viihdyttävän välierän, jossa Suomi sai vastaansa Tshekin. Puolivälierissä Suomi oli kaatanut näytöstyyliin Puolan, kun taas Tshekki joutui yllättävin tiukille ottelussa Tanskaa vastaan. Ottelun myöhäinen ajankohta toi omat haasteensa varmasti molemmille joukkueille ja huolellinen valmistautuminen korostui lauantain ottelua varten.

– Oli aika pitkä päivä, kun peli oli sen verran myöhään. Aamupäivä keskityttiin muihin juttuihin ja vasta iltapäivällä käytiin avaamassa kroppia ulkoilun merkeissä. Siitä siirryttiin hiljalleen valmistautumaan ottelua varten, Kauppi taustoitti Suomen valmistautumista ottelua varten.

Suomi sai otteluun unelma-alun, kun Veera Kauppi alusti kaksoissiskolleen paikan avausmaaliin 54 sekunnin pelin jälkeen. Tshekki tasoitti kuitenkin heti seuraavassa vaihdossa ja tuotti vaikeuksia Suomen puolustukselle nopeilla hyökkäyksillään. Ottelussa mentiin pitkään Tshekin 2-3-johdossa, mutta kärsivällisesti omaan peliinsä uskonut Suomi löysi uuden vaihteen ja nousi Kaupin johtaman ketjun avulla lopulta rinnalle ja ohi.

– Alussa vähän huomasikin, että oli ollut aika pitkä päivä takana. Jalat olivat jääneet pukukoppiin, jonka jälkeen heräteltiinkin joukkuetta ja painotettiin huolellisuutta pallon kanssa, jonka jälkeen peli lähtikin pyörimään paremmin.

Puolivälierän jälkeen joukkueen puolustuspeliin kaivattiin terävyyttä. Turnauksen aiemmissa otteluissa ainoastaan Ruotsi oli testannut kunnolla Suomen puolustusvalmiutta ja välierässä vaadittiin onnistumisia omassa päässä kenttää.

– Ottelun aikana hävittiin liikaa kaksinkamppailuita, jotka ovat yleensä korvien välistä kiinni. Sen täytyy huomenna parantua. Puolustaessa oltiin tänään paremmin peitolla ja lähellä vastustajaa. Omassa päässä oli kuitenkin alkuun haasteita, kuten sanoin.

Tshekki tiedettiin hyväksi vastaiskujoukkueeksi ja tiedossa oli, että ottelussa Suomi joutuu olemaan kärsivällinen pallottomana. Erityisesti avauserässä Tshekki sai aikaan pidempiä palloralleja, joiden aikana Suomi malttoi ja odotti paikkaa iskeä.

– Ollaan puhuttu paljon siitä, että eletään hetkessä ja pitää uskoa omaan tekemiseen. Kun peli kulki, haluttiin olla huolellisia pallolla, mutta muutaman kerran menetettiin pelin hallinta, jonka myötä Tshekki siirtyi johtoon ja saikin johtaa ottelua aika pitkään. Otettiin peliä enemmän haltuun ja tasoitusmaalin jälkeen hengähdettiin. Siitä ottelu alkoi kääntyä meille, Kauppi kertasi erityisesti avauserän juonta.

Sunnuntain finaalissa vastaan asettuva Ruotsi rokotti alkusarjan kamppailussa kovalla prosentilla Suomen virheistä. Siitä ottelusta on opit otettu talteen ja Suomelta vaaditaan huomenna nöyrää työntekoa joukkueelta.

– Huomenna puolustuspelin tärkeys korostuu, kun vastaan asettuu sen verran taitavia pelaajia. Jos Ruotsille antaa tilaa ja aikaa, niin siinä alkaa väärä verkko heilumaan. Uskoisin, että opitaan näistä peleistä ja saadaan huomenna turnauksen paras peli meiltä, Kauppi paalutti.

Turnauksen aikana Suomen pelissä on korostunut pallonhallinta. Niin myös välierässä, missä joukkue otti palloa enemmän kontrolliinsa ottelun edetessä. Painotettiinko tätä ottelun aikana?

– Ottelun aikana oli puhetta siitä, että ei tarvitse edetä, jos ei ole paikkaa. Kun Tshekki ei prässänyt korkealta, niin ei koettu tarpeelliseksi lähteä puskemaan. Saatiin aikaan ihan hyviä palloralleja, mutta pystytään kyllä parempaankin.

Tiukoissa otteluissa Suomen joukkueen tulosvastuu on levännyt lähinnä Kauppien ketjun harteilla. Kokeeko Suomen kapteeni tämän ongelmana?

– En koe ongelmana, kun voitetaan pelejä. Alkusarjan peleissä saimme onnistumisia laajalta rintamalta, joita toivotaan myös huomiselle. Silloin ollaan paljon vaarallisempi ja parempi joukkue. Toivon mukaan verkot alkavat heilua useammalta rintamalta ja uskonkin, että huomiselle saadaan tulivoimaa muualtakin.

Uppsalaan on finaaliviikonlopuksi saapunut hieno määrä suomalaiskannattajia. Maailman tunnetuimman salibandykannattaja Tero Töyrylän ei tarvinnut yksin huutaa katsomossa, vaan Suomi pääsi pelaamaan hienon kannatuksen edessä. Tämä toi varmasti lisävirtaa tiukkoihin hetkiin?

– Tottakai! He seisoivat tuolla vielä pitkään loppuvihellyksen jälkeenkin huutaen ja kannustaen. Se tuo ihan törkeän hyvää fiilistä ja toivottavasti saadaan huomenna vähän vielä lisää mökää suomalaispäätyyn.

Maailman parhaaksi salibandypelaajaksi kaksi kertaa valittu Kauppi on kisoissa saalistanut tähän mennessä viidessä kamppailussa 18 tehopistettä. Lauantain välierässä laituri iski 2+2 -tehot ja johdatti Suomen MM-finaaliin Ruotsia vastaan. Isoissa peleissä tähtipelaajien odotetaan säkenöivän ja Thorengruppenia seuratasolla edustava Kauppi vastasi huutoon.

– Nautin isoista peleistä. Totta kai ennen pelejä on päällä jännitystä ja sellaista hyvää pientä tärinää kropassa. Se myös tuntui tänään, kun tiesi ison matsin olevan edessä. Kentälle päästyä tulee rauhoituttua, kun on pallon ja mailan kanssa ja sitä onkin omassa kuplassaan ottelun aikana. Nautin isoissa paikoissa pelaamisesta ja olla isossa roolissa.

Sunnuntaina arvokisasyksy huipentuu naisten osalta unelmafinaaliin Ruotsia vastaan. Alkusarjan kohtaamisessa nähtiin, miten Suomen päävalmentaja Lasse Kurronen ja virkasisko Åsa Karlsson jättivät jokerit näyttämättä. Suomen viimeisimmästä maailmanmestaruudesta on kulunut 20 vuotta, joten millä keinoilla Suomi nappaa huomenna kolmannen maailmanmestaruuden?

– Ruotsilla on huomenna pelkästään hävittävää ja kotikisojen paineet. Uskon, että siinä on meidän mahdollisuus. Ei olla näytetty turnauksessa vielä kaikkia kortteja ja meiltä löytyy vielä ekstravaihdetta. Huomenna täytyy olla alussa todella hereillä, koska Ruotsi tykkää niissä paikoissa tulla kovaa päälle. Ollaan toki näytetty myös, että jos peli on kahden erän jälkeen vastustajalle 1-4, niin sieltä vielä tullaan. Se kumpi pysyy pidempään hereillä 60 minuutin aikana, voittaa.

Suomi kohtaa sunnuntaina 5.12 MM-finaalissa Ruotsin. Ottelu alkaa Suomen aikaa klo 17.30. Yle näyttää MM-finaalin suorana TV2:lta.

Julius Mella
1/2 @LoistoCast -podcastista

Asemapaikka: Turku

Twitter: @juliusmella