Viikon top 5: Helsingin MM-kisojen parhaat pelaajat

Justus Kainulainen ja Ville Lastikka olivat kisojen suomalaisonnistujia. Kuva: Anssi Koskinen

Justus Kainulainen ja Ville Lastikka olivat kisojen suomalaisonnistujia. Kuva: Anssi Koskinen

Miesten MM-kisat päättyivät Ruotsin juhliin. Pääkallo listasi kisojen viisi parasta pelaajaa. Painotus oli vahvasti kisojen viimeisissä peleissä.

5. Marek Benes, Tšekki

Parin vuoden Ruotsin seikkailultaan kotimaan liigaan palannut Benes hyökkäsi Tšekin ykkösketjussa. Laituri osui välierässä Suomea vastaan ylivoimalla. Pronssipeliin Tatranin hyökkääjä paukutti tehot 1+2. Benes suti tasoituksen reilut minuutti ennen loppua ja alusti Filip Langerin voittomaalin jatkoajalla. Kisojen tähdistöönkin ansaitusti arvostettu Benes ei ole varsinainen mailavirtuoosi, mutta erittäin vahva vääntäjä, joka hallitsee kehonsa täsmällisesti. Erinomainen yläkolmanneksen voimahyökkääjä siis.

4. Ville Lastikka, Suomi

Lastikka pokkasi hävityn finaalin jälkeen turnauksen arvokkaimmalle pelaajalle jaettavan Kultaisen kengän. Classic-hyökkääjä pelasi kieltämättä erinomaisen turnauksen, mutta hyytyi monien muiden suomalaistähtien tavoin finaalissa. Turnauksen huippuhetki oli hattutemppu alkusarjan ottelussa Ruotsia vastaan.

3. Justus Kainulainen, Suomi

Suomen joukkueen kuopus nousi esiin ratkaisuhetkillä. Kainulainen avasi Suomen kirin välierässä, iskemällä 1–2-kavennuksen Tšekin verkkoon. Finaalissa maalitykki venytti verkkoja kolmen maalin verran. 4+0 on kovaa valuuttaa ratkaisupeleihin. Niin kovaa, että yksikään muu pelaaja maalannut yhtä monesti ratkaisupeleissä.

2. Tobias Gustafsson, Ruotsi

Ruotsalaisen huippupuolustajan turnaus muistetaan finaalin voittomaalista. Gustafsson ryöväsi pallon keskustaan puskeneelta Peter Kotilaiselta, karisti hänet myöhemmin kyydistään ja sivalsi tarkasti etukulmasta sisään. Gustafsson teki toki muutakin. Hän alusti Kim Nilssonin 2–2-tasoitusmaalin ja summasi finaaliin teholukeman +2. Välierässä Storvretan pakki maalasi myös ja oli kaksi kihausta plussalla.

1. Jonathan Edling, Ruotsi

Jos turnauksen MVP olisi äänestetty finaalin jälkeen, olisi voittajaksi ollut vain yksi valinta. Ruotsin ykkösveskarin virkaa toimittanut Edling oli kahdessa viimeisessä ottelussa ilmiömäinen. Helsingborgin veskari näytti, mikä on tulikuuman veskarin arvo: köysissä olevan joukkueen pitäminen mukana pelissä. Tämä nähtiin niin välierissä kuin finaalissakin. Ruotsi hävisi huippupaikat sekä Suomea että Sveitsiä vastaan, mutta voitti ottelut pitkälti juuri Edlingin ansiosta. Silmiinpistävä piirre 30-vuotiaan ruotsalaisvahtdin pelaamisessa oli rauhallisuus. Edling ei ylipelannut, vaan piti paketin kasassa, mistä esimerkkinä toimi finaalissa kypärällä otetut huippukopit. Suomi olisi voinut hyvin karata kolmen tai neljän maalin johtoon finaalin ensimmäisellä puolikkaalla ilman Edlingin laatupelastuksia.