Liigat

Cup-mestaruuden ratkaissut Mikko Leikkanen voittomaalin jälkeen – ”Kyllä nuo aina maistuvat”

08.01.
2022
Liigat

Mikko Leikkanen (toinen vas.) iski jatkoaikaratkaisun cupin finaalissa. Kuva: Anssi Koskinen

Classic nousi Cup-finaalissa SPV:tä vastaan rinnalle viimeisen minuutin maalilla. Tamperelaisten kokeeneeseen kaartiin kuuluva Mikko Leikkanen ratkaisi seurahistorian kuudennen Cup-mestaruuden jatkoajalla syntyneellä ylivoimamaalilla.

F-liigaa totutusti johtava Classic oli omassa välierässään perjantaina kaatanut TPS:n tieltään finaaliin 4-1-lukemin. Joulukuun MM-kotikisoissa pelanneen Leikkasen mukaan valmistautuminen loppuotteluun ei eronnut normaalista ottelusta.

– Perjantain välierän jälkeen mentiin syömään hotellille ja normipalauttelut. Toinen välierä ratkesi aika myöhään. Pitkä päivä oli odotella, kun vasta seitsemältä oli ottelu, mutta ihan normaalit peliin valmistavat. Viisikot sopivat keskenään asioita, josta lämpöjen, levon ja ruoan kautta normikaavalla kohti ottelua. Ottelun jälkeen oli luonnollisesti kiva nähdä iloisia kasvoja.

SPV siirtyi ottelun avauserässä kahden maalin johtoon. Hiljalleen Classic alkoi pääsemään paremmin mukaan otteluun ja ensimmäiselle erätauolle siirryttiin Janne Lammisen kavennusosuman myötä Peliveljien 2-1-johdossa.

– Meillä on ollut aika usein näitä maalin pelejä, joissa vastustaja puolustaa hyvin ja sumputtavat. Kurinalaisella pelillä pyrkivät sitten iskemään vastaiskuilla. Sillä tavalla tämä peli ei ollut yllätys. Harmittavia virheitä siihen alkuun, mutta kärsivällisesti pelattiin ja hyvin päästiin mukaan, päävalmentaja Samu Kuitunen sanoitti ensimmäistä erää.

Classicin kakkoskentän takalinjoilla puolustanut Leikkanen yhtyi Kuitusen näkemyksiin ja huomautti, että joukkueen keskittyminen ei välttämättä ollut ensimmäisessä erässä oleellisissa asioissa. Näistä myös erätauolla tamperelaisten kopissa keskusteltiin ennen toista erää.

– Avauserän jälkeen kopissa puhuttiin keskittymisestä oikeisiin asioihin, kun ekassa erässä vaihtopenkki keskittyi liikaa vihellyksiin ja epäolennaiseen. Sovittiin keskittyvämme peliin ja keltaiset (tuomarit) hoitaa oman hommansa. Toisen erän loppua kohden alkoi aika hyvin kääntymään meille hallinta ja siinä olisi jokunen maali tulla lisää jo siinä kohtaa.

Seinäjokelaiset johtivat ottelua kahteen otteeseen kahdella maalilla ja olivat lähellä viedä toisen perättäisen Cup-mestaruuden mukanaan päätöserän lopulla syntyneellä maalilla. Ilman maalivahtia pelannut Classic onnistui kuitenkin tasoittamaan ottelun viimeisellä minuutilla Oskari Heikkilän 4-4-osuman myötä ja ottelussa mentiin kohti jatkoaikaa.

– Oltiin pelillisesti hallitsevampia aavistuksen, mutta kaikkia kunnia vastustajalle. Peliä voi pelata niin monella eri tapaa, joko pallollisena tai ilman palloa. SPV pelasi erittäin hyvän pelin kurinalaisesti. Pelin lopussa tietenkin ylivoima jatkoajalle palkitsi, joka antoi meille mahdollisuuden ja sitä kautta ratkaistiin, Kuitunen kertaili ottelun kuvaa ja pohti ottelun ratkaisua.

Ottelun ratkaisu nähtiin jatkoajalla, kun heti jatkoajan alkuun SPV:n Jukka-Pekka Pelto-Arvolle tuomittiin viiden minuutin rangaistus väkivaltaisuudesta. Kauan ei Classicin tarvinnut ylivoimaansa pyörittää, kun Leikkanen viimeisteli mestaruuden ratkaisseen osuman tamperelaisten kapteeni Nico Salon syötöstä.

– Siinä oli ylivoimaa jonkun aikaa pyöritetty ja haettu paikkaa. Ylivoimakin on sakannut meillä aika pitkää enemmän tai vähemmän. Olemme koittaneet siihen vähän miettiä juttuja. Tänään onneksi kierrätettiin muutaman kerran, jolloin tuli muutamat hyvät samanaikaiset liikkeet, josta aukesi poikkari. Nico (Salo) syötti hyvin pakan läpi, joten siitä oli lopulta aika helppo tehtävä meikäläiselle osua puitten väliin. Sinne se sujahti, mutta kyllä nuo aina maistuvat, Leikkanen kertasi voitto-osumaa.

Pelto-Arvon viisiminuuttinen puhututti ottelun jälkeen. Kuitusella oli selkeä näkemys tilanteesta.

– Jos maalivahti on paikallaan ja tavoittelee korkeaa palloa, niin ei sitä täydellä vauhdilla tuleva mies voi ajaa yli. Vaikka sitä tulkittaisiin niin, ettei hyökkääjä näkisi sitä. En usko, että Pelto-Arvo tahallaan ajoi maalivahtia. Mielestäni silti oikea tuomio.

Samu Kuitunen (vas.) piti vitosen jäähyä oikeutettuna. Kuva: Anssi Koskinen

Viisi perättäistä Suomen mestaruutta voittaneella Classicilla olisi tammikuussa ollut edessään vielä seurajoukkueiden Champions Cup Sveitsissä, mikä koronatilanteen vuoksi peruttiin. Tästäkin syystä viikonlopun kaksi kovaa Cup-ottelua olivat hyviä loppukautta ajatellen.

– Tottakai tästä saa lisää virtaa ja itseluottamusta. Koko ajan yritetään kehittää meidän peliä sinne kevättä kohti ja mielestäni molemmissa viikonlopun peleissä oli pätkiä, joissa oltiin ihan hyvin pelillä. Saatiin tiettyjä juttuja vietyä eteenpäin. Tietysti aina jokainen jengi on erilainen ja kaikkia vastaan täytyy oppia pelaamaan, joka aina monipuolistaa meidänkin pelaamista, Leikkanen pohdiskeli.

F-liigassa Classicilla on piikkipaikka hallussa, mutta kauteen on Kuitusen mukaan mahtunut paljon haasteita.

– Koronan ja maajoukkuekuvioiden vuoksi on ollut vähän repaleista välillä. Täytyy kuitenkin nostaa hattua pelaajille, että ollaan aina saatu koottua rivit. Sarjakauden aikana on ollut tiukkoja pelejä, joissa ollaan pystytty nousemaan tappiotilanteesta rinnalle ja ohi. Peilaten miten kausi on mennyt alun alkaen, niin tilanne on hyvä. Meillä on aika paljon pelaajia poissa, josta huolimatta ollaan kuitenkin saatu ehjä kokoonpano aikaiseksi ja hyvä henki.

Yleisradio näytti kaikki Cup-ottelut Yle Areenan ja TV2:sen kautta. Kuitusen mukaan Suomen Cup on tärkeä mahdollisuus kasvattaa salibandyn näkyvyyttä.

– Nämä ovat aina arvokkaita otteluita. Ensinnäkin olisi ollut kiva, jos täällä olisi ollut yleisöä, koska yleisölle nämä Cupin viikonloput ovat rakennettu. TV:n ollessa paikalla tämä on näkyvä tuote ja näkyvyyttähän me lajina tarvitaan.

– Pelaajiston urheilusuoritukset ovat paljon kovemmat kuin mitä näkyvyys on. Näissä tilanteissa he voivat myös saada sitä.

Classicissa Suomen Cup on kerännyt aina arvostusta. Seurahistorian kuudennen Cup-mestaruuden kunniaksi ei kuitenkaan Leikkasen mukaan hirveästi ole suunniteltu, johon koronatilanne tietenkin myös vaikuttaa.

– Ollaan keskitytty ihan peliin vain, eikä olla annettu ajatusten harhailla yhtään sen kauemmas. Mennään syömään ja voi olla, että ihan vaan reissataan jengin kanssa Tampereelle. En tiedä, onko mitään kummempaa.

SPV-luotsi Tommy Koposen mietteitä julkaistaan sunnuntaiaamuna.

Julius Mella
1/2 @LoistoCast -podcastista

Asemapaikka: Turku

Twitter: @juliusmella