Liigat

Erotuomarivaliokunta linjasi Pelto-Arvon tapauksen – ”Tilanteessa tapahtuu rangaistuksen arvoinen rike”

13.01.
2022
Liigat

Erotuomarivaliokunnan mukaan tuomarit tekivät oikean ratkaisun cupin finaalissa. Kuva: Anssi Koskinen

Koko viikon puhuttanut Suomen Cupin miesten finaalipelin jatkoajan jäähy on aiheuttanut paljon julkisia kannanottoja, joista viimeisen teki Salibandyliiton erotuomarivaliokunta.

Tapauksessa SPV-hyökkääjä Jukka-Pekka Pelto-Arvo törmäsi Classic-maalivahti Oskar Sillanpäähän. Pelto-Arvo sai tapauksesta viiden minuutin jäähyn, jonka aikana Classic iski voittomaalin. Jäähyn suhteen on keskusteltu siitä, että oliko rike ylipäänsä jäähyn arvoinen ja toisekseen siitä minkä pituisen jäähyn arvoinen rike oli.

Katsomme, että tilanteessa kenttäpelaajan ja maalivahdin törmäys tapahtuu siten, että osa maalivahdista on maalialueella, jolloin maalivahti on sääntöjen mukaan maalivahti. Lisäksi katsomme, että pallo on maalivahdin hallussa törmäyshetkellä eikä sininen kenttäpelaaja riko punaista kenttäpelaajaa. Tilanne on näkemyksemme mukaan myös ei-tahallinen siinä mielessä, ettei kenttäpelaajan aikomuksena ole törmätä maalivahtiin tai muuten vahingoittaa häntä, vaan hänen tavoitteenaan on saada pallo haltuunsa.

Valiokunta kävi läpi pääsarjaerotuomareiden fyysisten tilanteiden koulutusohjeita sekä maalivahtiin kohdistuneiden kontaktien kurinpitopäätöksiä (pääsarjaotteluissa tapahtuneita). Näiden kokonaisuuksien pohjalta erotuomarivaliokunta muodosti oman näkemyksen tilanteeseen.

Erotuomareille annettujen koulutuslinjausten sekä toteutuneiden kurinpitopäätösten perusteella tilanteessa tapahtuu rangaistuksen arvoinen rike maalivahtia kohtaan.

Näin erotuomarivaliokunta antaa tukensa erotuomareiden päätökseen, jossa he tuomitsevat tilanteesta rangaistuksen.

Samalla huomioidaan se tosiasia, että kyseisen tyyppistä tilannetta ei ole suoraan löydettävissä koulutusesimerkeistä. Tilanteessa kenttäpelaajan liike ei suuntaudu maalia tai maalivahdin aluetta päin, vaan selvästi ohi, jopa maalialueen ohi. Tämä on selkeä ero koulutuslinjausmateriaalin esimerkkeihin ja vaatii ohjeistuksen läpikäyntiä.

Toimenpiteet jatkossa:
1. Erotuomarivaliokunta lähettää tilanteen erotuomarivaliokunnan alaiselle pelisääntötyöryhmälle käsittelyyn ja pyytää pelisääntötyöryhmää määrittelemään, mitä sääntökohtia voitaisiin käyttää kyseisiin tilanteisiin.

2. Erotuomarivaliokunta käsittelee asiaa seuraavassa kokouksessaan 20.päivä tammikuuta, jossa läpikäydään ja arvioidaan mahdollisia muutostarpeita koulutusohjeistuksiin.

Video tapauksesta:

Lisää aiheesta:
Tommy Koponen ei sulattanut viiden minuutin jäähyä – ”Surullista, että näin hieno peli ratkeaa tuollaiseen”
SPV:n saama viiden minuutin rangaistus on puhuttanut paljon – näet tilanteen täältä
Miten erotuomarit kommentoivat cupin finaalin jatkoaikajäähyä? ”Sillanpää on selkeästi ennen Pelto-Arvoa tilanteessa”
Keskustelu cup-finaalin jäähystä jatkuu – nyt kantaa otti liigan kokenein erotuomari: ”Sääntökontekstissa ainoa mahdollinen sanktio”
KalloCast: Pelihanska voi viedä Las Vegasiin asti: ”Tää Snoop Dogg on Kurrea kaks päätä lyhyempi”
Pääkirjoitus: Murtuiko liigaerotuomarien ”omertan laki”?

Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen