Leino määrätietoisena sunnuntain Cup-finaaliin – ”Suomen Cup on meidän kauden yksi päätavoitteista”

Sofia Leino laukoi TPS:n 1-0-johtoon tarkalla laukauksella, kuten kuvasta näkyy. Kuva: Anssi Koskinen

Sofia Leino laukoi TPS:n 1-0-johtoon tarkalla laukauksella, kuten kuvasta näkyy. Kuva: Anssi Koskinen

Lauantain toisessa välierässä TPS eteni vakuuttavasti sunnuntain Cup-finaaliin kaadettuaan Classicin 7-3. Palloseuran kanssa jatkosopimuksen solminut Sofia Leino on pelannut loistavan kauden ja sama tahti jatkui välierässä.

Välieräottelussa TPS:n ja Classicin välillä ratkaistiin vastustaja PSS:lle sunnuntain cup-finaaliin. Koronarajoituksista johtuen TPS ei päässyt pelaamaan kotiyleisön edessä Kupittaan palloiluhallissa, mutta Leinon mukaan joukkueen lataus ottelua varten onnistui. Kalannista kotoisin oleva luokanopettajaopiskelija korosti Suomen Cupin olevan joukkueelle tärkeä.

– Me jokainen tiedettiin, että me halutaan oikeasti voittaa tämä, koska Cup on meidän kauden yksi päätavoitteista. Tottakai yleisön edessä on kiva pelata. Vaikkei yleisöä paikalle päässytkään, niin tiedetään että he siellä kotisohvilla meitä kannustavat.

TPS sai Leinon mukaan otteluun kohtuullisen alun, joskin hieman tehokkuutta hyökkääjä olisi kaivannut. Joukkue meni ottelussa avauserässä johtoon, eikä lopulta siitä suostunut enää luopumaan. Leino onnistui ottelussa kahdesti maalinteossa ja oma kentällinen oli tuttuun tapaan näkyvästi esillä. Täksi kaudeksi uudistetun kakkoskentän tekemisessä on vielä paljon työstettävää, mutta Leinon mukaan peli on kokoajan mennyt parempaan suuntaan.

– Ihan hyvin, vaikkei olla ihan päästy siihen lentokeliin vielä. Koko ajan tässä harjoitellaan ja meillä on täysin uusi kentällinen kokonaisuudessaan kasattu. Se vaatii aikaa ja ollaan tehty kärsivällisesti töitä sen eteen. Hiljalleen se alkaa tuottamaan tulosta.

Hyökkääjä myös korostaa joukkuepelaamisen tärkeyttä ja tiedostaa, ettei oma kentällinen ole ainut ratkaisuihin pystyvä. Joukkueen ykköskenttä saattaa olla liigan paras, joka myös näkyy F-liigan pistepörssissä ja otteissa kentällä

– Kunhan pystymme joukkueena pärjäämään. Jos ykköskenttä tekee maalit ja me saadaan tuotua pallo heille, niin kaikki ok. Joukkuepeliä tämä on.

TPS on totuttu tällä kaudella näkemään vahvana pallokontrolliin pyrkivänä joukkueena, eikä joukkue ole Leinon mukaan F-liigassa poikkeus sen suhteen. Pallo on pelinhallinnan kannalta oleellinen väline ja joukkue pyrkii pitämään sen oman joukkueen hallussa vastustajien harmiksi.

– Liigassa on tosi tasaisia joukkueita, jotka ovat myöskin hyviä pallolla. Pyritään pysymään pallolla, jotta saadaan vastustajan peli-iloa pois ja samalla säästetään energiaa.

Täksi kaudeksi huomattavasti vahvistuneen Palloseuran pelaaminen ja samalla tulokset ovat näyttäneen aivan erilaiselta viime kauteen verrattuna, jolloin joukkue joutui hakemaan vauhtia liigakarsinnoista Pirkkalan Pirkkoja vastaan. Ennen kauden alkua joukkueen suunnalta tuli viestiä, että vasta seuraavalle kaudelle on asetettu todelliset tavoitteet, eikä joukkue välttämättä tälle kaudelle olisi vielä suurempia odotuksia asettanut. Ennakkokaavailuissa Tepsiä on pidetty liigan suurimpana ennakkosuosikkina yhdessä hallitsevan Suomen mestarin PSS:n kanssa.

Pitkään joukkuetta edustanut hyökkääjä tiedostaa kuinka ulkopuolisten ennakko-odotukset joukkuetta kohteen ovat vuosien saatossa vaihtuneet. Leinon mukaan joukkue ei ole kuitenkaan keskittynyt ulkopuolella käytäviin keskusteluihin, vaan se luottaa omaan tekemiseen.

– Ollaan joukkueena keskitytty omaan juttuumme, että ihan sama mitä muut sanoo. Edellisillä kausilla kun meistä on sanottu, että ollaan hajuton, väritön ja mauton, niin ollaan siitä kerätty energiaa. Ei ne puheet vaikuta oikeasti meihin.

Sunnuntain Cup-finaalissa kohtaavat joukkueet ovat tällä kaudella pelanneet tiukkoja kamppailuita keskenään. Joukkueet ovat kohdanneet kolmesti, joista PSS on onnistunut voittamaan kaksi. Viimeisimmän TPS onnistui voittamaan juuri ennen joulutaukoa, kun porvoolaiset kaatuivat kotihallissaan lukemin 6-3. Leino odottaa sunnuntain ottelusta aiempien kamppailuiden tapaan tasaista ja tiedostaa missä joukkueen pitää finaalia varteen parantaa.

– Ehdottomasti pallo heiltä pois ja täytyy olla tehokkaampi. Peräänkuulutetaan sitä omaa päätä, että sinne ei voi päästää neljää maalia. PSS on kova joukkue viimeistelemään, joten ollaan kurinalaisia omassa päässä.

Suomen Cupin mestaruus ratkaistaan sunnuntaina klo 19 alkaen Kupittaan palloiluhallissa. Ottelu näkyy suorana TV2:sen kautta. TPS tavoittelee seurahistoriansa toista Cup-mestaruutta ja PSS puolestaan kolmatta.