Liigat

Siirretäänkö F-liigan runkosarjan päätöstä? ”Se on varteenotettava vaihtoehto” – joukkueet keskustelevat asiasta torstaina

26.01.
2022
Liigat

OLS:lta siirtyi tältä viikolta kaksi vierasottelua Espoossa. Tilanteen edessä F-liigajoukkueet eivät halua nostaa käsiä pystyyn. Kuva: Ari Arola

Miesten F-liigan runkosarjan päätöstä saatetaan siirtää ottelusiirtojen vuoksi, kertoo F-liigan toimitusjohtaja Kimmo Nurminen. Kausi halutaan pelata urheilullisesti läpi.

Kun OLS joutui siirtämään tämän viikon lopulle F-liigan otteluohjelmaan merkityt vierasottelut Oilersia (29.1.) ja Indiansia (30.1.) vastaan, OLS:n lajivastaava Jani Lipsanen totesi sanomalehti Kalevan haastattelussa olevan hyvin todennäköistä, että runkosarjaa ei pelata päätökseen alkuperäiseen päätöspäivään 5.3. mennessä.

– Luultavasti runkosarjaa venytetään. Tyyli, miten se tehdään, on vielä vähän auki, Lipsanen sanoi Kalevalle.

Miesten F-liigassa on toistaiseksi jouduttu siirtämään vuoden alusta alkaen kaikkiaan 17 ottelua, joista tällä hetkellä kuusi on vielä vailla uutta pelipäivää.

 – Joukkueilla on ollut äärimmäisen korkea kynnys siirtää pelejä. Halu on pelata, mutta sitä ei tietysti voida tehdä terveyden kustannuksella, F-liigan toimitusjohtaja Kimmo Nurminen sanoo Pääkallolle.

Nurminen kertoo, että tilanne runkosarjan lopun osalta käydään läpi joukkueiden kanssa torstaina kello 15 alkavassa Teams-palaverissa. Siinä on tarkoitus käydä läpi erilaiset vaihtoehdot.

Nurminen vahvistaa, että runkosarjan siirtäminen on pöydällä.

– Se on yksi varteenotettava vaihtoehto, että siirrämme runkosarjan loppua viikolla eteenpäin, jolloin saisimme lisää päiviä siirtyville otteluille. Jos näin yhdessä päätetään, vältetään se, että joukkueille tulisi jopa 3-4 viikon viikkoja. Uskon joukkueiden kokevan, että runkosarja saadaan pelatuksi mahdollisen viikon siirtämisen aikaikkunassa.

Useampi vaihtoehto

Ensimmäisenä vaihtoehtona on Nurmisen mukaan se, että runkosarjan viimeinen kierros siirtyy kokonaisuudessaan viikolla eteenpäin eli lauantaille 12.3. Tällöin F-liiga saisi maaliskuun ensimmäisen viikonlopun varapäiviksi siirretyille otteluille.

Toinen vaihtoehto on, että mahdollisimman monta ottelua pyritään pelaamaan alkuperäisen ohjelman viimeiseen päivään (5.3.) mennessä ja seuraavalla viikolla pelataan ne, jotka ovat jääneet rästiin. Tätä vaihtoehtoa vastaan puhuu kuitenkin urheilullinen oikeudenmukaisuus.

– Perinne ollut, että runkosarja päättyy kokonaiseen kierrokseen. Jos sarjataulukossa on tiukkoja tilanteita, mikään joukkue ei saa aikataulusta hyötyä, Nurminen muistuttaa.

OLS:n Jani Lipsanen painotti Kalevalle, että sijoitusten jakaminen pistekeskiarvon mukaan on viimeinen vaihtoehto, johon päädytään vasta sitten, jos runkosarja venyy liikaa ja pelejä on mahdotonta saada pelattua.

Nurminen vahvistaa Lipsasen sanoman.

– Joukkueiden keskuudessa henki on selkeä, että ottelut saadaan pelattua.

Yksi iso syy tälle löytyy myös sarjan häntäpäästä, jossa kaksi viimeistä putoaa suoraan Divariin ja 12:s joutuu vielä karsintoihin. Varsinkin näiden sijojen ratkaisemissa pistekeskiarvo olisi raaka keino.

Pudotuspeleihin liikkumavaraa?

Paitsi että joukkueet haluavat ratkaista runkosarjan sijoitukset urheilullisesti eli pelaamalla kaikki ottelut, ne tahtovat pitää myös pudotuspelien konseptista kiinni. Se tarkoittaa paras seitsemästä -ottelusarjoja.

– Sinne on hyvä varata pieni liikkumavara, jos johonkin joukkueeseen osuisi laajamittainen tartuntaketju ja joukkue joutuisi olemaan hivenen aikaa pois. Seuraavaa vaihetta ei voida aloittaa ennen kuin edellinen on saatu pelattua, Nurminen sanoo.

Jos runkosarjan päätös siirtyisi viikolla eteenpäin, se tarkoittaisi käytännössä myös pudotuspeleille vastaavaa hyppyä kalenterissa. Tällöin runkopelipäivissä miesten finaalisarjan mahdolliset viides, kuudes ja seitsemäs ottelu pelattaisiin toukokuun puolella.

– Minulla on sellainen tuntuma, että joukkueille se on ok, Nurminen toteaa.

Salibandyliiton hallitus teki jo päätöksen, että kautta voidaan venyttää toukokuun loppuun, joten estettä tälle ei ole. Myöskään esimerkiksi Ruudun kanssa tehty sopimus otteluiden televisoinneista ei estä asiaa.

– Mediayhteistyösopimuksissa ei tällaista kirjausta ole.

Tiettynä ”henkisenä takarajana” voidaan pitää Suomessa pidettäviä jääkiekon MM-kisoja, jotka Nurminen mainitsee erikseen. Tampereella ja Helsingissä pelattavat kisat alkavat 13. toukokuuta.

Keväällä jo ehkä katsojiakin

Kevään pelipäivien siirto voi aiheuttaa pienen pähkinän purtavaksi hallivarausten suhteen. Nurminen haluaa uskoa kuitenkin seurojen pystyvän paikallisesti sopimaan hallien käytöstä.

Hänen mukaansa F-liigassa on valmius tarvittaessa myös etsiä vallitsevassa tilanteessa järkiratkaisuja olosuhteiden suhteen, kuten runkosarjassa on tehty EräViikinkien ja Mosahallin kanssa.

– Pyrimme miettimään sitä, että tieten tahtoen seuroille ei kannata aiheutta enemmän taloudellista vaivaa kuin korona jo muutoinkin on aiheuttanut.

Nurminen on toiveikas sen suhteen, että halleihin pääsisi taas yleisöä viimeistään pudotuspeleissä.

– Valtiovallan avaukset (tiistaina) luovat uskoa, että yleisöä saatettaisi jossain päin Suomea saada jo runkosarjankin aikana, mutta varsinkin pudotuspeleissä.

Iiro-Pekka Airola
Toimittaja

Twitter: @ipairola