Juniorit

Vanhimmat juniori-ikäluokat uhkaavat jäädä taas väliinputoajiksi – Ilmivalta ihmettelee, miten jääkiekon puolella edelleen pelataan

14.01.
2022
Juniorit

A-poikien mestaruus ratkottiin viimeksi vuonna 2019. Finaalissa kohtasivat kultaa vienyt Oilers ja SPV. Kuva: Juha Käenmäki

Lasten ja nuorten harrastamiseen iskevistä rajoituksista on puhuttu viime viikonlopusta lähtien. Salibandyliiton toiminnanjohtaja Pekka Ilmivalta on huolissaan urheilu- ja liikuntaväestä laajemminkin.

– Lapset ja nuoret ovat esillä, mutta minulla on iso huoli muistakin liikunnan parissa olevista on. Monella aikuisella liikunta jää vähäiseksi tai kokonaan pois, Ilmivalta sanoo Pääkallolle.

Erityisesti Ilmivalta haluaa nostaa esiin vanhimmat juniori-ikäluokat. 2001 ja 2002 syntyneet A-juniorit, joiden kausi on jäämässä kesken jo kolmatta vuotta peräkkäin.

P18- ja T18-juniorit (aiemmin B-juniorit) saavat jatkaa pelejään, mutta P21- ja T21-sarjat menivät rajoitusten myötä tauolle. He eivät myöskään saa harjoitella sisätiloissa.

– Nämä pari ikäluokkaa jäävät pahasti väliinputoajiksi. Heitä ei ole juurikaan nostettu esille.

– Kausi on jäänyt kaksi kertaa kesken. Vaarana on, että ratkaisupelit jäävät kolmannen kerran pois ja viimeinenkin usko menee. Viime vuonna nämä ikäluokat eivät olleet erityisasemassa. Nyt raja on vedetty 04-syntyneisiin, jotka saavat aluehallintoviranomaisten niin salliessa jatkaa harrastamista.

Ilmivalta mainitsee EräViikinkejä edustavan Joakim Lundin kommentin liiton Instagram-julkaisuun. Julkaisussa kerrottiin, ettei liitto hyväksy rajoitustoimia.

– Antakaa mu voittaa ees yks asm goldi, vuonna 2001 syntynyt Lund kirjoitti.

Ilmivalta piti nuorukaisen kommenttia kuvaavana, vaikka Lund toki saakin jatkaa pelejään liigakentillä. Henkilökohtaisesti hän on seurannut tiiviisti 2002-syntyneiden ikäluokkaa. Ilmivallan Oilersia edustava Topias-poika on 02-syntynyt.

– Olen nähnyt kuinka paljon poikia on pudonnut pois. Sääliksi käy, kun tietää mikä on tilanne ja uhka tämänkin vuoden osalta. Omaa poikaa tämä ei niin paljon koske, koska hän on armeijassa ja pääsee treenaamaan liigan mukana. Mutta paljon on tuttuja poikia, jotka eivät pääse.

Juristitaustainen Ilmivalta kertoo saaneensa viime keväänä ihmetteleviä viestejä, kun salibandysarjat jäivät tauolle, mutta jääkiekon puolella U20-sarjaa pelattiin.

– Se on hyvä kysymys, johon ei ole tullut vastausta.

– Helsingissä ei pelattu, mutta muualla pelattiin. Esimerkiksi Tampereella pelattiin lätkää, mutta ei salibandya.

Rajoitustoimet eivät katkaisseet jääkiekon U20-sarjaa tälläkään kaudella. Edelliset ottelut pelattiin viime lauantaina. Seuraavat ovat ohjelmassa perjantaina.

Voiko se selittää asian, että jääkiekossa U20-joukkueet ovat liigajoukkueiden osakeyhtiöiden alla?

– Oy-pohjalla ei pitäisi olla merkitystä. Meidänkin junnut treenavat tasavertaisesti.

Jaakko Tiira
Pääkallo.fin toimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @jaakkotiira