FBC Loisto harkitsee nyt urheilun oikeusturvalautakuntaa – ”On niin käsittämätön show”

FBC Loiston päävalmentaja Matti Pienihäkkinen (keskellä) ei sulata valituslautakunnan ratkaisua. Kuva: Esa Takalo

FBC Loiston päävalmentaja Matti Pienihäkkinen (keskellä) ei sulata valituslautakunnan ratkaisua. Kuva: Esa Takalo

Turkulainen FBC Loisto ei ole tyytyväinen Salibandyliiton valituslautakunnan päätökseen, joka koski edustuskelvotonta pelaajaa naisten F-liigan ottelussa.

– Olihan se päätös aika kummajainen. Tämä ei mene meikäläisen järkeen. Vaikka tiesimme, että Classic on varmaan kaikkensa tehnyt, jotta se kääntyy, pidimme asiaa aivan selvänä. Osasimme kuitenkin odottaa, että sieltä voi tulla kumminkin niin sanottu yllätyspäätös, FBC Loiston päävalmentaja Matti Pienihäkkinen sanoo.

Seuraava mahdollinen valitustie veisi urheilun oikeusturvalautakuntaan, joka on urheilujärjestöistä riippumaton muutoksenhakuelin.

-Mietimme juuri, viemmekö sen sinne. Todennäköisempää on, että viemme. Tässä on nähnyt niin monta käännettä, että sen takia haluan päätöksen menevän sinne (oikeusturvalautakuntaan). Siellä ei ole ainakaan niin sanotusti salibandyihmisiä, Pienihäkkinen sanoo.

– Moni varmaan luulee, että teemme tätä pisteiden vuoksi, mutta tässä kohtaa ei puhuta pisteistä. Haluan vain oikeudenmukaisen päätöksen. Tämä on ollut niin käsittämätön show.

Kolme lisäpistettä käytännössä sinetöisivät FBC Loiston paikan pudotuspeleissä. Ilman näitä pisteitäkin riski pudota seitsemänneksi ja pudotuspelikarsintoihin vaikuttaa aika pieneltä. Vaikka Loisto saisi lopulta kolme pistettä kabinetista, pudotuspelien kotietuun se ei riitä.

”Ei ole uskallettu tehdä oikeaa päätöstä”

Tapahtumat saivat alkunsa 15. tammikuuta. Classicin ja FBC Loiston välinen ottelu päättyi kentällä Classicin 5-2-voittoon. Loisto jätti ottelun jälkeen vastalauseen, koska tamperelaisjoukkueen kokoonpanossa oli vuonna 2007 syntynyt varamaalivahti, joka ei pelannut ottelussa.

Pienihäkkinen paljastaa, että sai asiasta viestin toisesta liigaseurasta ottelun toisella erätauolla.

– Haluan sanoa, että tämä ei ole missään nimessä Classicin maalivahdin syy.

Pääsarjojen sarjamääräykset sallivat F-liigassa pelaamisen vain vuonna 2006 syntyneille ja sitä vanhemmille. Tämän perusteella Kilpailu- ja kurinpitoryhmä päätti äänin 2-1, että edustusoikeudettoman pelaajan vuoksi ottelu tuomitaan Classicin 0-5-häviöksi.

Classic valitti KKR:n päätöksestä Salibandyliiton valituslautakuntaan, joka viittasi kilpailusääntöjen ja lisenssiohjeistuksen ristiriitaisuksiin ja muutti ratkaisua ottelun lopputuloksen osalta. Valituslautakunta päätti hyväksyä FBC Loiston vastalauseen, mutta jättää ottelun lopputuloksen ennalleen (5-2).

– Valituslautakunnassa ei ole uskallettu tehdä oikeaa päätöstä, se piti vain kauniisti kirjoittaa. Sääntö vaikuttaa niin selkeältä. Kaikki näkivät, kuka päätöksestä hyötyi, Pienihäkkinen pamauttaa.

– Jos meillä olisi ollut edustuskelvoton pelaaja, ei sitä olisi mietitty päivää kauemmin, pisteet olisivat menneet samantien eikä tästä olisi tullut näin pitkä saaga.

Pienihäkkinen pitää erikoisena, ettei Classicin leirissä ole tiedetty niin sanotusta ”nollaseiskasäännöstä”: sitä on ollut muovaamassa naisten F-liigan kehitystyöryhmä, johon kuuluu muun muassa Classicin manageri Irina Peltola.

Kävi Classic-Loisto-ottelua koskevassa saagassa lopulta miten tahansa, lähes varmana voi pitää, että sillä on jonkinlaisia jälkivaikutuksia naisten F-liigan säännöstöön.