Divarit

Näin Suomisarja aiotaan viedä loppuun – ”buffet”-tyylinen porsaanreikä närästää seuroissa

07.02.
2022
Divarit

Kuvituskuva: Juhani Järvenpää

Noin 1,5 kuukautta keskeytyksissä ollut Suomisarjan runkosarja halutaan pelata ratkaisuun. Liitto on linjannut, että riittää kun 75 prosenttia otteluista saadaan pelattua: tällöin sijoitukset ratkaistaan pistekeskiarvolla. Joukkueilla on otteluita jäljellä enimmillään 11, ja aikaa niiden pelaamiseen viitisen viikkoa.

Pääkallo.fi sai haltuunsa sarjavastaava Salla Nuortevan seuroille lähettämän sähköpostiviestin, jossa kerrotaan Suomisarjan jatkosta.

Suomisarjan runkosarjan päättymiseen on annettu viikko lisäaikaa, joten runkosarjan viimeiset pelit tulee olla pelattuna 20.3. mennessä. Nousukarsinta Divariin alkaa 26.3. Myös Suomisarjan säilymiskarsinta alkaa 26.3.

Sarjavastaava myöntää sähköpostiviestissään suoraan, että tässä tilanteessa osa Suomisarjan otteluista jää varmasti pelaamatta.

– On selvää, että 100 % on mahdotonta viikon lisäajalla päästä. Otteluita tullaan pelaamaan joka lohkossa nyt siis vain niin paljon kuin 20.3. asti on mahdollista, Nuorteva kirjoittaa seuroille.

Salibandyliiton hallitus taas on päättänyt, että Suomisarjassa runkosarja katsotaan hyväksytysti pelatuksi, mikäli kunkin lohkon kaikista otteluista on saatu pelattua 75 %. Tällöin joukkueiden sijoitus sarjataulukossa lasketaan pistekeskiarvolla.

Sarjavastaava kirjoittaa seuroille, että ei ole ”saanut vihreää valoa” viime kevään tapaiseen Divarikarsintamalliin. Pääkallon tietojen mukaan karsintamalli on torpattu nimenomaan liiton päätöksellä. Seurojen mielipidettä siihen ei kysytty.

B- ja C-lohkoissa eniten rästejä

Eniten otteluita on rästissä ”ylisuuressa” B-lohkossa, jossa on 13 joukkuetta ja täten täyden runkosarjan pituus 24 ottelua.

Lohkon joukkueet ovat pelanneet 13-14 ottelua, joten täyteen runkosarjaan jäljellä olisi vielä 10-11. Tässä lohkossa on myös eniten siirrettyjä otteluita, joille ei ole vielä merkitty uutta ajankohtaa: 35 ottelua.

Otteluiden pelaamista voi helpottaa hieman se, että B-lohkon joukkueet ovat jakautuneet maantieteellisesti pienimmälle alueelle ja arkipelit ovat mahdollisia useammin kuin muissa lohkoissa.

Pirkanmaan ja Pohjanmaan joukkueiden muodostamassa A-lohkossa on paras tilanne, jos tällaista termiä voi käyttää. Lohko on joukkuemäärältään pienin, kymmenen. Pelattujen ottelujen määrä on 10-11 ja rästissä siis ”vain” 7-8 ottelua per joukkue. Tulospalvelun perusteella ilman pelipäivää on A-lohkon otteluista tällä hetkellä yhteensä 17.

Maantieteellisesti itään painottuvassa C-lohkossa joukkueet ovat pelanneet tähän mennessä 11 peliä lukuun ottamatta Mikkelin Hatsinaa, jolla on yksi ottelu vähemmän. Jäljellä olisi siis 9-10 peliä, kun C-lohkossa täysi runkosarja olisi 20 ottelua.

Ilman uutta ajankohtaa olevia siirrettyjä otteluita on C-lohkossa kaikkiaan 30. Mutkia uusien pelipäivien sopimiseen tuo se, että joukkueiden etäisyydet ovat suhteellisen pitkiä, joten ison osan otteluista pelaaminen onnistuu käytännössä vain viikonloppuisin.

Seuroissa pärinää

Pääkallon saamien tietojen mukaan seurat saivat valita kahdesta mallista: joko seurat sopivat siirrettyjen otteluiden osalta kaiken keskenään ja ilmoittavat liitolle tai sitten seurat ilmoittavat vapaat pelipäivät ja liitto asettelee ottelut. Seurat valitsivat ensimmäisen vaihtoehdon.

Se, että sijoitusten ratkaisemiseen riittää pistekeskiarvo 75 prosentista otteluista ja neljännes runkosarjasta voidaan jättää ”luvan kanssa” väliin, mahdollistaa seuroille periaatteessa buffet-tyyppisen toiminnan: pöydältä voidaan poimia halutut palat, jättää vähemmän maistuvat väliin ja siirtyä nopeammin jälkiruokaan.

Toisin sanoen: siirretyistä otteluista voisivat jäädä pelaamatta matsit kärkipään joukkueita vastaan ja vastaavasti heikompia joukkueita vastaan uusi pelipäivä löytyisi kivuttomammin. Tämä antaisi ainakin teoriassa mahdollisuuden kohentaa pistekeskiarvoa.

Tämä on aiheuttanut paljon pärinää Suomisarjan seuroissa. Pääkallon tietojen mukaan liiton vastaus seuroille tähän skenaarioon oli ollut, että ”kukaan ei toimi näin”, ja jos toimisi, siitä seuraisi kurinpitotoimia.

Yhtenä ehdotuksena seurojen keskuudessa on ollut se, että uudet ajat siirretyille otteluille tulisi sopia siinä järjestyksessä kuin ne ovat siirtyneet.

Pitkät tauot takana

Ainakin osaa joukkueista huolettaa tilanne, mistä loppukauteen täytyy lähteä, kun korona on jyllännyt ja rajoitukset ovat pitäneet liikuntatiloja kiinni. Esimerkiksi yksi joukkue kertoo Pääkallolle treenanneensa yhden kerran kahteen kuukauteen. Joukkueesta kuvaillaan, että tauon jälkeen ensimmäisen peliin lähdetään ”kohtalaisen kylmiltään”.

Suomisarjan lohkoissa on pelattu useamman joukkueen kierroksia viimeksi 17.-18. joulukuuta – siis yli puolitoista kuukautta sitten. Tämän vuoden puolella koko Suomisarjassa on pelattu yksi ainoa matsi: A-lohkon Konnat-Blue Fox 8.1. Nurmossa.

Tällä tietoa seuraavat ottelut jokaisessa lohkossa ovat ohjelmassa perjantaina 11.2., ja siitä eteenpäin runkosarja runtataan läpi reilussa viidessä viikossa.

Runkosarjan lopuksi on siis tarkoitus saada kaikille joukkueille kasaan vähintään 75 prosenttia otteluista ja pistekeskiarvo, jolla lohkojen sisällä saadaan sijoitukset.

Kaikkien lohkojen kaksi parasta etenevät Divarikarsintaan, jonne joutuvat myös Divarissa sijoille 11.-12. sijoittuneet.

Vastaavasti Suomisarjan häntäpäässä A-lohkon 9. sijoittunut, B-lohkon 9.–11. sijoittuneet ja C-lohkon 9.–10. sijoittuneet joukkueet karsivat putoamista vastaan. A- ja C-lohkojen viimeiset sekä B-lohkon kaksi viimeistä putoavat suoraan 2. divisioonaan.

Iiro-Pekka Airola
Toimittaja

Twitter: @ipairola