NLB:ssä kärki on jo selvä, mutta muista sijoista taistellaan – viime kevään nousukarsija on kauden pettymys

Welhot ja 02-Jyväskylä kamppailevat sijoituksista. Kuva: Esa Jokinen

Welhot ja O2-Jyväskylä kamppailevat sijoituksista terävimmän kärjen takana. Kuva: Esa Takalo

Päivien hiljalleen valaistuessa ja talven alkaessa taittumaan, alkaa myös naisten F-liigan B-lohkon runkosarja kääntyä loppusuoralle.

Joukkueesta riippuen pelattavaa on jäljellä kahdesta neljään peliä. Toisille tämä tarkoittaa suuria panoksia, toisille luvassa on hyviä harjoituspelejä matkalla kohti kauden huipennusta tai päätöstä.

Näin loppusuoralla on turvallista spekuloida tulevaa ja katsastaa menneitä. Katsoessa runkosarjan tilannetta tällä kirjoittamishetkellä voidaan todeta osan ennakkokaavailuista osuneen täysin oikeaan ja toisten menneen metsään ja lujaa.

A-lohkoa korona on puraissut monesti ja lujaa. Oman osansa on kärsinyt B-lohkokin. Ottelusiirtoja on nähty useita, joskin voitaneen väittää, etteivät ne ole häirinneet sarjan läpivientiä samalla tasolla kuin ylemmässä lohkossa.

Joukkueet ovat saaneet kaikkinensa sarjan vedettyä kunnialla tähän asti, mutta miltä kausi on näyttänyt?

Saimaan Pallo liitää

Lohkon kärki on taputeltu selväksi. Oli monen mielestä jo ennen kauden alkua. SaiPa, joka on keikkunut sarjan piikkipaikalla alusta alkaen, on varmistanut sarjan ykkössijan jo hyvän aikaa ennen pelien päättymistä.

Lappeenrantalaisten meno kärjessä on ollut vakuuttavaa, kompasteluja ei ole juurikaan nähty. Kaksi vahvaa kenttää kantaa pelissä eteenpäin, kolmannen tuodessa hyvää tulitukea.

Tolppien väliä tilkitsee yksi sarjan parhaita maalivahteja, vahvaa kautta pelaava Miia Maaranen, ja kentällä joukkoja johtaa huikeassa vireessä lentävä superlupaus Miisa Turunen. Kun tähän lisätään kokenut Juuli Hakkarainen, vaarallinen Kati Kütisaar sekä puolustuksessa vahvasti esiintynyt Petra Mussalo niin luvassa on vahvaa näytöstä.

Useampia suurelle yleisölle tuntemattomia nimiä on nostanut oman pelitasonsa niin korkeaksi että vastuunkantajia riittää joka lähtöön.

Toni Soikkeli joukkoineen on saanut kauden aikana kääntää jo katseitaan kohti karsintoja, eikä ole varmasti kenellekään yllätys, jos SaiPa tänäkin vuonna on niissä karkeloissa vaarallinen vastus. Viime kaudella nousu A-lohkoon jäi yhden tolppalaukauksen päähän, tällä kertaa SaiPa varmasti janoaa paikkaa auringossa entistä ankarammin.

SaiPalla on jäljellä kaksi peliä, jotka pelataan perättäisinä päivinä 12. sekä 13.2. Ensin kotona 02-Jyväskylä ja sen jälkeen vieraissa Sipoossa ÅIF. Noiden otteluiden tärkein anti on varmasti jotain muuta kuin voittotilin kasvattaminen.

Toisena sarjassa majailee tälle kaudelle F-liigaan noussut Helsinki United, joka kaatoi edellisviikolla sarjajohtajan kotonaan ja aiheutti näin SaiPalle kauden ensimmäisen tappion. United on  lähes varmistanut toisen sijansa. Kolmantena sarjassa oleva Welhot ei heitä enää kykene kiinni ottamaan vaikka jokainen jäljellä olevasta kolmesta ottelusta päättyisi helsinkiläisten tappioon. Sen sijaan neljännellä sijalla oleva O2 voi heidät tavoittaa, mutta se vaatisi helsinkiläisten täyttä romahdusta.

Pääkaupungin uusin F-liigajoukkue oli monen listalla mustana hevosena, sillä vahvat otteet harjoituspeleissä näyttivät suuntaa kauteen lähdettäessä. Etenkin Unitedin voimakas energiapeli, tehokkaan karvauksen johdolla, aiheutti ensimmäisellä kierroksella monelle ongelmia.

Kahden todella vahvan kentän pelin ja vahvojen yksilöiden, kuten Anni Rainion ja Henriikka Keinäsen, johdolla helsinkiläiset ovat nyt valmistautumassa nousukarsintoihin. Maalivahtipelikin on kauden aikana ollut kovalla tasolla, Satu Pekkarinen ja Niina Kovasiipi ovat olleet kuin muureja maaliin päästessään. Joukkueesta huokuu ulospäin terve itseluottamus omiin otteisiin, eikä muuhun ole syytäkään.

Helsinkiläisten runkosarja päättyy kolmen ottelun päästä, eikä panoksia sarjasijoituksen suhteen ole ellei vallan kummallisia tapahdu. Karsinnat ylöspäin odottavat kuitenkin mutkan takana, joten hyvää harjoitusta pelit tarjoavat. Etenkin 5.2. pelattava peli 02-Jyväskylää vastaan tarjoaa hyvän paikan hakea tuntumaa.

Helsinkin United on onnistunut nousijana erinomaisesti F-liigassa. Kuva: Juhani Järvenpää

Kausi pian paketoitu kolmoselta ja neloselta

Kolmannella sijalla oleva Kuopion ylpeys, Welhot, on kehittänyt hyvän vireen loppua kohti ja liitää viiden ottelun voittoputkessa. Kiitokseksi kunnon löytymisestä, Welhot päättää pelinsä runkosarjaan luultavimmin sijalla kolme.

Kalakukkojen kotikaupungin joukkue oli ennen kauden alkua monen ehdokas kärkikaksikkoon, mutta hapuileva alku venytti eron kärkikaksikkoon turhan suureksi.

Loppukauden hieno vire, taituri Lotta Lindin johdolla, ei riittänyt nostamaan Welhoja nousukamppailuun vaan pelit päättyvät runkosarjaan, jollei romahdusta tule. Runkosarjaa on jäljellä kaksi peliä, joista etenkin 12.2. Sipoossa pelattava peli ÅIFia vastaan on tärkeä.

Neljäntenä olevalla O2-Jyväskylällä on ottelu vähemmän pelattuna kuin Welhoilla ja eroa on viisi pistettä, mahdollisuuksia on siis vielä parantaa sijoitusta. O2 kuitenkin kohtaa jäljellä olevissa peleissä sarjan kärkikaksikon kertaalleen, joten  nousu kolmannelle sijalle ei tule olemaan helppo ja vaatisi väkisin Welhojen kompastelua. Ampparit ei ole saanut kasattua suuria voittoputkia, mutta on kärkkynyt sarjan kärjen takana koko kauden.

Jyväskylän jengi voi laskea edukseen sen, että he ovat pystyneet haastamaan sarjan kärjen joka ottelussa, jossa ovat heitä vastaan otelleet. Katriina Lounan ja Iina Latvalan johdolla pisteitä tekevä ykkösketju on ollut todella vaarallinen ja sen takana tulitukea on tullut muun muassa Johanna Väliaholta.

Myös sarjanelosen pelit päättyvät runkosarjaan, mutta se on varmasti tähtäimenä Jyväskylässä, sillä karsintasarjat ovat tunnetusti täynnä yllätyksiä. Ampparit pelaa vielä kolme ottelua ennen kauden päätöstä. 6.2. Sipoossa pelattava vieraspeli Ådalens IF:ää vastaan on noista merkityksellisin ja tarjoaa varmasti hyvää viihdettä katsojalle.

Pirkkalan Pirkoille katkeraa kalkkia

Viidentenä sarjassa, ja kovasti 02:sen niskaan henkäillen, on Sipoosta ponnistava ÅIF. Heidän suurin tavoitteensa jäljellä olevissa otteluissa on kuroa umpeen jyväskyläläisten kolmen pisteen kaula ja täten saada rauha putoamistaistolta.

Teoriassa heillä on vielä mahdollisuus saada kiinni Welhotkin, mutta se vaatisi loppujen otteluiden voittamista ja Welhojen romahdusta. ÅIF:n ykköshevoset, Bea Karlingin ja Pinja Jaakkolan johdolla, tekevät varmasti kaikkensa auttaakseen joukkueensa korkeammalle sarjassa sekä turvaan karsinnoilta.

ÅIF oli ennen kauden alkua joukkue, jolta ei oikein osattu odottaa mitään. Laadukasta juniorityötä tekevä seura on tuottanut hienoja pelaajia jotka ovat näyttäneet, että odotuksia on syytä asettaa. Kentällä on nähty vahvasti taisteleva ja yhtenäinen porukka, joka on parhaimmillaan haastanut sarjan kärjen tasapuolisesti.

Sarjataulukon kannalta mielenkiintoisin kamppailu jäljellä olevista otteluista on 6.2. pelattava kotipeli O2-Jyväskylää vastaan. Tuossa pelissä väännetään tiukasti sijasta neljä, mikäli kaikki menee suunnitelmien mukaan. ÅIF kohtaa myös Welhot, mutta tuossa kohtaa sarjan kolmostila lienee jo poissa haarukasta.

Kuudennelta sijalta löytyy tämän kauden ennakkosuosikkeihin kuulunut Pirkkalan Pirkat, jonka kausi on ollut sanalla sanoen pettymys. Pelit alkoivat heidän osaltaan odotusten mukaisesti, sillä kolme kauden viidestä voitosta tuli ensimmäisen viiden pelin aikana. Sen jälkeen he ovat matkanneet omaa via dolorosaansa, kärsimysten tietä.

Loukkaantumiset ovat näytelleet oman osansa siinä miten sarjassa on käynyt, mutta tyytyväisiä kasvoja on tuskin näkynyt Pirkkalan päässä. Loppukauden tavoite on varmasti hakea viimeisestä kolmesta ottelusta muutama hyvä peli alle, jotta karsintojen alkaessa joukkue on vireessä.

Tähtikaksikon, Henriikka Järven ja Pinja Myllymäen johdolla se on hyvinkin mahdollista. Pirkkalan vapaa-aikakeskus on vaikea paikka vierailla ja Pirkkasirkus on varmasti iskussa, kun kevään tosipelit alkavat.

Pirkat kohtaa vielä Steelersin vieraissa sekä Blue Foxin kotona, ja noista peleistä lienee tarkoitus hakea hyvää tuntumaa kohti karsintasarjaa.

Pirkkalan Pirkkojen kausi on ollut odotettua vaikeampi. Kuva. Esa Jokinen

Uppoaminen vai ponnistus pinnalle?

Sarjan pohjalla käydään kamppailua enää kunniasta, vaikka molemmilla joukkueilla on vielä teoreettinen mahdollisuus nousta ylemmäs. Blue Foxin ja Steelersin kaudet ovat olleet vaikeita alusta alkaen, eikä valonpilkahduksia ole näkynyt kuin hetkittäin.

Toiselle sarjanousijalle, Uudenkaarlepyyn Blue Foxille, näitä pilkahduksia ovat tarjoilleet etenkin kaksi nuorta pelaajaa. Sofiat Holm ja Lahti ovat löytäneet toisensa kentällä ja auttaneet joukkuetta omilla otteillaan.

Lahti, joka siirtyi SPV:stä tälle kaudelle Sinikettuihin, on ollut hetkittäin kentällä pysäyttämätön. Nuori tulevaisuuden nimi on tullut ryminällä liigatasolle jäädäkseen.

Uusia nimiä ja kasvoja liigakentillä on nähty moniakin ja taival liigakartalla on varmasti ollut hieno kokemus Lapuanjoen suulla. Karsinnoissa vastaan tulee ennakolta heikompia joukkueita divarin puolelta, mutta noissa peleissä kaikki pallot ovat jokaisella ilmassa ja aika näyttää mihin ne putoavat.

Andreas Nybyn suojatit tuskin haluavat tämän kauden päättyvän putoamiseen, eikä loppukauden pelien tulos varmasti jää yrityksestä kiinni. Blue Foxilla on kaksi ottelua jäljellä runkosarjaa, joista etenkin vierapeli Pirkkalassa 12.2 on näytön paikka.

Steelersin kausi on ollut juuri niin vaikea kuin olettaa saattoi. Hetkellisiä toivon pilkahduksia on kauteen mahtunut ja peli on parantunut etenkin sarjan alusta paljon.

Ilman tähtimaalivahtiaan Juulia Katajaa olisi Steelersin kausi ollut vieläkin vaikeampi, sillä niin hyvää jälkeä on SB-Prosta tälle kaudelle Hämeenlinnaan siirtynyt veräjänvartija tehnyt tähän mennessä. Sarjassa vähiten maaleja tehnyt joukkue on kyennyt taistelemaan pisteistä Katajan hienojen otteiden ansiosta. Kataja on pelannut yhtä vaille kaikki pelit ja löytyy tilastoista korkealta vaikka on torjunut ylivoimaisesti eniten kaikista maalivahdeista sarjassa.

Hyökkäyspuoli on sakannut eniten kauden mittaan, mistä kertoo muun muassa se, että joukkueen kapteeni Ilona Ihalainen sai pistetilinsä avattua vasta edellisviikolla. Jenni Santaluoto ja Heli Haapalahti ovat johtaneet joukkoja edestä käsin. Joukkueelta jäi silti harmittavan paljon piippuun.

Steelers sai kurssiaan korjattua kauden alusta selkeästi ja löysi kilpailukykynsä kauden edetessä, mutta materiaaliero on ollut liian selkeä toisiin verrattuna. Ennakkoon sarjan heikoimmaksi arvioitu joukkue on sitä ollut kentällä usein, ainakin vastustajaan verrattuna.

Steelersillä on sarjaa jäljellä neljä peliä, mutta vastassa on joukkueita joilla on vielä panoksia sarjassa. 5.2. kotona pelattava ottelu Pirkkoja vastaan on hyvää valmistautumista kauden lopun koitoksiin.

Vastauksia kysymyksiin

NLB:n runkosarjan loppuhuipentuma on käsillä, joukkueilla jäljellä kourallinen pelejä ja kuten asiaan sopii, niin vielä on taisteltavaa jäljellä. Onko nyt Lappeenrannan Sputnikkien aika nousta korkeimmalle liigatasolle? Nosteleeko Espoossa evakossa pelaava Helsingin United sarjatasoaan jo toista kautta putkeen korkeamalle?

Miten käy karsintasarjassa, kun divarista B-lohkon hännänhuippuja vastaan hyökkää motivoituneita jengejä? Näihin kysymyksiin alkava liigakevät tuo vastauksen, mutta sitä ennen nautitaan huippupeleistä, jotka vievät päätökseen hienon runkosarjan.