Kaltiainen aloitti puolivälierät harvinaisella nollapelillä: ”Kolme vuotta sitten oli viimeksi kunnon pudotuspelit”

Oilers puolusti tarmokkaasti, mikä avitti Joonas Kaltiaisen nollapeliä avauspelissä. Kuva: Juhani Järvenpää

Esport Oilers ja Westend Indians aloittivat F-liigan puolivälieräsarjan perjantaina Tapiolassa. Kotijoukkue Oilers nappasi mallikkaan puolustusesityksen myötä 2-0 -kotivoiton derbykamppailusta.

Oilersin maalilla Joonas Kaltiainen piti uransa ensimmäinen nollapelin pudotuspeliottelussa. Aiemmin tällä kaudella maajoukkuevahti piti uransa ensimmäisen nollapelin liigan runkosarjassa, joten kyseessä on selkeä trendi.

Ihmetekoihin Kaltiaisen ei tarvinnut taipua ja torjuntoja kertyi ottelussa yhteensä 14. Varsinkin kaksi ensimmäistä erää olivat hiljaisia kotijoukkueen maalin lähettyvillä.

– Sanoin tuohon toiseenkin haastatteluun jo, että ei sillä tavalla ollut kovin vaikea peli. Saatiin pidettyä kaveri pois huipputonteilta. Sellaisia paikkoja tuli lähinnä, jotka minun pitääkin hoitaa. Ei mikään älyttömän vaikea peli ollut, Kaltiainen tuumasi pelin jälkeen.

Oilers iski avausmaalin ensimmäisessä erässä Markus Markkolan tarkalla kudilla. Avauserä oli temmoltaan hyvin vaisu. Toisessa erässä Oilers lisäsi intensiteettiä ja laittoi Indiansia ahtaalle. Erän ainokaisen iski Justus Kainulainen.

Kolmoserässä Oilers pelasi melko kypsästi ja piti puolustuspelillään huolen, että Indians ei pääse huipputonteille. Kolmoserässä hyviä paikkoja oli muutamia, mutta Kaltiainen hoiti tonttinsa hyvin.

Maalivahdin näkökulmasta Oilers onnistui siis juuri oikeissa asioissa, eikä sortunut esimerkiksi ylihyökkäämiseen ja löysäilyyn pallomenetysten jälkeen, kuten joskus Tapiolassa on nähty.

– Hyvä esitys puolustuspäähän kyllä. Tuossa kuukausi sitten oli vähän heikompi jakso niin ollaan opittu siitä, että ei voi luistaa puolustusvastuusta. Nyt se kehittyy peli peliltä ja toivottavasti kehittyy aina vain paremmaksi.

Avauspelin tunnetaso jäi matalaksi. Viimeisillä minuuteilla Oilersille vihellettiin pari jäähyä, mutta kaikkiaan peli oli siistiä. Indians toki teki likaisen pelin osansa yrittäessään saada Rasmus Kainulaista pois raiteiltaan, ja osin siinä onnistuikin.

Voisi sanoa, että peli oli aika virkamiesmäistä, sillä kumpikaan ei ottanut juuri riskejä, eikä pelannut kovinkaan laadukasta pallollista peliä. Kiihkeämpiäkin Espoon derbyjä on nähty vuosien aikana.

– Ei vielä ihan sillä tavalla ”lähtenyt” ekassa pelissä. Peli oli välillä aika hidastempoista ja sellaista kyttäilyä sekä asetelmien hakua. Ehkä vähän vaisu ensimmäinen peli, mutta kyllä se tästä vielä syttyy, Kaltiainen lupaili.

Avausderbyyn tuli paikan päälle 842 katsojaa, mikä on viime vuosien olosuhteisiin nähden hyvä määrä. Kaksi vuotta sitten samojen joukkueiden puolivälieräsarja oli tiukka ja viihdyttävä, kunnes se katkesi koronapandemian vuoksi kolmen pelin jälkeen. Viime vuonna ei ollut yleisöä lainkaan juuri pandemiasta johtuen, Oilersin viedessä sarjan nimiinsä voitoin 4-1.

Ottelun erikoisuutena voinee pitää sitä, että Indiansin Eero Harjulalla oli kohtuullisen äänekäs henkilökohtainen fanijoukko.

– Kyllä on hienoa, että on yleisöä, sillä kolme vuotta sitten oli viimeksi kunnon pudotuspelit. Siellä oli kuitenkin vähän kannustusta ja huutelua ja kaikkea muutakin. Toivottavasti mökki täyttyy vielä enemmän ja saadaan kunnon kinkerit aikaiseksi.

Sarja jatkuu sunnuntaina Otahallissa. Molemmilla joukkueilla on paljon taitavia yksilöitä hyökkäyspäässä, mutta hyökkäyspelin osalta avauspeli ei tarjonnut vielä oikein mitään muistamisen arvoista.

– Hyökkäyspeliä lähtisin ensisijaisesti parantamaan. Ei me hyökkäyspäässä päästy varsinaisesti haastamaan, Kaltiainen kiteytti.

Kaltiainen on jalkapallomiehiä ja oli viime kesänä Pietarissa seuraamassa Suomen miesten maajoukkueen ensimmäisiä arvokisoja. Tuo reissu ei mennyt kaikilta osin nappiin koronan vuoksi, ja Kaltiainen oli mukana reissusta kertovassa Covid Cowboys -dokumentissa.

Tällä viikolla julkaistiin maajoukkueen päävalmentajan Markku Kanervan jatkosopimus vuoden 2024 loppuun. Herättikö se mitään fiiliksiä?

– Hieno juttu. Riven johdolla päästään Saksaan seuraavaksi, kun Pietarissa käytiin jo, veräjänvartija virnisti.