Kenen olisi pitänyt kertoa päätöksestä seuroille, puheenjohtaja Risto Kauppinen? – ”Ei se ole automaatio, että sarjapaikka säilyy”

Risto Kauppinen kukitettiin jatkokaudelle Salibandyliiton puheenjohtajana marraskuussa 2020. Kuva: Salibandy.fi

Risto Kauppinen kukitettiin jatkokaudelle Salibandyliiton puheenjohtajana marraskuussa 2020. Kuva: Salibandy.fi

Voiko joukkue luopua sarjasta ilman sarjapaikan menettämistä? Tästä Salibandyliiton hallituksen tammikuisesta päätöksestä on keskusteltu tiistaista alkaen, kun tätä mahdollisuutta hyödynsivät yllättäen Suomisarjassa Classic United ja EräViikingit Akatemia.

Salibandyliiton hallituksen puheenjohtaja Risto Kauppinen käy läpi tammikuista päätöstä, jossa tämä kohta oli yhtenä mukana pitkässä listassa, jossa käsiteltiin sarjojen mahdollisesta keskeytymisestä aiheutuvia tilanteita.

Päätöskohdassa sanotaan, että mikäli joukkue luopuu koronaviruksen aiheuttamista syistä sarjapaikasta, tavoitteena on, että kesken sarjakauden koronan vuoksi luovutuksen tehnyt joukkue saa pitää sarjapaikan samassa sarjassa.

Kauppinen korostaa päätöksessä olevaa sanaparia ”tavoitteena on”.

– Mielestäni se tarkoittaa, ettei se ole automaatio, että sarjapaikka säilyy ensi kaudeksi, Kauppinen sanoo.

Päätettävänä ollut lista tuli hallitukselle liiton kilpailupuolen työntekijöiden esityksenä käymättä ensin kilpailuvaliokunnassa.

Tulkinnanvaraa aiheuttaa myös tekstikohta, jossa puhutaan ”koronaviruksen aiheuttamista syistä”.

– Tämän pitäisi olla selkeämpi, Kauppinen myöntää.

”Onko tämä force majeure”

Puheenjohtaja korostaa, että hallituksen päätökset koskevat kaikkia sarjoja pääsarjojen alapuolella, eivät ainoastaan Suomisarjaa. Tammikuussa päätöstä tehdessä oli tilanne, ettei ollut lainkaan selvää, pystytäänkö sarjoja pelaamaan loppuun koronavirusepidemian vuoksi.

Hänen mukaansa ratkaisut olivat ikään kuin markkinointitoimenpide, jolla joukkueita ja pelaajia kannustettiin mukaan sarjoihin, kun osa epäröi harrastuksen jatkamista. Ratkaisulla haluttiin Kauppisen mukaan taata se, että joukkue voi ”jättää leikin kesken”, jos koronasta johtuvista syistä joukkue on mahdottoman tilanteen edessä.

– Kun näitä tehtiin tammikuussa, oletus oli, että ne joukkueet, jotka lähtevät sarjoihin, haluavat pelata ne loppuun, ellei tule force majeure -tilanne. En ota kantaa, onko tämä (Suomisarjan luopumiset) sellainen force majeure, Kauppinen sanoo.

– Tämä tarvitsisi mielestäni soveltamisohjeet, mihin tämä pätee ja milloin sitä on mahdollista käyttää. Nyt sen käyttö alkoi ensin yhdessä (Classic United) ja sitten heti toisessa (EräViikingit Akatemia) tilanteessa.

Kauppinen kertoo, että liiton hallituksen päätöksen taustalla on ollut luottamus siihen, että kaikki kautta jatkavat joukkueet lähtevät pelaamaan ottelunsa loppuun.

– Siinä varmaan tulee houkutuksia joillekin, että turhaan me näitä enää pelataan. Vetoaisin siihen, että jos todellisia koronaviruksen aiheuttamia syitä ei ole, keskeyttämisiin ei lähdetä. Säännöissä on aina porsaanreikiä, mutta ei niitä jokaista pidä käyttää.

Salibandyliiton hallitus teki seuroja olennaisesti koskettavan päätöksen, josta tieto ei mennyt seuroille. Keskellä puheenjohtaja Risto Kauppinen. Kuva: Salibandy.fi

Kuka jätti kertomatta?

Kenties eniten kummastuttaa kuitenkin se, että liiton päätöksestä ei kerrottu seuroille.

Liiton päätös tuli seuroille täysin puskista maaliskuun alussa, vaikka se oli tehty jo tammikuussa. Miten tämä on mahdollista?

– Se oli minunkin ensimmäinen kysymykseni liiton toimistolle. En ole kuullut vielä vastausta, miksi sitä ei ole kerrottu.

Kenen vastuulla olisi ollut kertoa päätöksestä seuroille?

– Operatiivista toimintaa johtaa toiminnanjohtaja (Pekka Ilmivalta) ja en halua suoraan mennä sinne puolelle, Kauppinen sanoo.

– Nyt kun sitä on alettu ilmeisesti ensimmäisen kerran soveltaa, siinä vaiheessa olisi pitänyt ottaa Suomisarjan joukkueet kasaan ja käydä se kaikkien joukkueiden kanssa läpi. Siinä olisi ollut erittäin hyvä pitää sarjajoukkueiden yhteinen palaveri ja kuulla, miten muut suhtautuvat siihen

– Mutta kun nyt tämä on jo tehty, niin sitä ei enää tekemättömäksi ei saa.

Nyt sotkua siivoaa kilpailuvaliokunta, joka saa mietittäväkseen, miten Suomisarja viedään loppuun tässä tilanteessa. Kilpailuvaliokunta kokoustaa keskiviikkona illalla.

– Tämä on ikävä tilanne. Sen takia kilpailuvaliokunta saa miettiä, miten tähän tilanteeseen olisi paras ratkaisu. Hallitus ottaa sitten siihen kannan. Kauppinen toteaa.

– Luotan kilpailuvaliokuntaan, että sieltä tulee järkevä toimintamalli. Yhdenvertaisuus pitää olla. Ei voi toisille antaa ja toisille olla antamatta.

Onko Salibandyliiton luottamus kärsinyt tässä?

– Se on ennen kaikkea ulkopuolisten arvioitavissa, mutta varmasti tästä keskustellaan aiheesta seuraavassa hallituksen kokouksessa. En voi sanoa, että minun luottamukseni toimistoon on mennyt, kyllä sitä on.

Koronaepidemian aikana on korostettu useaan otteeseen, miten kovilla Salibandyliiton kilpailupuoli on ollut. Eikö tässä tilanteessa hallituksen pitäisi varmistaa sen toimivuus, koska kyse on Salibandyliiton ydintoiminnasta?

– Se on ollut asiana hallituksessa lähes jokaisessa kokouksessa ja on keskusteltu, että resurssia tulee olla riittävästi. Kilpailutoiminnalle on annettukin lisäresurssia, joka on ollut pois kehitystyöstä, Kauppinen sanoo.

Hänen mukaansa joulukuussa Helsingissä pelatut MM-kisat eivät käy tekosyyksi kotimaan sarjojen tilanteelle.

– MM-kisoissa oli erillinen organisaatio, se ei ole mikään excuse asioille.

Soppa syntyi, kun hallituksen päätöksestä ei kerrottu eteenpäin seuroille. Pitäisikö Salibandyliiton hallituksen pöytäkirjat julkistaa sellaisinaan, että päätökset olisivat sieltä kaikkien tarkistettavissa?

– Tästä on ollut puhetta. Näen sen ihan hyvänä asiana. Se vaatisi sitten myös liitteiden liittämistä mukaan. Kansainvälisen salibandyliiton IFF:n malli on ihan hyvä, jossa kaikki on avoimesti, tosin ihan niin tarkkoja keskustelupöytäkirjoja ei tarvitse tehdä.

Kävikö tiistaina niin, että Salibandyliitossa ruskea luonnontuote osui tuulettimeen?

– Näin somessa kritiikkiä, mutta on sitä tullut muistakin asioista. En nosta tätä erityisesti sellaiseksi. Mutta tämä harmittaa hemmetisti minua ja kaikkia muitakin liiton hallituksessa, se on tullut ilmi hallituksen Whatsapp-ryhmässä.