Liigat

Pääkalloennakko: Hallitseva mestari on vaikeasti horjutettavissa – riittääkö Classicin bensa välierissä?

25.03.
2022
Liigat

PSS:sta löytyy potentiaalisia ratkaisijoita laajalta rintamalta. Kuva: Ari Arola

Naisten F-liigamestaruutta puolustava Porvoon Salibandyseura saa välierissä vastustajakseen Tampereen Classicin, joka sai huhkia täyden työn semifinaalipaikkansa eteen.

Lähtökohdat:

Runkosarjan voittanut PSS lunasti välieräpaikkansa toisen tamperelaisjoukkueen Kooveen kustannuksella. Koovee tarjosi yllättävänkin kovan vastuksen, varsinkin kotipelissään, mutta lopulta porvoolaiset selvittivät sarjan odotetusti suoraan kolmessa ottelussa.

PSS lähtee toistakin tamperelaisjoukkuetta vastaan ottelusarjaan selvänä suosikkina, ja joukkueen harteilla on vahvimmin myös mestarikandidaatin viitta. Hallitsevalle mestarille on katettu tie loppuotteluun, eikä Classicista taida olla suistamaan finaalijunaa raiteiltaan. Porvoolaiset voittivat runkosarjassa Classicin kotonaan tukkapöllylukemin 6-1 ja 9-0. Lempäälässä Classic pakotti PSS:n jatkoajalle ja voitto vieraille irtosi vasta rankkarikisan jälkeen.

Classicin puolivälieräsarja FBC Loistoa vastaan oli viime kevään tapaan todella tiukka ja ratkesi vasta viidennen ottelun jatkoajalla. ”Vanha” sotaratsu (vaikka ei nyt niin vanha olekaan) Alisa Pöllänen pelasti taas kerran tamperelaiset, kun hän iski jatkoaikamaalit sekä neljännessä että viidennessä pelissä, ja tasoitti vieläpä viidennen matsin ilman maalivahtia. Pöllänen pelaa tapansa mukaan jälleen vahvaa playoff-kevättä, ja kantaa isoa vastuuta myös välieräsarjassa.

Paremmalla viimeistelyllä viidennessä pelissä ei olisi tarvittu jatkoaikaa, sillä Classic kolisutteli tolppia oikein urakalla. Tässä kunnostautui varsinkin Suvi Hämäläinen, joka epävirallisen kirjanpidon mukaan osui kyseisessä ottelussa neljästi Loiston maalirautoihin. Hämäläisen osumatarkkuutta Classic tarvitsee välierissä.

Classicin Alisa Pöllänen on taas noussut esiin ratkaisuhetkillä. Kuva: Esa Takalo

Classic pelaa jo tutuksi tulleella tyylillään kahdella kentällisellä. Riveistä on puuttunut muutamia tärkeitä pelaajia, muiden muassa Meri Mäkinen ja Annu Selinummi. Loistoa vastaan hetkeksi sivussa olleet Kristiina Kauppila ja Jenni Torkki palasivat kentälle. Se on Classicille tärkeää, sillä kokoonpanon leveyttä ja siten särkymävaraa on PSS:aa vähemmän.

PSS:lla on paitsi laajempi materiaali, myös leveämpi ratkaisijoiden rintama. Holmbergin sisarusten Fannyn ja Ellan lisäksi välierissä katseita kannattaa kohdistaa kapteeniin, puolustuspään konkariin Inka Lampiseen. Myös sentteri Olivia Kortelaisen otteet välierissä herättävät ennalta mielenkiintoa.

Maalivahtien taistossakin PSS vetää pidemmän korren. Viime kevään mestaritorjuja Arla Salo kuuluu omintakeisella tyylillään valtakunnan ykköshäkkäreihin. Classicin Elsi Kangasharjun itseluottamusta söi silminnähden kolmannen puolivälierän jatkoajalla sattunut virhe: hän heitti suoraan FBC Loiston Emilia Pietilälle, joka tuolloin ratkaisi pelin. Sen jälkeen Kangasharju on ollut arempi avaamaan heittämällä, mistä pitäisi päästä välierien alkaessa yli.

Knopit:

SB-Pron tiputtua on PSS nyt sarjan virallinen ”kestomenestyjä”. Se pelaakin nyt kuudetta kevättä peräjälkeen liigan välierissä. Classic on taasen tekemässä uutta nousua sarjan huipulla. Classicilla on sarjan historian eniten mestaruuksia (9).

PSS:lla on viiden ottelun voittoputki keskinäisissä peleissä. Edellinen peli päättyi porvoolaisten hurjaan 9-0-voittoon. Edellinen pudotuspelisarja meni 2018-19 PSS:lle voitoin 3-1.

PSS:n alivoimaprosentti oli runkosarjan paras NLA:ssa. 81,8 % oli 17 prosenttia parempi kuin Classicin vastaava.

Taistelupari:

Ella Holmberg (PSS) – Alisa Pöllänen (Classic)

Joukkueidensa hyökkäyspään huippuyksilöt ovat heitä, joilta voidaan odottaa yksittäisiä otteluita ratkaisevia suorituksia. Urallaan pahoista loukkaantumisista kärsinyt Pöllänen on jälleen tänä keväänä osoittanut, että on kovissa paikoissa parhaimmillaan. Hänen selkäreppunsa on Holmbergia raskaampi, koska PSS:sta löytyy potentiaalisia ratkaisijoita enemmän kuin Classicista. Mikäli tamperelaisjoukkue haluaa taistella tosissaan finaalipaikasta, Pölläsen on onnistuttava ratkaisuhetkillä aivan nappiin.

Kauden aiemmat kohtaamiset:

21.9.2021 PSS – Classic 6-1
7.11.2021 Classic – PSS 3-4 rl.
6.2.2022 PSS – Classic 9-0

Näin pelataan:

26.3.2022 klo 17.00 Porvoo SBH PSS – Classic
27.3.2022 klo 17.00 Ideapark Bläk Boks Classic – PSS
30.3.2022 klo 18.30 Porvoo SBH PSS – Classic
2.4.2022 klo 15.30 Ideapark Bläk Boks Classic – PSS (tarvittaessa)
3.4.2022 klo 17.00 Porvoo SBH PSS – Classic (tarvittaessa)

Ruutu lähettää välieräpelit.

Kumpi voittaa:

PSS on saanut levätä ja valmistautua välieriin rauhassa. Classic voi haastaa PSS:aa kotiottelussaan, mutta voitot jäävät maksimissaan yhteen. Tamperelaisille ei irtoa nyt sitäkään: PSS välieriin puhtaasti voitoin 3-0.

Pääkallo.fi