Pääkalloennakko: Oilersin piti olla vankka mestariehdokas, mutta onko KrP ajanut ohi?

KrP ja Oilers iskevät yhteen sunnuntaina alkavassa välieräsarjassa. Kuva: Esa Takalo

KrP ja Oilers iskevät yhteen sunnuntaina alkavassa välieräsarjassa. Kuva: Esa Takalo

Runkosarjan kakkonen Nokian KrP ja pykälän heikommin sijoittunut Oilers avaavat miesten F-liigan välierät sunnuntaina Raholassa. Finaalipaikka irtoaa neljällä voitolla.

Lähtökohdat:
Sekä KrP että Oilers selvittivät puolivälieräurakkansa lopulta melko helposti. KrP selätti SPV:n suoraan neljässä ottelussa. Oilers hävisi Indiansille kerran jatkoajalla, mutta meni jatkoon voitoin 4–1.

Puolivälierien perusteella KrP on silti paremmassa vireessä. Neljän pelin maaliero oli tyly 26–11. Oilers vei Indians-sarjan kaksi ensimmäistä peliä ilman suurempia haasteita. Kolme seuraavaa olivat kuitenkin nihkeitä, vaikka altavastaaja pelasi ilman suurimpia tähtiään ja muutenkin todella repaleisella kokoonpanolla.

Puolivälieräsarjoista ei kannata vetää liian suuria johtopäätöksiä. Ne olivat molemmille painesarjoja, joissa piti voittaa selkeä altavastaaja. Välieräsarjan kuva on erilainen, kun vastassa on kaksi laadukasta huippujoukkuetta.

Joukkueiden pelaajamateriaalit ovat melko tasavahvoja. KrP:lta löytyy kuitenkin enemmän leveyttä hyökkäyspäässä. Näätävalmennus rikkoi Henri Johanssonin ja Joona Rantalan muodostaman tutkaparin runkosarjassa, mikä verotti rahtusen molempien tehoja, mutta muutti rosterin dynamiikkaa niin, että joukkueelta löytyy nyt kaksi kivikovaa tulosketjua.

Uransa parhaan kauden pelannut Valtteri Viitakoski meni ykkösen oikeaan laitaan Johanssonin ja Nico Jonaeson rinnalle. Rantala siirtyi kakkosketjun keskelle, mikä on piristänyt etenkin Joonatan Kovasta ja jo aiemmin tasonsa osoittanutta Mikko Laaksoa. Neljän viime kauden aikana 25 ja 29 pisteen runkosarjakausia nakuttanut Kovanen oli Näätien tehokkain SPV-sarjassa laiturin summattua 4+4=8.

Oilers taas on nojannut pitkälti Justus Kainulaisen johtamaan ykkösketjuun. Kainulainen tykitti Indiansia vastaan 8+2=10. Kakkosketjun Tuomas Iiskolakin osui 3+4=7 pisteen verran, mutta jäi sarjasta silti kaksi maalia pakkaselle. Rantalan ja Kainulaisen ketjut vaikuttavat ennakkoon tasavahvoilta, mutta Jonaesonin ja Iiskolan viisikoissa vaaka kääntyy selkeästi KrP:lle. Kiehtovaa on myös nähdä, miten viisikoita peluutetaan, sillä Rantalan kentällinen on ollut peluutusvuorossa toisena.

Puolustuspäässä Oilersin kärki on KrP:ta leveämpi, etenkin jos SPV-sarjan huilannut Miska Mäkinen ei toivu pelikuntoon, mutta Nokian syvyyspuolustajat ovat parempia.

Mäkisen ohella myös Oilersin Markus Markkolan pelikunto on kysymysmerkki. Laituri putosi Indians-sarjan kolmannessa pelissä, eikä pelannut kahdessa viimeisessä pelissä. Muita merkittäviksi laskettavia poissaolijoita joukkueilla ei tällä tietoa ole, jos koko kauden huilannutta KrP-kapteeni Vili Liposta ei lasketa.

Maalivahtipelissä vaaka on rahtusen Oilersin puolella. KrP-vahti Miro Tuomala oli syksyllä pitkään sivussa ja haki torjuntavirettään keväällä. Huipputaso on korkea – kuten viime keväänä nähtiin – mutta se pitää Oilersia vastaan löytää. Öljymiesten Joonas Kaltiainen taas on luotettava huippuvahti, joka ei petä. Jos joskus uppoaa joku helpompi kuti, Kaltiainen kasaa itsensä nopeasti.

Pelitavallisesti KrP on vauhdikasta Oilersia monipuolisempi. KrP pystyy pitämään vastustajansa aisoissa kontrolloimalla pelin virtausta pallolla. Se pystyy myös tuottamaan maalipaikkoja hitaalla hyökkäämisellä kierrättämällä palloa koko hyökkäysalueella. Oilersin pallollinen peli ei vastaavanlaisia pitkiä jatkumoita tuota. Jo viime kaudelta tutut pallollisen pelin ongelmat ovat jatkuneet, eikä pienille alueille pyörimään jäänyt Oilers ole tällä saralla kehittynyt.

Oilers on kuitenkin äärimmäisen hyvä käyttämään hyväkseen epäorganisoidut hetket. Jos vastapuolen viisikon etäisyydet repeilevät ja pelistä tulee kamppailua, Oilers on vahvoilla. Joukkueen suurin hyökkäysase lepää tilanteenvaihdoissa.

Oilersin vaaralliset vastaiskut kysyvät KrP:n pallolliselta peliltä malttia. Se ei saa sortua ylimalkaiseen hyökkäämiseen. Peittoihin jäävät laukauksetkin kääntyvät nopeasti vastaiskuiksi. Pallottomana Oilers on joukkue, joka pitää vastustajan varpaillaan.

Myös Oilersin pitää varoa pallollista ylipelaamista, johon se edelleen toisinaan sortuu. KrP:lla on taitoa ja tehokkuutta päättää nopeat vastaiskut verkon perukoille. Yhtälailla Oilersin pitää malttaa karvauksensa kanssa, jotta sille ei käy kuten helmikuussa Raholassa kävi. KrP puhkoi prässin kerta toisensa jälkeen ja runnoi taululle tylyt 13–4-loppulukemat.

Kiehtovana taktisena nyanssina voi pitää myös sitä, miten KrP selviytyy omassa päässään. Se on aktivoittanut oman alueen puolustuspelaamistaan tällä kaudella, mikä näkyy aggressiivisempana paineistuksena ja miespuolustuksena. Oilersin rakenteellisesti pelkistetyn hyökkäyspelin ohjenuora on pyrkiä maalin taakse, jotta vastustajan viisikko joutuu reagoimaan, mikä taas avaa tilaa taskuihin ja maalin edustalle.

Kulmakamppailuja voittamalla Oilers voi haavoittaa KrP:n puolustusmuotoa, jos Näätä lähtee hävityn kaksinkamppailun jälkeen juoksemaan pallollisen pelaajan perään.

Oman mausteensa tasaiseen sarjaan tuo myös erikoistilannepelaaminen. Siinä etu on puolivälierien perusteella Oilersilla. Espoolaiset osuivat viidellä ylivoimallaan kolmesti, yksi niistä tosin oli viisiminuuttinen. KrP jauhoi seitsemällä yrityksellä neljä maalia, eli tehokkuus on lähes samaa luokkaa.

Alivoimalla Oilers oli väkevä ja nollasi Indiansin kaikki seitsemän ylivoimapeliä. KrP kyykki alivoimalla kuudesti ja tuli yllätetyksi kolmella kerralla.

Knopit:
KrP:n ja Oilersin ensimmäistä pudotuspelisarjaa voi nimittää ”Heikki Luukkonen derbyksi”. Viidettä kauttaan Espoossa valmentava Luukkonen tuli Oilersiin juuri Nokialta, jossa hän käskytti KrP:tä neljän kauden ajan.

Luukkonen luotsasi KrP-pestinsä aikana myös Suomen alle 19-vuotiaiden poikien maajoukkueen kahteen MM-kultaan vuosina 2015 ja 2017. Tulevassa puolivälieräsarjassa nähdään yhteensä kymmenen Luukkosen mestarijoukkueiden pelaajaa. Viisi molemmissa joukkueissa. Oilersin junnumestareita ovat Rasmus Kainulainen (2015), Justus Kainulainen (2017), Antti Suomela (2017), Heikki Iiskola (2017) ja Alexander Nyman (2017). KrP-pelaajista U19-kultaa maistelivat Miro Tuomala (2015), Miska Mäkinen (2015), Joona Rantala (2017), Joonatan Kovanen (2017) sekä Mikko Laakso (2017).

Sarjassa kohtaavat myös viime kaudella yllättäneen LASBin avainhahmot. Lahtelaisten viime kauden kapteeni Tuure Ailio siirtyi täksi kaudeksi Oilersiin ja on johtanut joukkueen kolmosketjua. Raholaan vaihtanut Mäkinen taas on kehittynyt monien papereissa liigan parhaaksi puolustajaksi. Molemmilla on myös vankka Erä-tausta. Mäkinen ja Ailio juhlivat B-poikien SM-kultaa keväällä 2014 ja A-poikien mestaruutta kahta vuotta myöhemmin. Liigadebyytit molemmat tekivät Erän sinisessä paidassa kaudella 2014-15.

Taistelupari:
Joona Rantala, KrP – Justus Kainulainen, Oilers

Kaksi helmikuussa 1999 syntynyttä superlupaavaa nuorisotähteä, joista kumpikin on kehittynyt – odotetusti – aivan liigan kirkkaimmalle huipulle. Matkalla kaksikko juhli U19-poikien MM-kultaa vuonna 2017. Kainulainen on lyönyt läpi miesten maajoukkueessa, mutta Rantala on ollut rahtusen tehokkaampi liigakentillä. Molemmat pelaavat keskushyökkääjinä. Molemmilla on Tupla-lätkä selässään.

Kauden aiemmat kohtaamiset:
1.10.2021 Oilers–Nokian KrP 4–5
25.2.2022 Nokian KrP–Oilers 13–4

Näin pelataan:
Su 03.04.2022 17.00 Nokian KrP – Oilers, Raholan Lk
Ti 05.04.2022 18.30 Oilers – Nokian KrP, Tapiolan Uh
To 07.04.2022 18.30 Nokian KrP – Oilers, Raholan Lk
La 09.04.2022 17.00 Oilers – Nokian KrP, Tapiolan Uh

Tarvittaessa:
Ma 11.04.2022 18.30 Nokian KrP – Oilers, Raholan Lk
Ke 13.04.2022 18.30 Oilers – Nokian KrP, Tapiolan Uh
Pe 15.04.2022 18.30 Nokian KrP – Oilers, Raholan Lk

Kumpi voittaa?
Sarjasta on lupa odottaa tasaista. Molemmilta löytyy taktisia aseita, mutta myös hyökkäyspään huippuyksilöitä, jotka voivat taikoa maaleja tyhjästä. Vaaka kääntyy silti KrP:n puolelle. Materiaali on kärjen osalta leveämpi ja huipputaso korkeampi.

KrP finaaliin voitoin 4–3.