Pääkalloennakko: Pallollista peliä jalka jarrupolkimella – kestääkö Tiimi suosikin paineet?

SaiPa (Santeri Kakko) ja M-Team (Robert Tarkkanen) vääntävät jatkopaikasta F-liigan karsinnan ensimmäisellä kierroksella.

SaiPa (Santeri Kakko) ja M-Team (Robert Tarkkanen) vääntävät jatkopaikasta F-liigan karsinnan ensimmäisellä kierroksella. Kuva: Juhani Järvenpää

Divarin runkosarjan voittaja M-Team valitsi vastaansa sarjan kuudenneksi sijoittuneen SaiPan, vaikka hävisivät päätöskierroksella lappeenrantalaisille selkeästi 3–8. Nähdäänkö tässä sarjassa kevään suurin yllätys vai meneekö kaikki käsikirjoituksen mukaisesti?

Lähtökohdat:

M-Teamin kausi on sujunut vakuuttavasti ja runkosarjan voitto oli koko kauden ajan itsestäänselvyys. Tulokset näkyvät taululla, mutta niiden takaa nousee pieniä kysymysmerkkejä joukkueen suorittamisesta kevään peleissä. Voittoja on kertynyt rutiinisuorituksilla, mutta löytyykö tarvittaessa vielä yhtä vaihdetta lisää, kun se rutiinisuoritus ei vaan riitä? Kauden muutamassa tappioon päättyneessä ottelussa helsinkiläiset ovat vaikuttaneet kovin vaisuilta ja nyt päälle tulevat vielä selkeän ennakkosuosikin paineet.

Divarin vähiten maaleja (108) päästänyt M-Team on laadukkaalla oman pään pelaamisellaan nihkeä kohdattava mille tahansa joukkueelle. Hyvin organisoitu viisikko ei päästä hitailla hyökkäyksillä vastustajaa hyville maalipaikoille ja huonomman sektorin vedot poimii kiinni sarjan torjuntapörssin kärkinimi Marcel Straubhaar (82,72 %).

Mahdollisuuksia tiiliseinän puhkomiseen aukeaakin lähinnä vastahyökkäyksistä, joissa piilee Tiimin heikkoutta. Pallollista taitoa kuitenkin löytyy sen verran, että pudotuspeleissä lyödään tempoa alas, puolustetaan pallolla ja haetaan rauhassa maalipaikkoja esimerkiksi Aki Mäkisen (6+23) henkilökohtaisen syöttötaidon voimin.

Pallollisen pelin taitureista esille nostettava pelaaja on myös pisterikkaan kauden pelannut Mikko Levänen (14+33), joka palasi Ruskeasuolle Vaasassa vietettyjen kausien jälkeen aivan uutena miehenä. Levänen vastaa kakkoskentän pistetehtailusta, apunaan Eetu Sorvali (20+8), kun taas ykkösessä pisteitä tuottaa erityisesti kaksikko Eetu Erkkilä (15+14) ja Jesse Jokelainen (19+7). Erkkilältä tämä kausi oli hieman edellistä vaisumpi pisteiden valossa, mutta potentiaalia on vielä reilusti nousta takaisin ykköstykin paikalle pudotuspelien pörssissä.

Pelaavaa kokoonpanoa on kierrätetty reilusti ja positiivisina nostoina pelille ovat päässeet myös nuoret 2004-ikäluokan Pietari Porttikivi ja Joona Hokkanen, joiden esitykset ovat olleet lupaavia. Tasaisen vahvasta rosterista löytyi jatkuvasti uusia vastuunkantajia ja pelureita olisi tarjolla viiteen viisikkoon asti.

Päätöskierroksen tappio selittyykin sillä, että SaiPan valitseminen oli todennäköisesti jo päätetty, ja vierasreissulle ei lähetetty ykköskokoonpanoa, ei oikeastaan edes kakkoskokoonpanoa. Päävalmentaja Teemu Kalinainen piti kortit visusti piilossa ja kärkipelurit nälkäisinä puolivälieriin.

SaiPan kausi oli hieman ailahteleva ja paikka pudotuspeleissä varmistui vasta viimeisellä kierroksella ohi O2-Jyväskylän. Ensimmäiset kuusi peliä tuottivat viisi voittoa, mutta sen jälkeen voittoputken rytmiä ei ole löytynyt missään vaiheessa. Sarjataulukossa SaiPa löytyi lopulta kuudennelta sijalta, tasapisteissä Hawksin kanssa, mutta yksi kolmen pisteen voitto enemmän nosti sijoitusta ylöspäin. Maaliero oli tasainen +1, joukkueen tehtyä 144 ja päästettyä 143 maalia.

Ennen kauden alkua suurimpana epävarmuutena kokoonpanossa oli puolustus, joka koki suuria menetyksiä Ville Alkin ja Jere Niemelän lähdön myötä. Joukkueen pelitavan yksi tärkeä osa on laadukas pallollinen pelaaminen ja uusia vastuunkantajia tuli löytää nopealla kehitystahdilla. Hyökkääjistä alaspäin putosi kapteeni Oskari Möykkynen, joka on ottanut roolin upeasti vastaan.

Nuorista pelaajista Juho Seppälä (2004) on ollut valmis isoon rooliin puolustajana ja Aapo Kilpeläinen (2004) hyökkääjänä. Laadukkaasta pelitavasta ja valmennuksesta kertoo se, että moni muukin pelaaja on kyennyt ottamaan isoja askeleita eteenpäin. Joka vuosi kokoonpanosta häviää taitoa, kokemusta ja pisteitä, mutta joka kauden päätteeksi Lappeenrannalla on tarjota liigakentille taas uusia yksilöitä.

Pisteitä iski tuttuun tapaan eniten Juuso Kekki tehoin 25+16, joista hurjat 6+11 ylivoimalla. Äärimmäisen vaarallinen pelaaja hyökkäysalueella ja kykenee melkoisiin urotekoihin ottelusarjan aikana. Ylivoimalla tarjoiluista on nauttinut erityisesti YV-maalipörssin voittaja Oskari Möykkynen, joka osui kahdeksan kertaa runkosarjan aikana.

Otteluparin molemmat osapuolet nauttivat pallon kanssa pelaamisesta, joten lähtökohtaisesti odotettavissa on melko rauhallinen ottelusarja. Joukkueista SaiPa on todennäköisempi nostamaan tempoa tarvittaessa, ja siinä onnistuessaan hetkittäin voi näkyä railakasta suunnanmuutospeliä. M-Teamin etu on kuitenkin hitaampi tempo, joten jarrua lyödään nopeasti pohjaan.

Kokoonpanojen osalta kannattaa katsoa erityisesti kolmansiin viisikoihin. Kärkiviisikot ovat molemmilla laadukkaita ja kakkoskenttien osalta helsinkiläisillä on etua. Kolmannesta M-Team voi rakentaa ison pelaajamateriaalinsa voimin rooleiltaan hyvin erilaisia, joilla voi muuttaa peliä haluttuun suuntaan.

Knopit:

M-Teamin Ruskeasuon kotiareenasta voi olla montaa mieltä, mutta M-Team on tehnyt siitä tällä kaudella itselleen pelillisesti vahvan linnakkeen. Runkosarjan 13 kotiottelusta 10 päättyi M-Teamin voittoon.

SaiPa saa nyt vastattavakseen koko seurabrändin pudotuspelihaaveet: SaiPan salibandynaisten kausi ehti jo päättyä, ja jääkiekon puolella kausi päättyy runkosarjaan.

SaiPan Juuso Kekki on vasta 22 vuoden iästään huolimatta yksi Divarin historian kovimmista pistemiehistä. Kauden aikana hän ehti nousta jo sijalle 33. kaikkien aikojen pistepörssissä tehoilla 149+94.

Taistelupari:

Marcel Straubhaar (M-Team) – Juha Ahtiainen (SaiPa)

Ottelusarja voi hyvinkin olla vähämaalinen ja tarkka pallonhallintajoukkueiden taistelu, joten maalivahtien rooli nousee isoksi. Straubhaarin (82,72 %) suoritustaso on pomminvarma, mutta Ahtiainen (74,29 %) on jäänyt huomattavasti kauemmaksi runkosarjassa. Tehtävät ovat hieman erilaisia, kun M-Teamilla on tarjota eteen huomattavasti kokeneempi ja suoritusvarmempi viisikko kuin SaiPalla, jonka nuorehko ryhmä makseli runkosarjassa vielä oppirahoja ja näppäilyvirheitä tuli turhan paljon hankaloittamaan veskarin tekemisiä. Nyt Ahtiaisella on mahdollisuus näyttää olevansa tilastoja parempi maalivahti, kun taas Straubhaarin tulee osoittaa kykynsä hyvien runkosarjojen lisäksi myös pudotuspeleissä.

Kauden aiemmat kohtaamiset:

9.10.2021 M-Team – SaiPa 9-10 rl.
6.3.2022 SaiPa – M-Team 8-3

Näin pelataan:

la 19.03.2022 15.30 M-Team – SaiPa, Ruskeasuo
su 20.03.2022 17.00 SaiPa – M-Team, Lappeenrannan ut
ke 23.03.2022 18.30 M-Team – SaiPa, Ruskeasuo

la 26.03.2022 19.00 SaiPa – M-Team, Lappeenrannan ut tarvittaessa
su 27.03.2022 18.30 M-Team – SaiPa, Ruskeasuo tarvittaessa

Kaikki ottelut suorina lähetyksinä Solidsport-palvelussa.

Kumpi voittaa?

Vaikka SaiPa otti nimiinsä molemmat runkosarjan kohtaamiset, puolivälierissä onnistuu vain yksi ryöstö. M-Team rynnistää kohti välieriä tasaisen ottelusarjan päätteeksi otteluvoitoin 3-1.