Pääkalloennakko: Parin joukkueen henkinen kantti joutuu puntariin – näin käy naisten F-liigan puolivälierissä

TPS:n ykkösketju on ollut tehokas. Kuva: Anssi Koskinen

Mestarisuosikki PSS saa vastaansa A-lohkopaikkansa säilyttäneen Kooveen. Kuva: Esa Takalo

Naisten F-liigan puolivälierät alkavat perjantaina. Ottelupareissa kohtaavat tismalleen samat joukkueet kuin vuosi sitten. Pääkallo ennakoi kaikki neljä otteluparia.

PSS – Koovee: Mestarisuosikki poimii kypsän hedelmän

Lähtökohdat:

Liikennepolitiikan kabineteissa keskustellaan kiivaasti, rakennetaanko Itärata-hanke joskus ja kiertääkö se Porvoon kautta, mutta PSS:n ei tarvitse siitä murehtia: tämä kultajuna on raiteillaan. PSS voitti Jukka Kouvalaisen valmennuksessa viime keväänä pitkään jahtaamansa mestaruuden, ja tällä kaudella porvoolaisten tahti on ollut vielä entistäkin vakuuttavampi. Se hävisi runkosarjassa vain kaksi ottelua, syyskuussa EräViikingeille ja joulukuussa TPS:lle. Kaksi pistettä PSS:lta lipesi sivu suun, kun se voitti Classicin ”vasta” rankkareilla ja FBC Loiston jatkoajalla.

Erityisen mykistävä on päästettyjen maalien määrä: 21 ottelussa vain 54. Tämä tarjoaa selkänojan, jossa hyökkäyksenkään ei tarvitse aivan joka ilta onnistua nappiin. PSS ei tosin välittänyt tästäkään: se mätti runkosarjassa eniten maaleja (128). Porvoolaisryhmä on ollut vuosia sarjan parhaita puolustavia joukkueita, mutta tällä kaudella se on parantanut myös yleistä pallollista peliään.

PSS nappasi nimiinsä myös Super Cupin ja Suomen Cupin voitot, ja nyt edessä on sen himotuimman pokaalin jahti.

Vastustajaksi puolivälieriin PSS nappasi A-lohkon jumboksi eli kahdeksanneksi sijoittuneen Kooveen. Tamperelaisten kausi on ollut vaikeampi kuin odotettiin, ja Kooveen mestaruudeksi voidaan laskea se, että B-lohkon voittaja SaiPa kukistui playoff-karsinnassa voitoin 3-1. Näin ollen Koovee säilytti paikkansa naisten liigan ylemmässä tasolohkossa myös ensi kaudeksi. Sen jälkeenhän sarjajärjestelmä ollaan räjäyttämässä uusiksi ja putoamispelko on väistymässä.

PSS:lta löytyy rutiinia ja ratkaisijoita laajalla rintamalla. Ella Sundströmin sekä Holmbergin sisarusten Fannyn ja Ellan kyvyt ovat kaikkien tiedossa, ja Jasmin Saario on löytänyt Porvoossa taas uuden vaihteen.

Koovee on paljolti maajoukkuepelaaja Elli Kylmäluoman ja playoff-karsinnassa väläytelleen Veera Vileniuksen varassa.

Pudotuspeleissä herkässä maalivahtipelissäkin PSS on Arla Salon johdolla edellä, vaikka Kooveen Noora Laakso on kokenut ja varma torjuja, johon tamperelaisjoukkue tuskin kaatuu. Päinvastoin: Kooveen ohut toivo lepää Laakson unelmailloissa.

Knopit:

Seurat ovat toisilleen tuttuja naisten pudotuspeleistä, mutta kymmenisen vuotta sitten keväiset kädenväännöt käytiin tyttöjen puolella: Vuosina 2011-14 Koovee ja PSS olivat kolmena keväänä peräkkäin B-tyttöjen SM-loppuotteluissa. Ensimmäisen kullan vei Koovee, kaksi seuraavaa PSS.

PSS:n valmennus on levännyt vuosia Jukka Kouvalaisen harteilla. Koovee sen sijaan vaihtoi valmentajaa kesken kauden, joten taustojen osalta joukkueet ovat erilaisessa tilanteessa.

Kooveen vuonna 1983 syntynyt konkaripakki Jenni Morottaja on iskenyt maaleja neljällä vuosikymmenellä ja nyt pelaa myös pudotuspelejä jo neljännellä vuosikymmenellä.

Kauden aiemmat kohtaamiset:

24.10.2021 PSS – Koovee     6-5

31.10.2021 Koovee – PSS      3-6

30.1.2022 PSS – Koovee      8-0

Näin pelataan:

la 12.03.2022 17.00 PSS – Koovee, Aurorahalli Ruutu

su 13.03.2022 18.30 Koovee – PSS, Spiral-halli Ruutu

ke 16.03.2022 18.30 PSS – Koovee, Aurorahalli Ruutu

la 19.03.2022 18.45 Koovee – PSS, Spiral-halli (tarvittaessa) Ruutu

su 20.03.2022 17.00 PSS – Koovee, Aurorahalli (tarvittaessa) Ruutu

Kumpi voittaa?

Kooveen etuna on, että se voi lähteä puolivälieräsarjaan kiusamaan PSS:aa täysin paineetta. Porvoolaisjoukkue on kuitenkin viimeistään tällä kaudella osoittanut, ettei se ole helpolla horjutettavissa – eikä Kooveen eväiltä. Tamperelaisilta vaadittaisiin aivan täydellinen ottelu, että se onnistuisi lyömään PSS:n edes kerran. Kolmen ottelun voittaminen viiden pelin sarjassa on mahdottomuus. PSS välieriin voitoin 3-0.

TPS:n ykkösketju on ollut tehokas. Kuva: Anssi Koskinen

TPS – SB-Pro: Asetelmat kääntyivät päälaelleen

Lähtökohdat:

Paljon on vettä virrannut Aurajoessa ja Nukarinkoskessa sitten viime kevään, ja samalla tämän otteluparin asetelmat ovat pyörähtäneet aivan mukkelismakkelis. Kun viime keväänä SB-Pro sai runkosarjan voittajana valita playoff-karsinnassa kiusatun TPS:n suupalaksi matkalla välieriin, nyt suupalan aseman puolivälierätarjottimella onkin ottanut SB-Pro.

TPS vahvistui kesällä ja turkulaiset ovat rallatelleet supertehokkaan ykkösketjunsa Milla Nordlund-Jenna Saario-Laura Rantanen johdolla itsensä PSS:n ykköshaastajan asemaan kevättä ajatellen.

Mielenkiintoiseksi asetelman tekee sekin, että SB-Prossa mestaruusunelman tavoittelussa niukasti epäonnistunut päävalmentaja Aki Vilander on nyt TPS:n penkin takana. Toisen penkin takana on aiemminkin Prota luotsannut, viime keväänä Vilanderin apuna häärännyt Sami Saarikoski. Tämä takaa sen, että mitään isoja taktisia yllätyksiä tästä parista ei löydy.

Siinä missä SB-Pron pelitaktiikka on inhorealistisenkin suoraviivaista, on TPS niitä joukkueita, jotka yrittävät monipuolistaa peliään pallon kanssa. Prolla suoraviivaisuus ei ole kuitenkaan näkynyt plussana maalisarakkeessa. Pron pallollisen pelin kannalta voi olla huono asia, että TPS on kelpo joukkue prässäämään halutessaan. Toisaalta siihen ei ole välttämättä edes tarvetta.

Valmentajan lisäksi myös pelaajaliikehdintää tapahtui Turun suuntaan Meri-Helmi Höynälän ja Ina Lemisen johdolla. Heiltä onnistuu myös kevään peleissä arvoon nouseva sääntöjen rajamailla ja joskus ylikin kulkeva peli, jonka kaltaista TPS kaipaa pudotuspelien palapeliinsä.

TPS:n ykköskenttä on sarjan parhaita, mutta kaikkinensa materiaali ei ole kovin leveä, mikä voi pidemmälle mentäessä vaikuttaa. Tuskin kuitenkaan vielä Prota vastaan, sillä vuodessa TPS-materiaali harppasi melko selkeästikin nurmijärveläisten vastaavan ohi.

Kestomenestyjä SB-Pro on viime kevään niukasti hävityn hopean jälkeen sukeltanut, ja kaukana ei ollut, ettei SB-Pron kausi olisi runkosarjan jälkeen jatkunut pudotuspelikarsinnassa. Muutaman pisteen marginaali pelasti SB-Pron kuitenkin kuudennelle sijalle.

Surullisin saldo SB-Pron heikossa kaudessa on ollut maalinteko. Joukkue kykeni iskemään runkosarjan 21 ottelussa pallon vain 58 kertaa vastustajan verkkoon, mikä oli kaikista joukkueista selvästi vähiten. SB-Pron vuosikymmenten vastuunkantajat ja parhaina päivinään liki yksinään edellä mainitun maalimäärän takoneet Kujalan kaksoset Elina ja Karoliina ovat nurmijärveläisten alavireen ruumiillistuma.

Tärkeää huomioitavaa on sekin, miten joukkueet ovat selvinneet koronasta. SB-Pro voisi olla TPS:lle pahempi vastustaja ilman ihan runkosarjan loppuun osunutta influenssa-aaltoa.

Knopit:

Hietamäen kaksoset Laura ja Mirja ovat saaneet liigaurallaan SB-Prossa mitalin kaulaansa jokaisella kaudella, kun sellaiset on jaettu (pois lukien koronakevät 2020): yhteensä 10 mitalia. Nyt tuo ketju on vaarassa katketa.

Materiaaliltaan täksi kaudeksi vahvistunut TPS ei ole koskaan voittanut mitalia naisten SM-sarjassa.

Kauden aiemmat kohtaamiset:

24.10.2021 SB-Pro – TPS 2-5

31.10.2021 TPS – SB-Pro 9-3

3.2.2022 SB-Pro – TPS 0-3

Näin pelataan:

pe 11.03.2022 18.30 TPS – SB-Pro, Kupittaan ph Ruutu

su 13.03.2022 17.00 SB-Pro – TPS, Arkadia-halli VeikkausTV

ke 16.03.2022 18.30 TPS – SB-Pro, Kupittaan ph Ruutu

la 19.03.2022 17.00 SB-Pro – TPS, Arkadia-halli (tarvittaessa)

su 20.03.2022 14.30 TPS – SB-Pro, Kupittaan ph (tarvittaessa) Ruutu

Kumpi voittaa?

TPS:n tähtäin on finaalissa, eikä joukkue kompastele tässä vaiheessa kevättä. TPS voittaa ottelusarjan puhtaasti 3-0.
Kokemuksesta ja menestyksestä huolimatta Klaukkalassa alkaa aikainen kesäloma.

EräViikinkejä mitataan Rankkoja Ankkoja vastaan. Kuva: Ari Arola

EräViikingit – SSRA: Yksilötaito vastaan uhrautuva joukkue

Lähtökohdat:

EräViikingit oli viime keväänä yhden pompun päässä pudota naisten F-liigan A-lohkosta. Kesällä Mosahallissa taattiin, ettei sama toistu, ja hankittiin joukkueeseen kovia vahvistuksia. Yksilötasolla ErVin riveistä löytyykin Suomen sarjaan huippuluokan naisia, vaikka he eivät ole ehkä päässeet vielä runkosarjassa irti aivan siinä määrin kuin parhaimmillaan olisivat voineet. Mutta, siitä huolimatta: kun kokoonpanosta löytyvät Daniela Westerlundin, Taru Nordmanin ja Sofia Mittentagin kaltaiset nimet, ErVi ei ole toivotuimpien pudotuspelivastustajien joukossa.

Toivotuimpiin pudotuspelivastustajiin ei kuulu myöskään Salibandyseura Rankat Ankat. Ikuisuusaihe, pitkä matka Ouluun, tuo kevään tiukassa aikataulussa vielä lisämausteensa, mutta on muistettava, että tässä tapauksessa se kääntyy Ankkoja vastaan. Kotietu on entistäkin arvokkaampi, ja se on EräViikingeillä. Tässä tapauksessa joukkueet väistävät osaltaan pitkää matkaa pelaamalla ensimmäisenä viikonloppuna kaksi ottelua Helsingissä ja seuraavana viikonloppuna kolmannen ja mahdollisen neljännen pelin Oulussa.

SSRA oli runkosarjassa positiivinen yllätys, vaikka seitsemäs sija veikin sen pudotuspelikarsintaan, jossa Helsinki United ryöväsi oululaisilta yhden ottelun. A-lohkopaikan säilyttäminen oli kuitenkin SSRA:lle pääasia.

Paljon kokemusta ja pelaajia menettäneiden Ankkojen kaudesta povattiin vielä vaikeampaa, mutta nuorista pelaajista on kehkeytynyt kelpo vastuunkantajia. Lisäksi Liinu Koivisto on kantanut tärkeillä maaleillaan joukkuetta. Valmennuksessa jo pitempään SSRA:n tyttöpuolella vaikuttanut Karo Kuussaari on kyennyt repimään tutuista tytöistä parasta irti.

Yksilöiden tasolla kun katsotaan, paremmuudesta ei tässä otteluparissa ole epäselvää. EräViikingeistä löytyy taitoa, laatua ja laajuutta pohjoissuomalaisia enemmän. Helsinkiläiset pelaavat paikoin oikein näyttävää pallollista peliä yksilötaidolla höystettynä.

Maalin suulla paluun kentille tehnyt Laura Loisa on ErVin kaipaama viimeinen lukko. SSRA:ssa tyttöjen maajoukkuemaalivahti Aino-Kaisa Lyttinen osoitti Helsinki United -sarjassa, että pää kestää kovassa paikassa.

Ankkojen etuna onkin uhrautuva joukkuepeli, joka voi kevään pudotuspeleissä saada vielä ripauksen lisää hurmoshenkeä. Mansikoita ei voikaan pelätä, mikäli SSRA aikoo ErVin kyydissä pysyä. Mutta jos pysyy, kolikon kääntöpuolena on se, kuinka ErVi löytää rentouden peliin. Helsinkiläisten kkrvien välissä voi olla yllättävän kireää, jos onnistumisia ei tule.

Unohtaa ei voi myöskään valmennuksen merkitystä. Kuussaari on vanha kettu, joka lähtökohtaisesti vie Raine Laineesta voiton siinä, kuinka valmennus pystyy kehittämään joukkueensa peliä sarjan aikana.

Knopit:

Molempien joukkueiden päävalmentajat ovat tehneet debyytin liigatason päävalmentajina hämeenlinnalaisessa miesten joukkueessa. Kuussaari oli nostamassa FT Trackersia vastuuluotsina liigaan ja jatkoi tehtävässä ensimmäiset liigakaudet 2005–2007. Laine puolestaan piipahti Steelersin miesten päävalmentajana loppukauden 2019-20. Päävalmentajat kohtasivat toisensa myös liigakaukalossa kaudella 1998-99.

Joukkueet ovat kohdanneet aiemmin yhteensä 19 kertaa ja voitot ovat SSRA:lle 10-9, joten tasaista on ollut. Ankkojen kausi on ollut vaikea, mutta yhden kauden kolmesta suorasta voitostaan se nappasi juuri EräViikingeiltä.

Kauden aiemmat kohtaamiset:

24.10.2021 EräViikingit – SSRA 7-2

31.10.2021 SSRA – EräViikingit 1-5

15.1.2022 SSRA – EräViikingit 7-3

Näin pelataan:

la 12.03.2022 18.00 EräViikingit – SSRA, Mosahalli Ruutu

su 13.03.2022 15.30 EräViikingit – SSRA, Mosahalli Ruutu

la 19.03.2022 18.30 SSRA – EräViikingit, Kastelli Ruutu

su 20.03.2022 15.00 SSRA – EräViikingit, Kastelli (tarvittaessa) Ruutu

ti 22.03.2022 18.30 EräViikingit – SSRA, Mosahalli (tarvittaessa) Ruutu

Kumpi voittaa?

SSRA:n toivo lepää kotiotteluissa. Kastellissa Ankkojen on iskettävä kaikki likoon. Paineet otteluparissa ovat ErVin puolella. Pienimuotoisen henkisen sopan keittämisen ainekset leijuvat ilmassa, mutta auttavatko ne SSRA:ta? ErVi välieriin voitoin 3-1.

Classicin ja FBC Loiston ottelusarja vaikuttaa puolivälierien kiharaisimmalta. Kuva: Esa Takalo

Classic – FBC Loisto: Näkyvätkö taustakiistat kentällä?

Lähtökohdat:

Classic ja FBC Loisto ovat vastanneet naisten F-liigan kevään kiinnostavimmasta kabinettisopasta, ja on kuin kohtalon oikku, että juuri ne jäivät toistensa vastustajiksi puolivälieriin – vai näinkö juuri pitikin käydä? Mene ja tiedä, mutta asetelmat ovat kutkuttavat.

Joukkueiden tammikuun runkosarjan ottelun lopputulos on vielä ”korkeemmas kärees” urheilun oikeusturvalautakunnassa, mutta tuli sieltä mikä päätös vain, se ei muuta runkosarjan loppusijoituksia eikä sitä, että Classicilla on tässä kotietu. Classic vei myös nimiinsä joukkueiden kaikki keskinäiset kohtaamiset runkosarjassa.

Classic oli PSS:n ja TPS:n ohella kolmas joukkue, joka ylitti runkosarjassa 100 tehdyn maalin rajan. Tamperelaisjoukkueella on potentiaalia, mutta otteet ovat hieman ailahdelleet. Pudotuspeleissä on kiinnostavaa nähdä, kuinka peli asettuu uomiinsa. Osin sekin vaikuttaa, että osa ratkaisupelaajista on vielä hyvin nuoria.

Taustat Pekka Niemisen lähtöön Classicin päävalmentajan paikalta ja Juuso Koskisen pestaamiseen tehtävään loppukaudeksi jäivät hieman mysteeriksi, mutta vanhan kliseen mukaisesti: näillä mennään.

Kooveesta tullut Suvi Hämäläinen oli runkosarjassa Classicin paras pistenainen, vaikka tahti ei ehkä odotettua ollutkaan. Meri Jokinen on noussut askel askeleelta isoon rooliin. Alisa Pölläsen pelikunto on ainainen arvoitus, mutta terveenä ollessaan hän on kevään otteluissa valtavan tärkeä.

Joitakin vuosia sitten juniorisarjoissa mestaruudesta toiseen jyränneestä FBC Loistosta povattiin jossain vaiheessa kestomenestyjää myös naisten puolelle, mutta nyt näyttää, että nousu aivan Suomen terävimpään kärkeen voi jäädä tekemättä, sillä lahjakkaimmat pelaajat ovat siirtomarkkinoilla haluttua tavaraa, ja viime kauden vahvuudesta lähti useampi avainpelaaja. Tällä kaudella ratkaisijat Eerika Kosken ja Olivia Pietilän takana ovat olleet vähissä.

Paljon hyviä yksilöitä on lähtenyt eritoten ulkomaille, ja Turun keskinäisessä kamppailussakin TPS näyttää ottaneen resursseilla niskalenkin. Juniorimylly tuottaa edelleen laatutavaraa edustusjoukkueen tarpeisiin ja päävalmentaja Matti Pienihäkkisen kyvyt nimenomaan nuorten luotsina tiedetään, mutta FBC Loisto on jonkinlaisella vedenjakajalla.

Turkulaisten eduksi voidaan kuitenkin lukea se, että pelitavallisesti ryhmä on sarjan kunnianhimoisimpia. Pallollisessa pelissä se on parhaimmillaan jopa sarjan kärkeä.

Knopit:

Tamperelainen Classic ja turkulainen FBC Loisto eivät ole vielä tällä kaudella kertaakaan kohdanneet kotikaupungeissaan: Classic pelaa kotiottelunsa Lempäälän puolella Ideaparkissa ja Loisto emännöi Classicia puolestaan Nouste Areenalla Nousiaisissa. Pudotuspeleissä tämä muuttuu, kun Loisto pelaa kotipelinsä Turun Kupittaalla.

FBC Loiston on keski-iältään sarjan selkeästi nuorin joukkue. Sen keski-ikä on vain 19 vuotta ja 5 kuukautta. Joukkueessa pelaa vain yksi 1990-luvulla (1999) syntynyt pelaaja.

Kauden aiemmat kohtaamiset:

25.10.2021 Classic – FBC Loisto 5-1

31.10.2021 FBC Loisto – Classic 3-4

15.1.2022 Classic – FBC Loisto 5-2

Näin pelataan:

pe 11.03.2022 18.30 Classic – FBC Loisto, Bläk Boks VeikkausTV

ma 14.03.2022 18.30 FBC Loisto – Classic, Kupittaan ph Ruutu

ke 16.03.2022 18.30 Classic – FBC Loisto, Bläk Boks Ruutu

la 19.03.2022 14.30 FBC Loisto – Classic, Kupittaan ph (tarvittaessa) Ruutu

ma 21.03.2022 18.30 Classic – FBC Loisto, Bläk Boks (tarvittaessa) Ruutu

Kumpi voittaa?

Ennalta naisten puolivälierien kiharaisin ja tasaisin ottelupari, kuten runkosarjan nelosen ja vitosen kohdatessa kuuluukin. Viiden ottelun sarjaa ei kuitenkaan saada tästäkään, vaan Classic menee jatkoon voitoin 3-1.