Pääkalloennakko: Tulikuumat ketjut ja huippumaalivahdit iskevät yhteen – TPS:n ja EräViikinkien välieräsarja on todella kiharainen

EräViikingit sai tuuletella puolivälierissä. Kuva: Jarmo Koskela

Katseet kohdistuvat välierässä maalin suulle. TPS luottaa Noora Vuorelaan. Kuva: Anssi Koskinen

TPS ja EräViikingit muodostavat naisten F-liigassa erittäin kutkuttavan välieräparin. Finaalipaikan ratkaiseminen voi vaatia jopa täydet viisi ottelua.

Lähtökohdat:

TPS ja EräViikingit selvittivät puolivälieräsarjansa suoraan kolmessa ottelussa. TPS katkaisi SB-Pron vuonna 2010 alkaneen mitaliputken suoraan 3-0 ja EräViikingit lähetti SSRA:n kesälomille niin ikään 3-0. EräViikingit pääsi ottelusarjassaan helpolla. TPS ei todellakaan sädehtinyt, mutta vaikean runkosarjan jälkeen SB-Pro ei saanut koneestaan irti mitään sellaista, josta olisi ollut turkulaisille vastusta.

TPS vahvistui tälle kaudelle merkittävästi. TPS ei ole koskaan saanut naisten SM-mitalia, ja on päivänselvää, että tänä keväänä Aurajoen rannalle halutaan sellainen. Mestaruuden osalta Turussa on puhuttu, että sen aika voisi prosessissa olla myöhemminkin, mutta on päivänselvää, että tällaisen kauden jälkeen TPS haluaa pelata F-liigan loppuotteluissa.

Myös EräViikingit kuului viime kesän siirtolistan voittajiin. Viime keväänä nipin napin paikkansa F-liigan A-lohkossa säilyttänyt ErVi on pelannut tällä kaudella eri päässä sarjataulukkoa. Raine Laineen valmennuksessa on tapahtunut jo toivottu kasvojenpesu, mutta totta kai nälkä on kasvanut syödessä, ja finaalipaikka välkkyy mielessä.

Ottelusarjassa kohtaa kaksi tulikuumaa ykkösketjua. TPS:n Milla Nordlund voitti runkosarjan pistepörssin ja ketjukaverit Laura Rantanen ja Jenna Saario olivat sijoilla 3. ja 4.

EräViikinkien ykköskentällinen nautiskeli puolivälierissä SSRA:n kustannuksella. Sofia Mittentag nettosi kolmessa ottelussa 6+3, Daniela Westerlund 3+1 ja Inka Lippojoki 6+1. Myös Taru Nordmanin (3+5), Maura Paajasen (4+2) ja Milla Ylikojolan (3+2) kentällinen erottuu pistepörssissä.

Hyökkäyspelaaminen on korostunut kauden mittaan, mutta välierien edetessä on kiinnostavaa nähdä, miten joukkueiden puolustus onnistuu. Molempien maalin suulla on luotettava torjuja, jonka varaan on helppo rakentaa. Tasaiseksi odotettavan ottelusarjan edetessä jokainen niin sanottu helppo maali kasvaa kuitenkin korkoa.

Vaikka TPS:lla on nimekäs ja todella terävä kärki, ErVillä on leveämpi materiaali. TPS:n toiveet lepäävät kahdella viisikolla, joten mitä pidemmälle sarja etenee ja mitä pidemmäksi se venyy, puntari kääntyy ErVin eduksi. SSRA-sarja ei mitannut juurikaan EräViikinkien puolustusta, mutta TPS:aa vastaan kenttätasapainon on toimittava paremmin.

EräViikingit sai tuuletella puolivälierissä. Kuva: Jarmo Koskela

Joukkueiden välillä oli tasaista jo runkosarjassa. Voitot menivät TPS:lle 2-1. ErVi teki yhden ryöstöretken Turkuun, TPS vastaavasti Mosahallille.

TPS on ollut taktisesti EräViikingeille yksi vaikeimmista, ellei jopa vaikein vastustaja sarjassa. Aiemmissa kohtaamisissa TPS on purkanut ErVin karvauksen ylätason ajoittain jopa naurettavan helposti. Joukkueiden edellisen kohtaamisen (9.2.) jälkeen ErVi on pudottanut karvauksensa tasoa, joten sardiinipurkin ei pitäisi aueta nyt aivan samalla tavalla.

Yksi ottelusarjan avaimista on se, onnistuuko TPS tylsyttämään ErVin maalintekohuumorin. Jos joukkueen tehonaiset saavat verkon heilumaan heti välieräsarjan alussa, TPS:lle voi luvata vaikeuksia. Vastaavasti ErVi on ongelmissa, jos TPS pääsee rallattamaan vastahyökkäyksiä eikä ErVi onnistu hidastamaan ja ottamaan pitkiä ristisyöttöjä pois.

Knopit:

TPS:lla ei ole vielä ainoatakaan naisten SM-mitalia. EräViikingeillä on pronssi keväältä 2018. Edeltäjä Tapanilan Erän historia naisten salibandyssa on menestyksekäs, mutta toisaalta viimeisin mitali Erä III:lle oli kevään 2007 mestaruus.

TPS:n taustoja tälle kaudelle on osaltaan taustoja helpottanut se, että Laura ja Noora Rantasen veli, NHL-tähti Mikko Rantanen raotti hieman omaa lompakkoaan joukkueen tukemiseksi.

ErVillä on kaksi todella kokenutta pelaajaa eli Sanna Viitanen (s. 1986) ja Jenni Rautanen (s. 1988). TPS:lla ei ole 1980-luvulla syntyneitä pelaajia. Naisten liigan kokonaiskeski-ikä oli tällä kaudella 23 vuotta.

Taistelupari:

Noora Vuorela (TPS) – Laura Loisa (EräViikingit)

Molempien joukkueiden maaleja vartioi naisten F-liigan huippumaalivahti. Vuorela on ollut TPS:n tuki ja turva jo pitkään, välivuosien jälkeen liigakentille vakuuttavasti palannut Loisa puolestaan tietää, miten kevään peleissä voitetaan: hän torjui SM-kultaa SB-Prolle 2014 ja Classicille 2017. Molemmilta joukkueilta löytyy tulivoimaa ja maalinälkäisiä hyökkääjiä, joiden tylsyttämiseksi veskareilta vaaditaan huipputorjuntoja. Tasaisen otteluparin ratkaisu voi hyvinkin löytyä tolppien välistä.

Kauden aiemmat kohtaamiset:

26.9.2021 TPS – EräViikingit 3-4
7.11.2021 EräViikingit – TPS 4-6
9.2.2022 TPS – EräViikingit 4-2

Näin pelataan:

26.3.2022 klo 18.30 Kupittaan ph TPS – EräViikingit
27.3.2022 klo 17.00 Mosahalli EräViikingit – TPS
30.3.2022 klo 18.30 Kupittaan ph TPS – EräViikingit
2.4.2022 klo 17.00 Mosahalli EräViikingit – TPS
3.4.2022 klo 14.30 Kupittaan ph TPS – EräViikingit

Ruutu lähettää ottelut.

Kumpi voittaa:

Tarjolla on herkullisen kiharainen välieräsarja. TPS ei ole vielä koskaan pelannut naisten loppuottelussa. EräViikingit loppuotteluun voitoin 3-2.