Ei pelikieltoa Kainulaiselle – ”Luonnollinen reaktio törmäykseen”

Kuva: F-liiga

Kuva: F-liiga

F-liigan kurinpitoryhmä käsitteli alkuviikosta sunnuntaisen Nokian KrP-Oilers -välieräsarjaan liittyvän kurinpitotapauksen.

Kyse oli Oilers-hyökkääjä Rasmus Kainulaisen kontaktista Jere Mattilaan, josta KrP teki ottelun jälkeen videotutkintapyynnön. Ottelussa tilanteesta tuomittiin kahden minuutin jäähy, eikä kurinpidossa nähty syytä pelikieltoon tapauksen osalta.

Kurinpitodelegaatio perusteli päätöstä seuraavasti:

Kyseessä on nopeahko pelinomainen tilanne, jossa Kainulainen haastaa Mattilaa ja pyrkii ohittamaan tämän. Haasto epäonnistuu ja Kainulaisen ohituksen mahdollistamiseksi nostamat kädet osuvat Mattilaan. Osumaan vaikuttaa osaltaan se, että Mattila pyrkii tilanteessa pelaamaan palloa ja kääntyy siten, että joutuu Kainulaisen juoksulinjalle. Mattilan asento tilanteessa on myös puolustajalle tällaisessa pelitilanteessa ominaisen matala.

Kainulaisella on tilanteessa esteetön näkyvyys Mattilaan, mutta tätä ei voida tilanteessa tulkita merkiksi törmäyksen tahallisuudesta, kun Kainulainen pyrkii kuitenkin pelaamaan tilanteessa siten, että hän ohittaisi Mattilan. Itse törmäys johtuu molempien pelaajien pelinomaisesta toiminnasta tilanteessa eikä ole enää kummankaan vältettävissä nopeassa tilanteessa.

Törmäyksen jälkeen Kainulainen työntää jo Mattilassa kiinni olevalla kädellään Mattilaa niskan alueelta ja syyllistyy näin tehdessään pelisääntöjen tarkoittamaan rikkeeseen. Vaikka kyseessä lienee ainakin osittain Kainulaisen luonnollinen reaktio törmäykseen, ts. hän pyrkii irrottautumaan ja jatkamaan peliä, syyllistyy hän näin tehdessään varomattomaan peliin, joka on omiaan aiheuttamaan vaaraa vastustajalle. Kainulainen olisi voinut myös välttää tämän, ts. hän olisi voinut jättää ylimääräisen työntöliikkeen tekemättä.

Vaikka Kainulainen syyllistyy tilanteessa varomattomaan pelitapaan ja rikkeeseen, ei kyseessä ole kuitenkaan sellainen pelisääntöjen tarkoittama raaka rikkomus, josta tulisi tuomita lisärangaistuksia.

Vastineessa molempien joukkueiden näkemykset erosivat suuresti. KrP näki tilanteessa selkeän rikkeen.

”Oilersin pelaaja, nro 76 Rasmus Kainulainen (myöhemmin Kainulainen), lähtee haastamaan Nokian KrP:n puolustajaa, nro 33 Jere Mattilaa (myöhemmin Mattila), mutta Kainulainen menettää pallon. Pallonmenetyksen jälkeen Kainulainen jatkaa peliin kuulumatonta liikettä kädet ja maila ylhäällä kohti Mattilan päätä ja osuu todella vaarallisesti Mattilaa päänalueelle, aiheuttaen Mattilalle avohaavan kasvoihin. Mattilan peliasento tilanteessa on pelitilanteen mukainen, eikä hän voi valmistautua vaaralliseen kontaktiin.”

Oilersin vastineessa tilanne kääntyi lähes päälaelleen.

”Oilers pelaaja Rasmus Kainulainen #76 pyrkii maalintekotilanteeseen haastamalla 1v1 tilanteessa Nokian KrP pelaajan Jere Mattilan #33. Kainulaisen harhautusyrityksen jälkeen Mattila muuttaa oman sijoittumisen Kainulaisen liikesuunnan eteen estääkseen Kainulaisen liikkeen kohti maalia. Mattilan kontakti Kainulaiseen tapahtuu matalassa peliasennossa lonkka edellä. Samaan aikaan Kainulainen on nostanut videotuomarin lausunnon mukaisesti kädet ylös ohittaakseen Mattilan. Mattilan pyrkiessä estämään liikesunnan matalassa asennossa lonkka edellä, menettää Kainulainen hetkellisesti tasapainon, jonka seurauksena kädet osuvat Mattilan hartia-alueelle.

Mattila tekee tilanteessa poikkeuksellisen pelivalinnan, muuttaessa tarkoituksenmukaisesti omaa liikesuuntaa estääkseen ohitusyrityksen. Tämän johdosta Kainulaisella ei ollut mahdollisuutta väistää kontaktitilannetta. Tarkoituksenmukaisuutta puoltaa jo edellisessä kaksinkamppailussa pallotonta Santeri Lindforsia #11 kohtaan tapahtuva kontakti selän puolelle välittömästi videotallenteen alussa.”

Sarja jatkuu tiistaina klo 18.30 Espoossa. KrP johtaa sarjaa voitoin 1-0.

Kurinpitopäätökseen