Ella Sundström otti PSS:n reppuselkään kolmannessa loppuottelussa – ”Se oli vähän ruskea maali”

PSS:n Ella Sundström (oik.) pelasi vahvasti kolmannessa finaalissa. Vieressä TPS:n Sofia Leino. Kuva: Anssi Koskinen

PSS:n Ella Sundström (oik.) pelasi vahvasti kolmannessa finaalissa. Vieressä TPS:n Sofia Leino. Kuva: Anssi Koskinen

Porvoon Salibandyseura heräsi naisten F-liigan loppuottelusarjaan kolmannessa ottelussa. Se voitti keskiviikon kotiottelunsa maalein 5-3 ja kavensi otteluvoitot 1-2:een.

Voitto oli mestaruutta puolustavalle PSS:lle todella tärkeä, sillä 0-3-tilanteesta nouseminen ottelusarjassa olisi ollut erittäin vaikeaa. Nyt on varmaa, että TPS ei pääse juhlimaan historiallista ensimmäistä aikuisten Suomen mestaruuttaan ainakaan vielä perjantaina kotikentällään Turussa.

Keskiviikon kolmannen loppuottelun suureksi sankariksi nousi PSS:n Ella Sundström, joka oli jäänyt kahdessa ensimmäisessä finaalissa tyystin ilman tehoja. Nyt niitä tuli sitten kerralla enemmän.

Avausmaali nähtiin juuri ennen ensimmäisen erän puoliväliä. Sundström ohitti kulmassa Cira Virran ja löi maalin eteen, josta pallo otti kimmokkeen TPS-vahti Noora Vuorelan selän taakse.

– Yritin syöttää. Se oli vähän ruskea maali, mutta kaikki lasketaan, Sundström paljasti Ruudun erätaukohaastattelussa.

Molempien joukkueiden kolmoskentälliset pelasivat avauserässä hajavaihtoja, mutta yksi sellainen tuotti PSS:lle toisen maalin: tehokkaan vastaiskun päätteeksi Jelena Zurbriggen iski Matilda Holmströmin hyvästä syötöstä numerot 2-0 ajassa 13.24.

Ylivoimat olivat kääntää pelin

Toiseen erään TPS tuli erittäin vahvasti ja porvoolaisjoukkue oli vaikeuksissa. PSS:n Rina Rautala sai jo parin minuutin jälkeen jäähyn, joka oli ensimmäinen koko finaalisarjassa. Sitä ei ehtinyt kulua kuin 18 sekuntia, kun Milla Nordlund laukoi suoraan Jenna Saarion syötöstä TPS:n kavennuksen.

Tästä ehti kulua vain reilu minuutti, kun Rautala komennettiin toistamiseen rangaistuspenkille. Tällä kertaa TPS:n ylivoima pyöritti reilut puolitoista minuuttia ennen kuin kolisi: Nordlund syötti takatolpalle Laura Rantaselle, joka sai iskeä pallon sisään. Peli oli 2-2, ja näytti siltä, että ottelun hallinta alkoi siirtyä turkulaiselle vierasjoukkueelle.

PSS kuitenkin selvisi tiukasta tilanteesta ja seuraava maali syntyi kotijoukkueelle juuri erän puolivälin jälkeen. Asialla oli jälleen Sundström, joka nousi röyhkeästi oikealta laidalta maalin eteen ja pääsi yrittämään peräti kolme kertaa. Kaksi ensimmäistä Vuorela torjui, mutta toisen paluupallon Sundström iski sisään. Toiselle tauolle siirryttiin PSS:n 3-2-johdossa.

– Ei oltu ihan valmiita siihen, että Pessi on muokannut omaa pelaamistaan kahdesta edellisestä ottelusta, TPS:n Ina Leminen totesi kahden erän jälkeen Ruudun haastattelussa.

Valmiina ei ollut TPS kolmannenkaan erän alussa. Se ehti vanheta vain reilun minuutin, kun PSS iski illan neljännen osuman. Kolmanteen finaaliin puolustajan paikalta kakkosketjun laitahyökkääjäksi nostettu Emma Parta sai Jasmin Saariolta poikittaissyötön suoraan lapaan ja laukoi ohi poikittaisliikkeessä olleen Vuorelan ajassa 41.18.

TPS sai toivoa kuusi ja puoli minuuttia ennen loppua. Vahvaa pudotuspelikevättä pelaava TPS:n nuori sveitsiläinen Seraina Fitzi näytti taistelutahtoa, kun hän punnersi väkisin kaksinkamppailuvoittoon Jasmin Saariosta ja upotti etukulmasta pallon ohi PSS-vahti Arla Salon.

TPS otti aikalisän noin kaksi ja puoli minuuttia ennen loppua ja veti Vuorelan pois maalilta, mutta 6 vs 5 -peliä ehti kulua vain 10 sekuntia, kun Sundström upotti puolesta kentästä pallon tyhjiin. Se täydensi Sundströmin hattutempun ottelussa.

Turkulaisten kirin pohja mureni reilu minuutti ennen loppua, kun Meri-Helmi Höynälä työnsi PSS:n Inka Lampista laidassa kahden minuutin jäähyn arvoisesti, ja PSS sai pelata lopussa sekunnit kellosta pois ylivoiman turvin.

– Henkilökohtaiset suoritukset jäivät piippuun, emmekä suorittaneet omalla tasolla, TPS:n Sofia Leino summasi ottelun Ruudun haastattelussa.

Naisten F-liigan finaalisarja jatkuu varmuudella ainakin vielä pitkänäperjantaina Turussa ja sunnuntaina Porvoossa.