F-liiga perustelee sarjamääräyksistä poikkeamista koronalla: ”Tämä on kummunnut seurojen toiveesta”

Classic saa pelata kolme finaaliottelua Bläk Boksissa. Kuva: Esa Takalo

Classic saa pelata kolme finaaliottelua Bläk Boksissa. Kuva: Esa Takalo

F-liigan miesten finaalisarjassa nähdään poikkeuksellisen maukas parivaljakko, kun tamperelainen Classic ja Nokian KrP mittelevät paras seitsemästä -finaalisarjassa.

Jo ennakkoon ilmoilla oli kysymysmerkkejä siitä missä finaalit tullaan pelaamaan. Välierien kaksi muuta joukkuetta Esport Oilers ja TPS ovat paremmassa asemassa, sillä molemmilta olisi löytynyt sarjamääräykset täyttävät kotiareenat. Espoossa tosin olisi viety pelit todennäköisesti viereiseen jäähalliin.

Kolmannesta finaalista alkaen finaaleissa pitää olla sarjamääräyksen mukaan 2000 katsojan kapasiteetti. Kun finaalien otteluohjelma julkaistiin, selvisi että tästä oli lipsuttu.

Classic saa pelata pelit 1, 3, 5 kotikentällään Lempäälän Bläk Boksissa, vaikka kapasiteetti on 1200. Nokialaisten tamperelainen kotiluola Rahola ei myöskään täytä vaatimuksia. KrP vie kuitenkin pelit 4 ja 6 Nokian jäähalliin, jossa tilanne on parempi, mutta sekään ei varsinaisesti täytä määräyksiä.

Viimeinen mahdollinen ottelu eli seiskapeli on tällä haavaa merkitty pelattavaksi Hakametsän jäähallissa. Raholan ja Bläk Boksin ongelmat eivät ole rajoittuneet pelkästään katsomoiden kokoihin, vaan ongelmia on ollut myös Ruudun televisiolähetysten suhteen.

Päätös hyväksyä poikkeukselliset olosuhderatkaisut ovat herättäneet paljon kysymyksiä. Yksi syy piilee siinä, että yleisöä on taas vihdoin saanut ottaa sisään halleihin vaikeiden koronavuosien jälkeen. Toinen asia on tietysti se, että kyseessä on vieläpä harvinainen paikallissarja. Kolmas seikka liittyy erityisesti otteluiden kuvaamiseen, sillä Bläk Boksissa pääkamera ei ole toistaiseksi ollut normaalisti keskelle kenttää sijoitettuna.

F-liigassa nähdään paikallissarja ensi kerran 2000-luvun lopun jälkeen. Miksi sarjamääräyksistä ei pidetä kiinni, kun pelejä pelataan alle 2000 kapasiteetin hallissa kolmospelistä alkaen, F-liigan toimitusjohtaja Kimmo Nurminen?

– F-liigan johtoryhmässä koettiin tarvetta käsitellä finaalisarjojen olosuhteita ja päädyttiin esittämään sarjamääräyksistä poikkeamista yleisökapasiteetin osalta jo keskiviikkona eli ennen kuin on tiedetty mitkä joukkueet pelaavat finaaleissa. Liittohallitus teki tässä lopullisen siunauksen pikaisella kokouksellaan.

– Tämä on kummunnut seurojen toiveesta, joka liittyy koronakauteen ja sen johdosta esiin nousseen katsojakapasiteetin tarpeesta. Johtoryhmän näkemyksen mukaan on tärkeämpää huolehtia laadukkaiden tapahtumien järjestämistä olosuhteissa, jossa todennäköisyys täysille katsomoille on merkittävä.

– Päätöksen mukaan, tämän kevään osalta joukkue voi poiketa sarjamääräyksistä finaaleiden 3-5 osalta, mikäli se koetaan kokonaisuuden kannalta järkeväksi.

– Nokia vie neljännen ja kuudennen pelinsä Nokian jäähalliin. Sinne saadaan erikoisjärjestelyillä 1700 ihmisen kapasiteetti. Se mitä viimeksi meni pieleen eli jää suli alta, pyritään välttämään sillä, että jää sulatetaan etukäteen.

– Finaaleissa pyritään ”tapahtumallistamiseen”, mikä tarjoaa elämyksiä niin kotikatsomoihin kuin paikan päällekin. Tässä esimerkiksi Bläk Boks on jo osoittanut toimivuutensa. Seitsemäs finaali on tarkoitus pelata Hakametsässä ja siihen peliin on syytä suurella varmuudella odottaa isoa yleisöä, Nurminen selventää päätöksen taustoja.

Onko Hakametsä siis käytössä vai ei jo aiemmin? Ja onko sen suhteenkin kyse uskalluksesta, jos se on käytössä?

– Ei ole kyse uskalluksesta. Hakametsä ei ole ongelmaton paikka, vaan siellä on tiettyjä rajoitteita. Siellä on vielä asioita, jotka pitää selvittää pääsiäisen jälkeen sen seitsemännen pelin osalta.

Kysyttäessä siitä miksi Tampereen seudun olosuhdeongelmat aiheuttavat näin yllättävän pulman, vaikka ne ovat olleet tiedossa Nurminen haluaa korostaa erikseen sitä, että vaikka sarjamääräyksestä tänä keväänä poiketaan, niin jatkossa se ei ole käytäntö, vaan kyse on nimenomaan koronan aiheuttamasta poikkeuksellisesta tilanteesta. Hänen mukaansa tämä järjestely koskee vain kevättä 2022.

Nurmisen mukaan lajiliitto ei halua jyrätä tällaisia finaalisarjojen olosuhdepäätöksiä seuroja kuulematta, vaan mahdollisuuksien mukaan välttää lähettämästä joukkueita pelaamaan vaikka 100km päähän. Hänen mukaansa ratkaisu pitää tehdä yhdessä. Täten hän korostaa kaikissa vastauksissaan ensinnäkin F-liigan johtoryhmän roolia päätöksessä ja toisekseen liittohallituksen roolia, joka on antanut lopullisen siunauksen päätökselle.

Hän sanoo, että seuroilla on myös vastuuta siitä minkälaisia olosuhteita niillä on käytettävissä, sillä sama kysymys on olemassa myös vuonna 2023, jos mitään ei tapahdu.

Kysyjän kärttäessä Nurminen korostaa useaan otteeseen sitä, että seurat ovat tällaista kompromissia halunneet, ja tällaista ratkaisua esittäneet. Tarkemmin ottaen seurat mistä hän puhuu ovat tässä tapauksessa F-liigan johtoryhmään valittujen joukkueiden edustajat Happeesta, SPV:stä, TPS:sta ja Classicista. Nämä ovat kaikkien liigaseurojen valitsemia edustajia johtoryhmässä Nurmisen mukaan.

Mitä tällainen päätös tekee sarjamääräysten uskottavuudelle tulevaisuudessa?

– Haluan itse katsoa ennemmin eteenpäin, ja korostaa sitä, että tämä on vielä poikkeuskausi koronan jälkeen, ja se vaikuttaa edelleen ihan kaikkeen. En koe, että tämän kevään poikkeamalla on erityistä merkitystä sarjamääräyksien uskottavuudelle.

– Korostan silti myös sitä, että esimerkiksi KrP vie ensimmäisen kotiottelunsa jälkeen omat pelinsä jäähalliin, eikä pelaa Raholassa. Olosuhteiden osalta pitää edelleen tehdä töitä lajissa ja siksi meillä on olosuhdeohjelmakin. Olen huolissani Tampereen olosuhdetilanteesta ja se ei ole edes ainoa paikkakunta tällä hetkellä.

Sekä Raholan että Bläk Boksin televisiokuvasta on tullut paljon valituksia välierissä. Nyt kun katsomoihin mahtuu huomattavasti normaalia vähemmän ihmisiä niin mikä on F-liigan viesti niille katsojille, jotka seuraavat pelejä Ruudun välityksellä?

– Katsotaan mitä pystytään tekemään lähetysten suhteen. Nyt on ollut lähetyksiä tekemässä sellaisiakin tekijöitä, joilla ei ole ollut kokemuksia niistä olosuhteista mitä on käytössä. Seuroilla on kuitenkin osaamista sekä kokemusta näiden osalta ja sitä pyritään käyttämään hyväksi tässä.

– Olosuhteet aiheuttaa tiettyjä rajoitteita esimerkiksi Bläk Boksissa, jossa on kantavia rakenteita tiellä keskellä kenttää kuvattaessa. Yhdessä Classicin ja Ideaparkin kanssa pohditaan mahdollista ratkaisua ja mikäli mahdollista, niin pyritään käyttämään hyväksi finaaleissa.

– Sanotaan olosuhteista kuitenkin se, että juuri nyt niille ei voida tehdä määränsä enempää, Nurminen totesi realistisesti.