Liigat

F-liigan ottelu ratkesi yli kolmen kuukauden jälkeen – ”Sääntöjä ja määräyksiä on sovellettava ennustettavalla ja yhdenmukaisella tavalla”

24.04.
2022
Liigat

FBC Loisto haki ratkaisua oikeusturvalautakunnan kautta. Kuva: Anssi Koskinen

Urheilun oikeusturvalautakunnan päätös ottelusta runkosarjan ottelusta Classic-FBC Loisto tuli ”parahiksi” juuri ennen naisten F-liigakauden päättymistä.

Moneen kertaan kabineteissa palloteltu asia sai lopulta ratkaisun Urheilun oikeusturvalautakunnassa, joka kumosi Salibandyliiton valitusvaliokunnan tekemän päätöksen ja jätti voimaan aiemman Salibandyliiton Kilpailu- ja kurinpitoryhmän ratkaisun. Näin ollen päätöksistä jää voimaan se, jossa Kilpailu- ja kurinpitoryhmä muutti ottelun lopputulokseksi 5-0 FBC Loistolle.

Ottelu pelattiin alun perin 15.1. ja kentällä Classic voitti sen 5-2. FBC Loisto teki kuitenkin vastalauseen, koska Classicin kokoonpanossa oli pääsarjan sarjamääräysten mukaan liian nuori maalivahti.

Kilpailu- ja kurinpitoryhmä päätti 21.1. äänin 2-1, että Classicilla oli ottelukokoonpanossa edustuskelvoton pelaaja ja tamperelaisjoukkue menettää pisteet Loistolle.

Classic valitti tästä päätöksestä Salibandyliiton valituslautakunnalle, josta tuli ratkaisu 30.1.: lautakunta hyväksyi FBC Loiston vastalauseen, mutta jätti alkuperäisen tuloksen voimaan ja pisteet Classicille.

Valituslautakunnan päätös ei tyydyttänyt FBC Loistoa, joka valitti siitä helmikuussa Urheilun oikeusturvalautakuntaan. Nyt, yli kolme kuukautta ottelun jälkeen, asialle on saatu ratkaisu.

Oikeusturvalautakunta perusteli ratkaisuaan seuraavasti:

Asiassa sovellettavien pääsarjojen sarjamääräysten mukaan naisten F-liigassa ei ole saanut pelata kaudella 2021-2022 vuonna 2007 syntynyt pelaaja. Ottaen huomioon sen, että kysymys on pääsarjatason kilpaurheilusta, Classicin on täytynyt olla tai sen olisi ainakin pitänyt olla tietoinen sekä kysymyksessä olevan sääntömääräysten sisällöstä että myös Salibandyliiton eri sääntöjen ja määräysten keskinäisestä hierarkiasta.

Seurojen yhdenvertaisen kohtelun vaatimuksesta seuraa, että kilpailutoimintaa säänteleviä sääntöjä ja määräyksiä on sovellettava ennustettavalla ja yhdenmukaisella tavalla. Salibandyliiton kilpailusääntöjen mukainen seuraamus peli- tai edustusoikeudettoman pelaajan peluuttamisesta ei ole sellaisenaan erityisen ankara. Koska asiassa ei myöskään ole ilmennyt, että Classicin määrääminen hävinneeksi yhden sarjaottelun olisi johtanut esillä olevassa yksittäistapauksessa Classicin kannalta kohtuuttomaan lopputulokseen, valitus on hyväksyttävä ja asia on jätettävä Salibandyliiton kilpailu- ja kurinpitoryhmän päätöksen varaan.

Oikeusturvalautakunnan päätöksen voi lukea kokonaisuudessaan täältä.

Kohtasivat puolivälierissä

Tuloksen myötä joukkueiden pistemäärät sarjataulukossa muuttuvat, mutta runkosarjasijoituksiin se ei vaikuta.

Kohtalon ivaa vai ei, mutta Classic sijoittui runkosarjassa neljänneksi ja FBC Loisto viidenneksi, ja joukkueet pelasivat vastakkain puolivälierissä. Äärimmäisen tasainen sarja ratkesi Classicin hyväksi viidennen ottelun jatkoajalla, ja Classic eteni välieriin voitoin 3-2. Välierissä Classic hävisi PSS:lle viidennessä pelissä ja pronssiottelussa EräViikingeille jatkoajalla.

Iiro-Pekka Airola
Toimittaja

Twitter: @ipairola