Happee Steamers selvisi koronakarikoiden yli ja nousi Divariin – ”On kiva seurata, että asioita tapahtuu yhdessä”

Happee Steamers sai tuulettaa nousua Divariin. Kuva: Esa Jokinen

Happee Steamers sai tuulettaa nousua Divariin. Kuva: Esa Jokinen

Miesten Divariin nousi lankalauantaina uusi joukkue Jyväskylästä, kun Happee Steamers kukisti Loviisan Torin ratkaisevassa Divarikarsinnan ottelussa maalein 6-4.

Steamers voitti ottelusarjan 2-1, kun kaikki pelit päättyivät kotivoittoihin kahden maalin erolla.

– Runkosarjan voitto (Suomisarjan C-lohkossa) nousi tällä kertaa isoon kuvaan, kun siitä saatiin kotietu. Loviisa on sen verran kova vastustaja ja kotonaan vaikea voittaa, mutta meidän ei tarvinnut ryöstöä tehdä, Happee Steamersin päävalmentaja Vesa Pölkki kertoi Pääkallolle puhelimitse.

– Tälle kaudelle nousu oli tavoitteena ja se tuli. Saatiin kairattua nuo voitot, vaikka kesken kauden reilut kaksi kuukautta olimme ilman lajiharjoittelua, kun Jyväskylässä ei saanut koronan vuoksi treenata, ja joukkueessa oli parikin korona-aaltoa.

Toivottu palanen pelaajapolkuun

Joukkueen nimestä huolimatta sarjapaikka on FBC Dux ry:n nimissä, ja sen vuoksi myös Divariin nousu on mahdollista. F-liigaseuralla kun ei saa olla toista joukkuetta pääsarjatasolla, johon Divari lasketaan. Steamersin voi sanoa kuitenkin olevan osa Happeeta, mistä kertoo sekin, että Pölkki on Happeen puheenjohtaja.

– Yksi lähtökohta on ollut se, että saadaan yksi kovempi palikka Happeen pelaajapolkuun. Organisaatiossa on hyviä junioreita kasvamassa kohti F-liigaa. Heitä pitää saada systemaattisesti vietyä eteenpäin niin, ettei tarvitse heittää nuoria pelaajia suoraan F-liigaan, jossa vaade kasvaa nyt, kun joukkuemäärä pienenee ja pelimäärä lisääntyy, Pölkki sanoi.

– Meille se ei ollut itsetarkoitus, onko sarjataso Divari- vai Suomisarja-paikka, vaan että toimintaympäristö on kehittävä ja pelit laadukkaita. Ei me lähdetä kuitenkaan ajatuksella, että kunhan tässä pelaillaan, vaan jonkinlainen tavoite tullaan asettamaan. Pyrimme luomaan voittamisen kulttuuria.

Pölkin mukaan pelaajatilanne näyttää Divaria ajatellen hyvältä. Steamers tulee tarjoamaan otteluita Happeen vanhimpien juniori-ikäluokkien pelaajille sekä farmisopimuksen turvin myös liigajoukkueen pelaajille.

– Aika luottavaisin mielin ollaan. Meillä on tuossa hyvä runko jatkamassa ja jonkin verran uusiakin pelaajia tulossa, joilla on jo kokemusta Divari- tai liigapeleistä. Toki kesä voi tuoda kaikenlaista mullistavaa, mutta tässä vaiheessa näyttää ihan hyvältä, Pölkki muotoili.

Steamersin riveissä on ollut vielä tällä kaudella muun muassa 362 ottelun liigauran yli piste per -tahdilla pelannut Jarno Hirvonen, jolle tulee kesällä mittariin 44 vuotta. Onko mahdollista nähdä ”Jakke” joukkueen mukana vielä Divarissa?

– On se mahdollista. Ensi vuosi olisi hänelle 30. vuosi liiton sarjoissa, ja hän on vetänyt kaikkia muita sarjatasoja, muttei Divaria. Hän on kyllä poikkeuksellinen kaveri, että pystyy vetämään tällä tasolla vielä tuossakin iässä, Pölkki sanaili.

Vesa Pölkki on paitsi Steamersin valmentaja, myös Happeen puheenjohtaja. Edessä pelaajarivin keskellä istuu ikinuori Jarno Hirvonen. Kuva: Esa Jokinen

Derbyjä tiedossa

Divarin pelaaminen kasvattaa myös kuluja Suomisarjaan verrattuna. Pölkki näkee pääsarjatason tuoman lisänäkyvyyden kuitenkin mahdollisuutena.

– Tälläkin hetkellä on ollut hyviä kumppaneita ja uskotaan, että niitä saadaan lisättyä. Meillä on ollut yhteisiä kumppaneita myös Happeen F-liigajoukkueen kanssa.

Yhteistyökumppanien lisäksi rahaa vielä Divari-tasolla tulee usein myös pelaajien suunnasta.

– Aika pienillä pelaajamaksuilla tullaan menemään. Saa nähdä, saadaanko se heti nolliin, mutta aika maltillisesti kuitenkin, Pölkki lupasi.

Divariin on tarjolla ensi kaudeksi myös paikallisotteluita. Sellainenkin tietty pitkän tarinan kaari on nähtävissä, että 2000-luvulla Happeen kakkosjoukkueen pelaajat perustivat oman seuran voidakseen sääntöjen mukaisesti nousta ykkösdivariin. Sen nimeksi tuli O2-Jyväskylä.

– Sen jälkeen O2:n tarina on mennyt omaa polkuaan ja me omaa polkua.

Nousujuhlat höyrynakeilla

Pölkillä on ollut iso taakka kannettavana, sillä hän on valmentanut joukkuetta menneen kauden yksin. Harjoituskertoja ei ole jäänyt väliin yhtäkään. Ensi kauden vetovastuut ovat vielä auki, mutta joka tapauksessa Divaria varten Steamersin valmennusryhmää tullaan vahvistamaan.

Lopputulos oli kuitenkin onnellinen, ja nousu osui vielä keskelle pääsiäispyhiä. Olivatko juhlat railakkaat?

– Kyllä ne kieltämättä oli. Perinteisesti Jyväskylässä kuuluu aloittaa Matsi-baarista, ja sinne mentiin heti pelin jälkeen. Pojat olivat kaikennäköistä keksineet. Olin itsekin vasta aamulla viiden jälkeen kotona, Pölkki kertoi sunnuntai-iltapäivänä puhelimitse.

– Kun joukkueen chattia katsoo, kakkospäiväkin on jo viritteillä. Meillä on ollut tosi yhtenäinen ryhmä ja aika tiivis yhteishenki koko kauden. On kiva seurata, että asioita tapahtuu yhdessä ja se huipentuu tällä tavoin.

Loppuun on selvitettävä vielä, mistä juontaa nimi Happee Steamers. Se syntyi kesällä 2016 FBC Duxin ja Nousun edustusjoukkueiden yhdistyttyä kakkosdivarissa.

– Kun mukana oli Jauhiaisen Jarkkoa ja muita, siihen liittyi vahvasti tamperelainen höyrymakkara, ja yhtenä kumppanina oli Tampereen Lihajaloste. Siitä se ”höyrystäminen” päätyi joukkueen nimeen. Meillä on vieläkin ollut höyrynakkeja myynnissä yleisölle, Pölkki naurahti.