Hillitön 18 maalin juhla Turussa – TPS tasoitti välieräsarjan Classicia vastaan

TPS juhli Classicin kustannuksella. Tappio oli Classicille kauden ensimmäinen pudotuspeleissä. Kuva: Anssi Koskinen

TPS isännöi Classicia keskiviikkona miesten F-liigan toisessa välieräpelissä. TPS vei voiton kamppailusta maalein 10-8 ja sarja on tasan tilanteessa 1-1.

Ottelu alkoi melkoisella ilotulituksella. Classic painoi päälle ja ajassa 4.44 Alpo Laitila vei vieraat johtoon maalinedushässäkän jälkeen. Johto ei kestänyt kauaa, sillä Lauri Stenfors tasoitti samankaltaisesta tilanteesta vajaa minuuttia myöhemmin.

TPS:n seuraavassa maalissa Ville Hirvisuon hyvä syöttö löysi Miko Kailialan, joka vei TPS:n johtoon pari sekuntia myöhemmin. Erän puolivälissä Oskari Heikkilä piiskasi tasoitusosuman. Pari minuuttia myöhemmin TPS sai kaksi jäähyä putkeen, ja joutui taistelemaan kahden miehen alivoimalla. Se joutui taipumaan kerran Ville Lastikan osuessa.

Tästä sisuuntuneena Eero Jalo ohjasi ensin TPS:n tasoihin ja myöhemmin vielä Jere Niemelän laukaus vei TPS:n takaisin johtoon. TPS johti avauserän jälkeen 4-3. Peli oli yllättävänkin avointa joukkueisiin nähden. TPS kuitenkin onnistui jokseenkin paremmin puolustuspelissään, joka oli Classicilta melko luokatonta varsinkin maalin edessä.

Tehokuutta oli ilmassa, sillä TPS:n maaliodottama oli avauserässä 2.00 ja Classicin ylivoima mukaanlukien 1.4. Joukkueet olivat todella tehokkaita paikoissaan.

Toinen erä ei jättänyt yhtään sen kylmemmäksi kuin ensimmäinenkään. Classic iski tasoihin ajassa 27.19, kun Eemeli Salinille sahattiin loistopaikka, eikä teholaituri erehtynyt. Kauaa ei tasatilanteesta nautittu, kun Jalon ottelun toinen maali syntyi 13 sekuntia tasoituksen jälkeen.

Ottelun puolivälin jälkeen Lastikan tarkka kuti tasoitti jälleen pelin, mutta sitä seurasi Classicin synkät minuutit. Hiukan yli minuuttia myöhemmin Marius Suominen vei turkulaiset johtoon. Pari minuuttia myöhemmin oli TPS:n ylivoiman vuoro, jonka aikana Mikko Hautaniemi lisäsi TPS-johdon kahteen maaliin. Classic-valmennus reagoi aikalisällä. Maaleja ei nähty enää erän lopussa.

Toinen erä meni myös TPS:n sävelten mukaisesti. Se puolusti paremmin ja osui tehokkaasti, kuten teki toisaalta myös Classic. Classicilla oli suuria vaikeuksia pallollisessa pelissään ja se hätäili pallon kanssa normaalia enemmän. Maaliodottama TPS:lle oli toisessa erässä 2.15 ja Classicille vain 1.25.

Kolmannessa erässä sattui ja tapahtui lähes samalla tahdilla. Classic tuli heti erän alussa maalin päähän Eemeli Salinin ylivoimamaalilla. Classic ei kuitenkaan tasoihin asti päässyt, sillä Jalo täydensi hattutemppunsa, kun peliä oli pelattu 47.18.

Kolmoserä oli tamperelaisilta ottelun parasta antia ja Albert Koskisen 8-7-kavennuksen jälkeen näytti siltä, että Classic voi nousta vielä rinnalle ja ohikin. Kailialan ja Hirvisuon osuttua tyhjiin viime minuuteilla päättyi Classicin pyristely, vaikka Janne Lamminen vielä kavensikin.

TPS:n tehomiehiä olivat Kailiala (2+2) ja Jalo (3+0) sekä Niemelä (1+2) ja Hirvisuo (1+2). Hirvisuon panos kokonaisuudessaan oli kenttäpelaajista yksi vahvimmista suorituksista. Vaikka Classic teki kahdeksan niin TPS:n Oskari Fälden pysäytti 23 kutia ja onnistui reippaasti virkaveljeään Lassi Torisevaa paremmin, vaikka mies pysäytti loppuminuuteilla yhden rankkarin. Classicilta tehomiehiä olivat Salin (2+2) ja Lastikka (2+1).

Ottelu oli kokonaisuutena hyvinkin sekava. Maaliodottama oli TPS:lla 5.65 ja Classicilta vahvan kolmoserän myötä 5.85 maalia. Classicin lukemaa nosti reippaasti ylivoima, jota se pääsi pelaamaan viidesti. TPS:n eduksi voi laskea tasaisemman esityksen, ja joukkue oli pallolla Classicia parempi kaksi erää. Tamperelaisilta peli oli harvinaisen heikko.

TPS:lle voitto Classicista Turussa oli ensimmäinen sitten helmikuun 2010, joten edellisestä Classicin kaadosta kotikentällä ehti vierähtää yli 12 vuotta. TPS kaatoi Classicin viimeksi varsinaisella peliajalla vuoden 2019 finaaleissa. Samalla Classic kärsi ensimmäisen varsinaisen peliajan tappionsa yli vuoteen. Se hävisi viimeksi varsinaisella peliajalla viime vuoden välierissä 22.3. 2021.

Sarja jatkuu perjantaina Lempäälässä Classicin kotikentällä. Finaaleihin vaaditaan neljä voittoa.

Maaliodottamatilastot tarjoili entinen huippuvahti ja Kirkkonummi Rangersin analytiikkavalmentaja Mikko Alanko.