Kivilehto pääsi kentälle uran loppusuoralla: ”Koutsit eivät vain ole luottaneet” – Kuituselta katkesi 2600 ottelun putki

Juha Kivilehto velmuili pelin jälkeen. Kuva: Esa Takalo

Juha Kivilehto velmuili pelin jälkeen. Kuva: Esa Takalo

Puolustajalegenda Juha Kivilehdon peliura on yhtä otteluvoittoa vaille. Classic johtaa F-liigan loppuotteluja Nokian KrP:ta vastaan voitoin 3-1.

Välieräsarjassa jalkansa loukannut Kivilehto joutui jättämään ensimmäisen finaalin kesken jo avauserässä, minkä jälkeen hän istui koko toisen ottelun verkkarit päällä penkillä ja oli kolmannessa kokonaan sivussa. Neljännen finaalin keskiviikkona Nokian jäähallissa hän aloitti ”vilttiketjussa”, kunnes korvasi varsin nopeasti Tuukka Salon toisessa pakkiparissa.

– Pelit käy vähiin, niin kiva on päästä pelaamaan, nelikymppinen Kivilehto tokaisi Pääkallon haastattelussa pelin jälkeen.

Mikä on terveystilanne: oliko jossain vaiheessa pelkoa, että pelit olisivat siinä?

– Ei tässä mitään. Koutsit eivät vain ole luottaneet, niin ei ole mahtunut kokoonpanoon. Kaikki hyvin.

Naama pysyi peruslukemilla, mutta jokainen salibandyn seuraaja ymmärtää kommentin olleen velmuilua.

Välieräsarjan neljästä ottelusta kolme on päättynyt lukemin 4-3, kuten myös keskiviikon neljäs finaali.

– Tiukkaa oli, niin kuin ovat olleet kaikki pelit. Kaksi hienoa, kovaa joukkuetta, niin tällaisia pelien kuuluukin olla. Paikkoja molempiin suuntiin ja maalivahdit ovat olleet hyviä. Finaalin arvoista pelaamista, ei voi valittaa, Kivilehto sanoi.

– Kyllä se aikamoista painimista on, aikamoista shakkia. Yritetään löytää puolin jos toisin niitä keinoja, miten päästään murtamaan peliä. Edelleen maalit tulevat aika pitkälti vastahyökkäyksistä, niin kuin aina. Niin se vain menee.

Classicia koeteltiin keskiviikkona muutamaan otteeseen. Yksi niistä oli kolmannen erän alussa, kun KrP iski kaksi nopeaa maalia, siirtyi niillä 3-2-johtoon ja sai myös yli tuhatpäisen jäähalliyleisön syttymään tuekseen.

– Meillä on ollut vähän tapa tällä kaudella, että kun ollaan johdossa, kolmannen erän alku ollaan vähän passiivisia tai ei oikein uskalleta pelata. Siinä on kehittymisen paikka, jos vielä tässä sarjassa johdossa ollaan. Uskalletaan pelata vain sitä kuuluisaa oma peliä, Kivilehto kuittasi.

Kuten niin usein ennenkin, Classic käänsi myös keskiviikkona tilanteen edukseen. Historiallinen kuudes perättäinen miesten mestaruus on yhden voiton päässä. Kivilehdolle kultamitali olisi henkilökohtaisesti uran kymmenes. Sillä hän nousisi samaan määrään ex-joukkuekaverinsa, toisen lajilegendan Mikael Järven kanssa.

Classicilla on nyt 3-1-johto, kolme ottelupalloa ja seuraavaksi se vaikeimmaksi väitetty katkaisupeli.

– Kolme ottelupalloa ei oikeastaan merkkaa mitään, jos ei sitä pysty katkaisemaan. Peli kerrallaan mennään, ei se ole sen kummallisempaa. Aina puhutaan, että se katkaiseminen on vaikeampaa, mutta paskanmarjat, se on samaa peliä. Aina pitää voittaa, on se ensimmäinen peli tai sitten se viimeinen, konkaripuolustaja latasi.

Kuten jo kesken kauden on kerrottu, meneillään on Kivilehdon uran viimeinen kausi pelaajana. Kauden jälkeen hän siirtyy suoraan Classicin miesten uudeksi päävalmentajaksi. Tästä eteenpäin ura on niin sanotusti katkolla jokaisessa pelissä, alkaen perjantaina viidennestä finaalista Bläk Boksista.

Toivotko, että peliuraa on jäljellä enää vain se yksi peli?

– Todellakin. Kyllä minulle riittää, jos se katkeaa perjantaina. Olen tyytyväinen, jos näin käy. Pelaaminen on kivaa, mutta mieluummin otan sen, ettei enää tarvitse pelata kuin yksi peli.

Onko kuitenkin niin, että jos valmentajien luotto riittää, niin pystyt pelaamaan finaalisarjan loppuun, tulee siitä miten pitkä vain?

– No, aika näyttää. Katsotaan. Huomenna on tilanne uusi.

Kuitunen: ”Hirveetä olla kotona”

Kauden jälkeen Kivilehdolle tilaa Classicin päävalmentajana antaa kokenut Samu Kuitunen, jolle finaalisarjan toinen ja kolmas ottelu olivat ainutlaatuiset kokemukset. Hän puuttui penkin takaa, koska sairasti kotona. Kuitunen laskeskeli valmentaneensa urallaan yli 2600 ottelua jääkiekkoa ja salibandya ilman yhtään sairaudesta johtuvaa poissaoloa pelistä. Nyt tulivat ensimmäiset.

– Hirveetä olla kotona, ihan hirveetä. En koskaan voinut ajatellakaan, että näin voi käydä. Ikinä en ole puuttunut yhdestäkään pelistä, Kuitunen kertoi ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa.