Laura Rantanen ja TPS:n ykköskenttä ovat olleet iskussa finaaleissa: ”Ei tarvitse kuin hiiviskellä takatolpille”

Laura Rantanen on ollut kovassa iskussa kahdessa ensimmäisessä finaalissa. Kuva: Anssi Koskinen

Laura Rantanen on ollut kovassa iskussa kahdessa ensimmäisessä finaalissa. Kuva: Anssi Koskinen

TPS on aloittanut F-liigan naisten sarjan finaalit vahvasti. Lauantaina se voitti viime hetken osumalla 4-3 ja sunnuntaina hallitseva mestari PSS kaatui kotikentällä vakuuttavasti maalein 7-2.

Sunnuntain peli erosi avausfinaalista siten , että PSS oli selkeästi aktivoinut omaa pallotonta peliään ja yritti prässätä palloa pois heti alussa. TPS kuitenkin kesti paineen ja onnistui erinomaisesti myös omassa kääntöpelissään, kun PSS:n viisikko ei ollut hyvässä tasapainossa.

Päätöserään mentiin TPS:n 4-0-johdossa, eikä sillä ollut mitään hätää kolmoserässä, vaikka PSS haki kavennusta ja tasoitusta ilman maalivahtia.

– Osattiin odottaa sitä korkeampaa PSS:n karvausta tähän otteluun. Alussa se tuotti meille kyllä vaikeuksia, mutta päästiin omaan peliin kiinni siitä pikku hiljaa, ottelun avainpelaajiin kuulunut Laura Rantanen avasi puhelimitse.

TPS oli hyökkäyspelissä PSS:aa parempi, mutta se puolusti erinomaisesti läpi ottelun. Sen melko matala prässi toimi hyvin keskialueella ja sen lisäksi joukkue puolusti omassa päässä erinomaisesti. Omassa päässä joukkue teki lukuisia peittoja PSS-kutien tielle.

– Puolustuspelaaminen määrittää paljon näitä playoff-pelejä. Se kumpi puolustaa paremmin niin se usein myös voittaa. Varsinkin kun nämä ovat maalin pelejä kuten eilen. Kyllä sitä siis on painotettu, Rantanen avasi.

Lauantain peli oli tasaisempi. Siinä TPS jossain määrin hallitsi peliä kaksi erää ainakin pallollisesti, mutta maalipaikat olivät vähissä. PSS kiri kolmoserässä kolmen maalin päähän tasoihin, mutta hölmöili viimeisellä minuutilla ylipelaamalla hyökkäyksen.

TPS:n ykkönen iski nopeilla syötöillä vastaan ja lopulta Rantanen naulasi voittomaalin neljä sekuntia ennen loppua takatolpalta.

– Se peli oli meillä kaksi erää hyvin hallussa ja hallittiin varsinkin pallollista peliä. Ei se kolmaskaan huono erä ollut, mutta PSS teki siinä nopeasti ne kaksi maalia ja pääsi lopulta tasoihin. Moni pelaa meillä ensimmäistä kertaa tällaisia pelejä niin se varmasti näkyi vähän avauspelissä.

– Päätettiin kuitenkin, että tehdään vielä se ratkaisumaali. Tänään ei päästetty PSS:aa enää lähelle, vaikka tilanne oli samanlainen.

Ykkösviisikko on kovassa lennossa

TPS:n ykköshyökkäyskolmikko Milla Nordlund (3+4)-Jenna Saario(2+1)-Rantanen (4+1) on tehnyt kahdessa pelissä yhdeksän maalia, joten sen rooli on ollut ratkaiseva molemmissa peleissä. Paikoin näyttää siltä, että pitkään yhdessä pelanneet pelaajat löytävät toisensa silmät sidottuina.

Kaksikko Nordlund-Rantanen on taikonut maaleja paikoin näyttävistäkin sommitelmista.

– Kyllä meidän kohdalla voi puhua rutiinista, ja paljon on yhteisiä kokemuksia. Ollaan monta vuotta pelattu ja treenattu yhdessä. Tiedän missä Milla (Nordlund) menee vaikka silmät kiinni.

Lauantaina TPS:n ykkönen teki kaikki maalit, ja sunnuntaina viisi seitsemästä. TPS:n kakkoskentässä pelaa myös maajoukkuetason pelaajia, ja sekin viisikko sai nyt hanat auki iskien kaksi maalia. Laittoiko kokeneempi ykkönen painetta maalinteon osalta muille kentille avauspelin jälkeen?

– No ei sentään. He pääsivät kyllä hyvin paikoille siinäkin pelissä ja tsempattiin sitä kautta.

– Tärkeää, että hekin saivat tänään maaleja. Heillä on paljon taitoa siinä kentällisessä ja se on vähän uudempi kenttä. Se laitettiin kasaan vasta pudotuspeleihin, Rantanen avasi.

Kaksi maalia per finaali, tuleeko tehtaan takuuna jokaiseen peliin?

– (naurahtaa) Katsotaan. Helppoahan tuo on, kun ei tarvitse kuin hiiviskellä takatolpille, odotella syöttöä ja päättää hyökkäykset sieltä.

Ottelusarjan kaksi ensimmäistä peliä pelattiin perättäisinä päivinä, mutta tahti muuttuu siten, että perättäisinä päivinä ei enää pelata. Seuraava ottelu on keskiviikkona Porvoossa.

– Uskon, että se on pelillisesti parempi niin. Itse kun olen vähän kokeneempi pelaaja niin tykkään siitä, että tulee ainakin yksi välipäivä otteluiden väliin, Rantanen linjasi oman kantansa.

TPS:lla on ensi viikolla mahdollisuus napata historiansa ensimmäinen Suomen mestaruus, sillä se johtaa sarjaa 2-0. Mestaruus vaatii neljä voittoa.