OLS nousi kuilun partaalta P18-sarjan Suomen mestariksi – “Kävimme toisen finaaliottelun jälkeen katsomassa Rocky 4 -elokuvan”

OLS juhli P18-ikäluokan SM-kultaa maanantaina. Kuva: Ari Arola

OLS juhli P18-ikäluokan SM-kultaa maanantaina. Kuva: Ari Arola

OLS voitti salibandyn P18-sarjan Suomen mestaruuden eilen maanantaina lähes tuhatpäisen kotiyleisön edessä. Ratkaisevassa finaaliottelussa SBS Wirmo/Masku kaatui jatkoajalla lukemin 6-5. Vakuuttavan kauden pelannut OLS saavutti tavoitteen, jonka he olivat itselleen asettaneet ennen kauden alkua.

OLS:n päävalmentaja Joonas Moilanen avasi päällimmäisiä tunteitaan Pääkallolle ratkaisevan finaaliottelun jälkeisenä aamuna.

– Olen ylpeä koko joukkueesta ja kaikista pelaajista. Teimme koko kauden kovasti hommia, ja se johti mestaruuteen saakka. Osa pelaajista on ollut OLS:ssa jo kuusi vuotta, ja osa pelaajista siirtyi muualta mukaan. On ollut hienoa seurata pelaajien kehitystä kauden aikana, ja mitä he ovat saavuttaneet. Joukkue oli kauden aikana erittäin yhtenäinen.

Kauteen lähdettäessä oululaisilla oli yksi tavoite, ja se oli mestaruuden voittaminen. Joukkue pelasi vakuuttavan runkosarjan häviten vain kolme ottelua varsinaisella peliajalla, ja oli lopulta runkosarjan toinen. Eroa kärkijoukkue EräViikinkeihin oli ainoastaan neljä pistettä.

– Ennen kauden alkua, kun puhuimme valmentajien ja pelaajien kesken kauden tavoitteista, niin mielessä oli oikeastaan yksi asia, ja se oli mestaruuden voittaminen. Lisäksi kauden aikana pyrimme tietenkin kehittymään koko ajan, Moilanen paljastaa.

Pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella OLS sai vastaansa SaiPan, joka nousi pudotuspeleihin mukaan 1. divisioonasta. Lappeenrantalaisista ei paljoa vastusta ollut, ja OLS eteni välieriin otteluvoitoin 2-0. Välierissä vastaan asettui Oilers NG. Kahden ensimmäisen ottelun jälkeen voitot olivat tasan 1-1. Kotiedusta hyötynyt OLS voitti kolmannen, eli ratkaisevan ottelun kotihallissaan lukemin 7-3, ja eteni finaaliin.

– Kahden ensimmäisen sarjan aikana pelattiin hyvin. Saimme pudotuspelien alusta lähtien tietynlaisen hurmoksen päälle. Pelasimme yhtenäisenä joukkueena sekä itselle, että kaverille vieressä. Kotiyleisön tuki oli myös merkittävä.

Fanit elivät vahvasti OLS:n mukana. Kuva kolmannesta finaalista. Kuva: Ari Arola

“Ei ollut yllätys, että halli oli täynnä”

Finaaleissa OLS kohtasi runkosarjassa kuudenneksi sijoittuneen SBS Wirmo/Maskun, joka kaatoi välierissä runkosarjan kärkijoukkueen, EräViikingit. Mestaruus ratkaistiin paras viidestä -menetelmällä. Oululaisilla oli vaikeuksia saada omaa peliään kulkemaan finaalisarjan alussa, ja kahden ensimmäisen ottelun jälkeen joukkue oli sarjassa 0-2 tappiolla.

Päävalmentaja Moilanen löysi kuitenkin keinot, joilla finaalisarja saatiin käännettyä.

– Kahden ensimmäisen ottelun jälkeen käytiin porukalla katsomassa Rocky 4-elokuva, ja samalla vähän fiilisteltiin yhdessä. Tiesimme, että meiltä löytyy valtavasti taitoa ja osaamista. Kyse oli vain pääkopasta ja siitä, että emme tehneet kentällä tarpeeksi hommia. Meillä oli kuitenkin kaikki avaimet hallussa mestaruuden voittamiseen.

Pakkovoittojen edessä ollut OLS voitti kolmannen osaottelun lukemin 7-6, ja neljännen osaottelun lukemin 10-3, joten mestaruus ratkaistiin vasta viidennessä ottelussa.

Vierasjoukkue SBS Wirmo/Masku siirtyi viidennen ottelun puolivälissä 4-1-johtoon, mutta OLS taisteli vielä itsensä otteluun mukaan, ja ratkaisua lähdettiin hakemaan jatkoajalta. Kotijoukkueen sankariksi nousi ykkösketjun hyökkääjä Aaro Haverinen, joka löi pallon maaliin ajassa 69:43, ja ratkaisi samalla Suomen mestaruuden oululaisille.

Ratkaiseva finaaliottelu oli koko lajin näkökulmasta hieno tapahtuma. Kastellin monitoimitalo oli ääriään myöten täynnä, ja tunnelmaa riitti ottelun alusta loppuun saakka. Voittomaalin jälkeen OLS-kannattajat ryntäsivät sankoin joukoin kentälle juhlimaan omiensa mestaruutta.

Päävalmentaja Moilanen kiteytti loppuun fanien merkityksen.

– Fanit ovat eläneet koko kauden, ja varsinkin pudotuspelien ajan mukana. Tunnelma oli aivan huikea. Pelaajat myös tiedostivat sen, että kun tekee maalin, niin koko kannattajaosasto huutaa omaa nimeä. En oikeastaan ollut yllättynyt, että halli oli täynnä. Kun ratkaistaan finaaleita, niin hallit yleensä täyttyvät. Siellä oli muutamalta pelaajalta parisataa kaveria paikalla, niin halli täyttyi aika nopeasti.

Artikkelin kirjoittaja Eetu Moisio on työharjoittelussa Pääkallolla.