Pääkalloennakko: Keltainen sukellusvene vastaan haukat – turkulaisilla on kaikki paineet helsinkiläisiä vastaan

Jatkuuko Hawksin yllätykselliset otteet liigakarsinnoissa vai kestääkö FBC Turku paineet? Kuva: Juhani Järvenpää

Jatkuuko Hawksin yllätykselliset otteet liigakarsinnoissa vai kestääkö FBC Turku paineet? Kuva: Juhani Järvenpää

Liekö kenelläkään oli veikkauspapereissaan tätä paria liigakarsinnan 2. vaiheeseen? Kaikissa 1. vaiheen sarjoissa altavastaajat ottivat voitot ja Kooveen kaatanut FBC Turku kohtaa korkeimmaksi sijoitettuna (Divarin 4.) heikommaksi sijoitetun Hawksin (Divarin 7.), joka yllätti sensaatiomaisesti Karhut.

Lähtökohdat:

FBC Turun ensimmäinen askel sarjanousuun oli Kooveen kaataminen karsintojen 1. vaiheessa lukemin 1–3. Tasaisessa sarjassa voitot menivät neljättä ottelua lukuun ottamatta vierailevalle joukkueelle, joten vieraista aloittaminen ei ollut ongelma ”keltaiselle sukellusveneelle”. Nyt kaikkien yläpuolella olleiden joukkueiden putoamisen myötä FBC Turku nauttii Divarin runkosarjan 4. sijoittuneena kotiedusta päätyyn asti.

Ottelusarjassa yksilöistä loistivat Lauri Laine miehekkäällä pistesaldolla 7+0 sekä hänen rinnallaan sentterinä vahvasti pelannut ja 2+4 tehot iskenyt konkari Teemu Aaltonen, joiden viisikolla oli myös selkeästi eniten plussaa haarukalla neljästä kuuteen. Parantamisen varaa sen sijaan jäi mm. runkosarjan pörssikärki Aaro Ollikaisella, joka kuudesta tehopisteestä huolimatta jäi kolmen maalin verran pakkaselle ja yleisesti ottaen takuuvarmalla maalintekijällä Antti Vuorisella, jonka tehopisteistä muodostuu kauniit kiikarit.

Turkulaisten materiaali on todella laajalla rintamalla laadukas ja lähtökohtaisesti siinä nähdään suurin ero Hawksiin, joka pystyy vastaamaan laadulla, mutta ei lähellekään yhtä laajasti. Mikäli kaikki viisikot saavat koneet käyntiin tässä ottelusarjassa, ei FBC Turulla pitäisi olla suuria haasteita rummuttaa Haukkoja puhki.

Hawks jysäytti kevään suurimman yllätyksen kaatamalla F-liigan Karhut. Odotukset olivat lähinnä porilaisten ylijuoksun tyylisiä, mutta Haukoilta löytyi sitä legendaarista nälkää ottelusarjan voittamiseen huomattavasti Karhuja enemmän.

Ratkaisu tuli viidennessä ottelussa, kun maali-ilottelussa Karhut putosivat liigasta kotikentällä lukemin 6–9. Vähämaalisia pelejä runkosarjassa pelanneet Haukat iskivät äärimmäisen tehokkaasti porilaisten heikkouksiin ja näyttivät, että maalintekovoimaa löytyy kapeasta materiaalista huolimatta.

Tähänkin ottelupariin Hawks lähtee selkeänä altavastaajana, mutta samalla myös nauttii täysin paineettomasta tilasta. Kärkiyksilöille tilanne sopii erinomaisesti ja kentillä on näkynyt todella vapautuneita pelaajia. Tahtipuikkoa on heiluttanut Antti Aarnio tehoin 1+9, joista 0+4 ylivoimalla. Karhut antoivat turhan paljon ylivoimatilaisuuksia ja Aarnio kiitti siitä syöttäen kaikki helsinkiläisten neljä osumaa.

Aarnion taustalta löytyy laadukkaita pelaajia, kuten Aaro Pohjanmaa (4+2), Teemu Kantanen (4+2) Alexander Hoffström (5+0) ja vielä tehopisteitään välieriin säästellyt ykköshevonen Kalle Laakso (2+1).

Hawksin vahvuus on yhtenäisyys ja Haukkaluolassa isolla sydämellä logolle pelaava nippu ei ole mieluisa vastustaja kenellekään. Toiveena lienee antaa pallollinen vastuu vastustajalle ja iskeä lähinnä vastahyökkäyksistä tai antamalla urheilullisena joukkueena juuri oikeilla hetkillä paineistusta. Myllypuron Arena Centerin lattiasta löytyy muutamia raiteita erilaisiin hitaisiin hyökkäyksiin, mutta viimeistään pidemmässä sarjassa ne paljastunevat myös Turulle melko selvinä.

Haukkaveskareiden peluutus on hyvällä tavalla mielenkiintoinen ja tasainen. Toni Wuorenjuuri pelasi kaksi peliä vakuuttavalla torjuntaprosentilla 83,87 % ja kolme peliä pelanneen Severi Hopsun lukema 80,82 % on myös erittäin hyvä. Kaksikko pitääkin hallussaan karsintojen torjuntapörssin kärkisijoja.

FBC Turun Aleksi Sillantaka ei loista tilastoiden kärjessä, mutta FBC Turun pallollisen pelitavan myötä hän ei myöskään joudu kovin ison työmäärän eteen per ottelu. Tässäkin ottelusarjassa voi tulla kylmiä hetkiä, mutta hereilläoloa testaten Hawks tullee toimittamaan palloa maalille melkoisen erikoisista paikoista ja heittelemään niin sanottuja hermopalloja maalin edustalle. Neljättä kevättä Divarin jatkopelejä pelaava Sillantaka joutunee stressaavan tehtävän eteen tässä ottelusarjassa.

Pallollisessa pelissä FBC:lle on ollut myrkkyä, jos vastustaja on kyennyt pitämään pakan tiiviinä ja turkulaiset ns. kolmen pisteen kaaren ulkopuolella. Pallolla he tulevat olemaan, se on varma. Sarjan olennainen pointti on, onko FBC Turku pallolla viisaita ja monipuolisia valinnoissaan sekä riittävän aktiivisia murtautumaan keskustaan tasapainoisesti vai hieman tyhmiä, epätasapainoisia, kehällä pyöriviä ja lopulta myös epätoivoisia laukoen kaukaa peittoihin tai yrittäen mahdottomia poikkisyöttöjä. Hawksille maistuu jälkimmäinen skenaario ja avautuvat ylivoimahyökkäykset kuten Karhuja vastaan. Yksittäisistäkin hölmöilyistä löytyy rankaisijoita, mm. ärsyttävän vikkelä ja työteliäs Elia Tölli.

Olisiko tämä FBC Turun vuosi? Karsintojen ensimmäisestä vaiheesta jatkoon varsin tyylikkäästi ja joukkueesta kumpuaa positiivinen energia, luovuus ja rento ilmapiiri, jossa tehdään myös ahkerasti töitä koko ryhmän eteen. Joukkueen sisältä kuuluu, että vastuuvalmentaja Mikko Stenfors on pystynyt tuomaan aiemmin virkamiesmäiseltä vaikuttavaan ilmapiiriin sopivan määrän iloa ja tilaa yksilöille. Se voi olla ratkaisevassa asemassa, sillä pelkkä pallokontrolli ei riitä, vaan keskialueen hyökkäyspelistä pitää saada laadukkaita jatkumoita hyökkäyspään hyökkäyspeliin ja viimeisellä kolmanneksella yksilöiden pitää uskaltaa rikkoa haukkaviisikkoa myös yllättävillä ratkaisuilla eikä vaipua harmauteen.

Knopit:

Yleisö on saanut joukkueiden kohtaamisista koko rahan edestä vastinetta, kun pisteiden kohtalo on ratkottu rangaistuslaukauksilla. Hawksin Aaro Pohjanmaa on ainoa pelaaja, joka osui molemmissa peleissä.

Hawksin maalivahti Severi Hopsu on kovemmassa pistetahdissa kuin FBC Turun runkosarjan maalipörssin voittaja Antti Vuorinen – kolmeen otteluun jo kaksi pistettä, kun Vuorinen on vielä nollilla.

Hopsun ääntä on kuulunut myös Ruudun kautta kotikatsomoissa, sillä hän on selostanut liigaotteluita tällä kaudella.

FBC Turun Lauri Laine ja Hawksin Aaro Pohjanmaa pelasivat juniorivuodet 2016–2019 samoissa EräViikinkien joukkueissa.

Taistelupari:

Mikko Stenfors (FBC Turku) – Jari Nissinen (Hawks)

Valmentajien taistelu, tai lähinnä Mikko Stenforsin tulikoe. Täysin paineeton Hawks onnistui yllättämään jo Karhut, vaikka materiaaliero oli hurja. ”Jabban” hattuun voi asettaa sulkaa joukkueen lataamisesta ottelusarjaan sekä taktisesta voitosta, lopputuloksena kevään suurin yllätys. Seuraavaksi kohteeksi joutuu ensimmäistä Divarikauttaan koutsaava Stenfors, jonka luotsaama FBC Turku lähtee aiemmista tiukoista kohtaamisista huolimatta selkeänä ennakkosuosikkina tähän ottelupariin ja tällä pelaajamateriaalilla pitäisi pystyä etenemään seuraavaan vaiheeseen, jos peli on kunnossa ja reagointi toimii penkin takana.

Kauden aiemmat kohtaamiset:

9.10.2021 FBC Turku – Hawks 4–5 rl.
14.1.2022 Hawks – FBC Turku 3–4 rl.

Näin pelataan:

La 02.04.2022 17.00 FBC Turku Hawks Kupittaan ph Turku
Su 03.04.2022 17.00 Hawks FBC Turku AC Myllypuro Helsinki
To 07.04.2022 18.30 FBC Turku Hawks Kupittaan ph Turku
La 09.04.2022 17.00 Hawks FBC Turku AC Myllypuro Helsinki (tarvittaessa)
Su 10.04.2022 14.30 FBC Turku Hawks Kupittaan ph Turku (tarvittaessa)

Kumpi voittaa?

Haukkojen iloinen liito katkeaa, kun tällä kertaa vastaan tulee joukkue, joka oikeasti haluaa pelata vielä tänä keväänä. Jätetään yhdelle yllätykselle tilaa, mutta otteluvoitot ovat lopuksi 3–1 FBC Turulle.