Liigat

Palaveri bussissa käänsi PSS:n suunnan – TPS:n päävalmentaja: ”Oli vähän auki, pääsenkö ollenkaan koko finaalisarjaan mukaan”

15.04.
2022
Liigat

PSS:n Jukka Kouvalainen tutkii muistikirjojaan. Kuva: Esa Takalo

Porvoon Salibandyseura voitti TPS:n 5-2 naisten F-liigan neljännen loppuottelussa Turussa ja tasoitti voitot 2-2:een. Pääkallo soitti ottelun jälkeen molempien joukkueiden päävalmentajille.

– Oltiin hyvin läsnä pelissä ja pidettiin vaatimustaso, mikä jäi kolmannesta pelistä. Tiedettiin, että Tepsi tulee nyt kovempaa. Vastustaja pääsi kuitenkin rakentelemaan paikkoja, mutta tänään uhrauduttiin ja peitettiin ja pidettiin TPS pääosin sellaisilla paikoilla, joissa he eivät ole parhaimmillaan, PSS:n päävalmentaja Jukka Kouvalainen summasi puhelimitse Pääkallolle.

PSS hävisi finaalisarjan kaksi ensimmäistä ottelua, mutta sen jälkeen otteet kaukalossa ovat olleet toisenlaisia. Kouvalaisen mukaan edellinen paluumatka Turusta viime sunnuntaina oli tietynlainen käänne.

– Bussissa pidettiin joukkueen kanssa pitkä keskusteluhetki, mitä tässä halutaan loppukaudelta vai onko tämä se tie, jota jatketaan. Mitään ihmeemmin pelillistä ei ole muutettu, vaan se on lähtenyt tunnepuolelta ja miten on haluttu tehdä yhdessä hommia. Se herätys tapahtui siinä, ja siitä se kääntyminen lähti, Kouvalainen kertoi.

– Myös kokoonpanoja on sekoitettu ja laitettu koostumuksia vähän uusiksi, osin vähän pakon sanelemakin, kun Julia Turunen putosi pois.

Ottelusarja on nyt 2-2, ja jatkuu varmuudella ainakin sunnuntaina Porvoossa ja ensi keskiviikkona Turussa. Kouvalaisen mukaan pelaajien täytyy pitää tulevissa otteluissa ”valmius tapella”.

– Meillä on ollut hyvä sapluuna koko kauden sekä pallottomassa että pallollisessa pelissä. Tulevienkin pelien tärkeimpiä nostoja on, että saadaan yhdistettyä tekemiseen hyvä tunnetila.

Aki Vilanderin tukena kolmessa ensimmäisessä loppuottelussa olivat kyynärsauvat. Kuva toisesta finaalista. Kuva: Anssi Koskinen

Vilander: ”Lääkitys on sellainen, ettei omat ratkaisut ole ehkä ihan terävimpiä”

TPS:n päävalmentaja Aki Vilander nosti Pääkallolle esiin avausmaalin merkityksen. Hän muistutti, että TPS on mennyt finaalisarjassa kahdesti johtoon ja voittanut, ja sama toisinpäin.

–  Se on ollut iso tekijä. Tänäänkin voi jossitella, että jos alun läpiajosta (Milla Nordlund) olisi päästy johtoon, millainen pelinkuva olisi ollut. Porvoo on hankala joukkue pelata vastaan, kun pääsevät johtoon, Vilander sanoi.

TPS lähti finaalisarjaan haastajana, mutta onnistui voittamaan kaksi ensimmäistä ottelua. Nyt hallitseva mestari PSS on herännyt puolustamaan reviiriään ja sarja on tasan. Nyt 2-2-tilanteessa voidaan sanoa, että mestaruus ratkaistaan paras kolmesta -henkisesti.

– Sarja heräsi henkiin. Momentumit vaihtelevat pelien sisällä. Tärkeää on paitsi johtoasemaan pääseminen otteluissa, myös se, että päästään pelaamaan niin kuin koko kausi on pelattu, ja puolustamaan organisoidummin. Nyt joudutaan puolustamaan liian isoa tilaa, Vilander tuumasi.

– Tehdään kaikki sen eteen, että sunnuntaina päästään kuskin paikalle ja pallon kanssa määrittämään tempoa. Meidän täytyy uudestaan löytää rohkeus pelata palloa eteenpäin. Kun Porvoo on nostanut karvausta, siihen on lääke saada pallo nopeammin liikkeelle, mutta se vaatii rohkeutta.

Vilander oli kolme ensimmäistä loppuottelua vaihtoaitiossa kyynärsauvojen kanssa, mutta neljänteen finaaliin hän oli päässyt niistä eroon.

– Oli vähän auki, että pääsenkö ollenkaan koko finaalisarjaan mukaan. Vielä viime viikolla olin sairaalassa ja mietittiin leikkauspöydälle lähtemistä. Selässä on välilevytyrä ja jotain nikamavammaa. Tällä hetkellä lääkitys on sellainen, ettei omat ratkaisut ole ehkä ihan terävimpiä, mutta pystyn olemaan mukana, hän kertoi.

Valmentajalla ei enää ole keppejä, mutta tarvitseeko joukkue nyt keppiä vai porkkanaa?

Vilander naurahtaa.

– Olen ylpeä siitä, että jengillä usko ei ole loppunut ja luovuttamista ei ole tapahtunut, sekin näytettiin tänään. Porvoo on nostanut rimaa ja se vaatii meiltä nappionnistumisen. Se mittaa myös henkistä kapasiteettia, mikä on hyvä, kun nyt ollaan niin sanotusti huipulla.

Iiro-Pekka Airola
Toimittaja

Twitter: @ipairola